20 Şubat 2023 04:42

Engellilerin hayatı artık daha zor: "Yardım dağıtıyorlar, yetişemiyorum"

Maraş Narlı'da depremzedelerin kaldığı çadırlarda konuştuğumuz yürüme engelli bir vatandaş, “Yardım dağıtılıyor, yetişemiyorum” diyor.

Depremzede engelli çadırın uzağa koyulmasının sıkıntı yarattığını söylüyor. | Fotoğraf: Birkan Bulut/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Maraş

Depremden sonra çadırlarda süren yaşamda en çok zorluk çekenler arasında engelliler bulunuyor. Pazarcık’ın Narlı beldesindeki çadırlar arasında iki bacağını da kullanamayan yaşlıca bir erkek depremzedenin yanına gittiğimizde, önce sorularımıza kısa yanıtlar vererek geçiştiriyor. Sohbet ilerleyince görüntü almama izin verse de kameraya konuşmayacağını söylüyor. O kameraya konuşmayı sevmediğini söylüyor, eşi ise herkes gibi “Ya başımıza bir iş gelirse” diye soruyor.

ÇADIRI UZAĞA KOYDULAR

Gövdesine oranla oldukça zayıf bacaklarını deyim yerindeyse gövdesine dolayıp elleriyle yürüyor. Bir yandan kovaya akşam yakmak için dallar koyarken anlatıyor: “Bu çadırı çok uzağa koydular. O kadar söyledim. Benim gitmem zaten zor, hanım gidiyor ne ihtiyaç varsa almaya. O yüzden burada pişiriyoruz. Tuvalet de ayrı sorun, durumu görüyorsun.” 

Tekerlekli sandalye kullanmıyor ama arkada üç tekerlekli bir motoru var. Kızlarını da küçük diye Ankara’da evli ablasının yanına göndermişler.

“Çok büyük felaket çok. Bence önlem alması zor” dedikten sonra asıl suçun müteahhitlerde olduğunu söylüyor. Depreme karşı önlem alınamayacağını düşünüyor, diğer birçok depremzede gibi “Daha kötü durumda olanlar var” diyerek şükrediyor. Uzmanların, müteahhitlerin yaptıklarına imar afları gibi pek çok yöntemle göz yumulduğunu, bu sistemin açıkça desteklendiğini anlatan görüşlerini sununca hak veriyor.

YEMEK: HAZIR ÇORBA

Bacaklarındaki engel nedeniyle zaten zor olan hayatının şimdi daha zor olduğunu dile getirerek, “Bir de bana verilen engelli maaşı 3 bin lira. Asgari ücret 8 bin 500. Ben bu parayla ne alayım” diye soruyor.

Yanıtı belli. Eşi yanımızdan kalkıp komşuya giderken, tencerede yemeği arada karıştırmasını tembihliyor. İçeride akşama hazırlanan yemek, küçük tüp üstünde kaynayan hazır çorba.

ÖNCEKİ HABER

TTB'nin 13. deprem bülteni: Hasar alan Necip Fazıl Şehir Hastanesinde hekimler barınıyor

SONRAKİ HABER

Depremden sonra Milleyha Kuş Cenneti çöplüğe döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...