24 Nisan 2011 10:15

‘24 Nisan 1915’te ne oldu?’

İZMİR ve Diyarbakır’da yapılan eylemlerle 1915’le yüzleşme çağrısı yapıldı.İzmirliler, tarihte Kırmızı Pazar olarak adlandırılan “24 Nisan 1915’te ne oldu?” diye sordu.İzmir’in Basmane Meydanı’nda bulunan Fuar Kapısı önünde “Kırmızı Pazar”a ilişkin basın açıklaması yapıldı. A&cc

‘24 Nisan 1915’te ne oldu?’
Paylaş

İZMİR ve Diyarbakır’da yapılan eylemlerle 1915’le yüzleşme çağrısı yapıldı.
İzmirliler, tarihte Kırmızı Pazar olarak adlandırılan “24 Nisan 1915’te ne oldu?​” diye sordu.
İzmir’in Basmane Meydanı’nda bulunan Fuar Kapısı önünde “Kırmızı Pazar”a ilişkin basın açıklaması yapıldı. Açıklama BDP, EMEP, EDP, SDP, ÖSP, İHD, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De, Ege 78’liler, MAZLUM-DER, İzmir Süryani Platformu ve İzmir Barış Meclisi öncülüğünde yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, yaşamlarını yitiren Ermeni toplumunun ileri gelenlerinin fotoğrafları taşındı. Mumların yakıldığı ve karanfillerin bırakıldığı yerde “24 Nisan 1915’te ne oldu?​”, “Bir daha asla”, “Bu acı hepimizin” pankartları açıldı.

Uzun süre oturma eylemi yapan grup adına basın açıklamasını yapan Rezan Karabulut, 24 Nisan 1915 tarihinde Ermeni toplumunun ileri gelenlerinden oluşan yaklaşık 230 kişinin öldürüldüğünü hatırlatarak, bu olayın ardından tehcir yasasının çıkartıldığına dikkat çekti. Karabulut, Ermeni halkına karşı katliamlar yapıldığını belirterek, “Geçen yüzyılın başından günümüze kadar Anadolu’da yaşayan halkların maruz kaldığı katliamlar, sürgünler, göçler, ayrımcılıklar, kayıplar ve yoksunluklar toplumsal hafızamızda üst üste oluşmuş nisyan katmanları halinde duruyor. Çünkü acı geçmişi ile ilişkisini esas olarak unutma, daha doğrusu bastırma toplumu üzerine kurmuş bir toplumuz. Ermeni kardeşlerimizin başına gelen bu büyük felaket de her zaman hatırlanması yasak olan konulardan biri oldu” dedi.

DİYARBAKIR’DA ‘1915’LE YÜZLEŞİN’ ÇAĞRISI

‘ANADOLU coğrafyasında 1915 yılında Ermenilere ve diğer gruplara yönelik yaşatılan acıyı paylaşıyoruz’ diyen Diyarbakır’daki insan hakları örgütleri, mağdurlar başta olmak üzere tüm toplumda özür dilenmesini ve devlette devamlılığı esas alarak, geçmişte yaşanan acıların açığa çıkarılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

24 Nisan 1915 yılında başlayan ve Ermeniler’in Anadolu’dan silinmesine neden olan ‘Büyük felaketin’ yıldönümü nedeniyle Diyarbakır’da ilk defa anma ve basın açıklaması yapıldı. Koşuyolu İnsan Haklar Anıtı önünde bir araya gelen Diyarbakır Barosu, MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Temsilciliği ve Diyarbakır Tabip Odası, üyeleri ortak bir açıklama yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar “Yaşam hakkı ihlalleri, zorla göç ettirme, ile mülkiye hakki ihlallerinin, insanlığıa karşı suç oluşturma iddiaları ile isyan ve katliam, savaş koşulları, hastalıklar, iklim, bölgedeki çete ve aşiretlerin saldırıları da dahil olmak üzere tüm yönleriyle araştırılmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tartışmalı SES Kongresi sona erdi

SONRAKİ HABER

‘ÇGD Brüksel’de “açık konuşacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...