Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Taha Elgazi: Mülteci depremzedeler artık ne yapacaklarını bilmiyor

Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Taha Elgazi, depremden etkilenen mültecilerin durumunu Evrensel’e anlattı.

10 Şubat 2023 17:56
Paylaş

Suriyeli mülteci depremzedelerin durumuna dair Evrensel’e konuşan Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Taha Elgazi, "Mülteciler, yıkılmış bir binanın altından yakınlarını çıkardıklarında ne yapacaklarını, kimi arayacaklarını bilmiyorlar? Hangi kuruma gideceklerini bilmiyorlar. Mültecilere ilişkin çalışma yürüten STK'ların şu günde ortada olmaları gerekiyor. Ama maalesef ortada kimse yok” diyor.

Hükümetin, afet bölgelerinde ve depremzedeleri arama ve kurtarma çalışmalarında yetersiz kalması nedeniyle tepkiler büyürken vatandaşlar kendi yaralarını dayanışma kampanyalarıyla yaraları sarmaya çalışıyor.

“NE YAPACAKLARINI BİLMİYORLAR”

Suriye sığınmacı toplumu zaten böyle bir deprem olmadan önce de  toplum içerisinde ezilmiş, yoksul, ötekileştirilmiş bir toplum olduğunu aktaran El Gazi, “Mülteciler kendileri zaten artık ne yapacaklarını bilmiyorlar. Elleri kolları bağlı. Bir de sığınmacı toplumun yanında faaliyette bulunan STK'lar ortada yok.  Türkiye'de 2011’den 2023 yılına kadar sığınmacı haklarında çalışan yüzlerce dernek kuruldu. Peki bu derneklerden niye kimse ortada gözükmüyor. Mültecilerin yanında olmak çok önemli. Tabii ki yardım toplama önemli. Bunlar niye sahaya inmediler? Niye mültecilerin yanında olmadılar? Mülteciler, yıkılmış bir binanın altından yakınlarını çıkardıklarında ne yapacaklarını, kimi arayacaklarını bilmiyorlar? Hangi kuruma gideceklerini bilmiyorlar. Mültecilere ilişkin çalışma yürüten STK'ların şu günde ortada olmaları gerekiyor. Ama maalesef ortada kimse yok” diye konuştu.

“BU KADAR İNSAFSIZLIK OLMAZ”

İçişleri Bakanlığı’nın ‘seyreltme kararını’ iptal etmesi gerektiğini vurgulayan El Gazi şunları söyledi: “Narlıca, Cumhuriyet ve Akevler yerle bir oldular. Bu yerlerin yeni imar planı projesini hayata geçirmesi tam bir yıl sürebilir. Buralarda yaşayan Suriyeli sığınmacılar artık evlerine dönemeyecekler. Peki bu sığınmacılar nereye gidecekler? En mantıklı ve insani bir karar olarak, 'Seyreltme' projesini geçici bir süre kaldırılması çok önemli. Göç Başkanlığı’nın, ‘seyreltme kararını’na göre, sığınmacı ikamet ettiği ilin dışındaysa, eğitim, sağlık, sosyal hizmetlerden faydalanamayacak. Peki bu afette insanlar ne yapacak? Bu kararı geçici olarak askıya alınmalı.”

Elgazi, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü’nün izin belgesi olmaksızın mültecilerin kayıtlı oldukları illerden çıkışlarına izin verildiği bilgisini paylaştı, “Bu karardan İstanbul istisna oldu. İstanbul niye istisna ettiniz? Ya bu insani durumda deprem durumunda bile hala maalesef seçim öncesi siyasi malzemeleri kullanıyorlar. İşte mülteciler İstanbul'a gelirse bu durumda yarın biz orada oy kaybederiz. Bu kadar insafsızlık olmaz” dedi.

“SURİYE’DE DE DURUM FELAKET”

Suriye’deki duruma da değinen El Gazi şunları söyledi: “Suriye'de de durum tam bir felaket. Yardımlar yetersiz kaldı. Afrin özellikleri İdlib bölgesinde deprem çok şiddetliydi depremin ilk saatinden bugüne kadar yerle bir evler oldu. Onların yanına herhangi bir kimse gelmedi. Aslında uluslararası bir çağrı yapıldı. Hem Türkiye hükümet tarafından hem de uluslararası devlete yardım talebinde bulundular İnsanlar bugüne kadar yani yıkılmış binalarının altında hayatını kaybetti” diye konuştu.

Suriye’ye depremden ölen beş yüz kişinin tespit edildiğini söyleyen El Gazi, “Aileleri Türkiye’ye defnetmeyin Suriye’ye gönderin dedi. Ne kadar mülteci hayatını kaybetti Türkiye’de o rakam çok önemli” dedi.

El Gazi sözlerine şöyle devam etti: “Hedef gösterme sadece deprem de yaşanmadı. Her zaman her dönem yaşadığımız bir şey.  Bir aile depremden kurtulmuş bir baba çocuklarını ölümden kurtulmuş hangi insanın düşüncesi gasp olur. Mantıklı değil. İnsanlar canlarını kurtarmaya çalışıyorlar.  O meydanlarda ne malını çalacaksın. Zaten depolar boşalmış. Mültecilerin üstüne her şeyi atmak faşistliktir. Yıllardır her durumu mültecilere bağlıyorlar. Ne yazık ki böyle bir durumda böyle bir fikir çıkıyor.” (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

MLSA, GSM operatörleri ve BTK hakkında suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Şu anda Erdoğan’ın yaptığı tek şey, partisinin ve kendisinin propagandasıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...