25 Nisan 2011 02:47

‘Tüpçü Başbakan İstemiyoruz’

Kadıköy’de bir araya gelen binlerce nükleer santral karşıtı, Mersin ve Sinop’ta yapılmak istenen nükleer santrallere izin vermeyeceklerini haykırdı. Nükleer Karşıtı Platform tarafından düzenlenen mitingde AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğon’a tepki ön plandaydı.Nükleer Karşıtı Platformun (NKP) organiz

‘Tüpçü Başbakan İstemiyoruz’
Paylaş

Nükleer Karşıtı Platformun (NKP) organize ettiği ve Kadıköy’de düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Kadıköy Tepe Naitulius önünde öğle saatlerinden itibaren toplanan nükleer karşıtları yolun trafiğe kapatılmasıyla İskele Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde nükleer yürüyen Nükleer Karşıtı Ritim Grubu yürürken, bunların arkasında Mersin ve Sinop NKP üyeleri yürüdüler. Samsun, Antalya, Ankara, Fındıklı, Denizli, İzmir, Muğla NKP’nin kendi pankartlarıyla yer aldığı mitinge, Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, HES karşıtı oluşumlar, yöre dernekleri, emekten yana siyasi partilerle demokratik kitle örgütleri de katıldı.

BAŞBAKANA TEPKİ ÇIĞ GİBİ

‘’Tüpçü Başbakan istemiyoruz’’, ‘’Ne Mersin, Ne Sinop Çernobil olmayacak’’, Nükleere inat yaşasın’ hayat’ sloganlarının sık sık atıldığı mitingin en renkli kortejlerini Mersin ve Sinop NKP üyeleri oluşturdu. Başbakanın nükleer santraller için kullandığı tüp gaz benzetmesine atıfların olduğu dövizlerin de taşındığı mitingde son olarak Japonya’da meydana gelen nükleer felaketi hatırlatan dövizler de taşındı.

NÜKLEERCİLERE OY YOK

İskele meydanında toplanan binlerce kişiye ilk olarak NKP adına Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay seslendi. Miting bileşenleriyle birlikte katılımcıları selamlayan Karaçay, Türkiye’de nükleer santral istemediklerini dile getirdi. Daha Sonra söz alan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz Göltaş, Çernobil’de Fukishima’da yaşananların Mersin’de Sinop’ta yaşanmasını istemediklerini dile getirdi. Japonya’da yaşananlardan sonra tüm dünyanın nükleer santralleri yeniden tartışmaya başladığına dikkat çekel Göltaş, AKP Hükümetinin nükleer inadını sürdürdüğünü belirtti. Alternatif enerji politikaları dururken en pahalı ve tehlikeli olanın seçilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Göltaş, ‘Nükleer santral namus meselesi ne olursa olsun yapacağız’ diyen AKP’ye izin vermeyeceklerini dile getirdi. Artık sözün bittiği yerde olduklarına dikkat çeken Göltaş, ‘’12 Haziran’da nükleerci partilere oy vermeyeceğiz. Nükleerle tüp gazın farkını ortaya koyan, nükleere hayır diyenlere oy vereceğiz’’ diye konuştu.

1 MAYIS’TA SESLER BİRLEŞECEK

Daha sonra Söz alan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, AKP Hükümetinin nükleer santralle Türkiye’ye bu zulmü yapmaya hakkı olmadığını dile getirdi. Mücadelelerinin yükselerek devam edeceğini vurgulayan Soğancı seslerini 1 Mayıs’ta emeğin sesiyle birleştireceklerini ifade etti.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da yaptığı konuşmada AKP ‘ye tepki gösterdi. Nükleer sevdalılarının dereleri, doğayı HES’lerle yok ettiğine dikkat Çeken Çınar, Türkiye’nin para babalarına yağmalatılmasına izin vermeyeceklerini, ortak mücadeleyi yükselteceklerini dile getirdi.

SEN ÖNCE SINAV YAPMAYI ÖĞREN

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sınav dahi yapamayan bir hükümetin, nükleer santral yaparak insanların hayatıyla oynadığını dile getirdi. Aynı hükümetin uygulamalarıyla emekç,ler,n yaşamını daha da zorlaştırdığını ifade eden Görgün, bü politikalara karşı taleplerini 1 Mayıs’ta Taksim’de dile getireceklerini ifade etti.

TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen sağlıkçıların taleplerini görmezden gelen, sağlığı ticarileştiren hükümetin yurttaşlarla alay ettiğini dile getirdi. 2023 vizyonunu açıklayan AKP’nin halkı yalanlarla kandırdığını belirten Demirdizen, ortak mücadelenin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından Grup Matis, Teneke Trampet, Metin Kemal Kahraman,  Serap Yağız, Sırların Uğultusu’nun kısa dinletileriyle devam eden miting, çekilen halaylar ve horonların ardından sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)


NÜKLEER ENERJİYE DESTEK AZALDI

Dünya Bağımsız Araştırmacılar Ağı (WIN-GIA) Global Nükleer Araştırması’nın sonuçlarına göre dünyada ve Türkiye’de nükleer enerjiye destek azaldı.

Araştırmada, 47 ülkeden 34 bini aşkın kişiye bugün ve Japonya depremi öncesinde nükleer enerji konusundaki düşünceleri sorulurken, dünya çapında nükleer enerjiden yana olanların oranı yüzde 49, nükleer karşıtlarının oranı ise yüzde 43 oldu. Net destek Japonya depremi öncesine göre 19 puan azalarak yüzde 6’ya geriledi.

Türkiye’de, Japonya’da yaşanan felaket sonrası nükleer enerjinin karşısında olanların oranı yüzde 57’ye yükselirken, yanında olanların oranı ise yüzde 41’e geriledi. Deprem öncesi bu oranlar sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 46 olarak gerçekleşmişti. Araştırmayla, Türkiye’de var olan nükleer santral projelerine yaklaşım da irdelendi. Görüşülen kişilerin yüzde 49’u bu santralleri hiçbir şekilde onaylamayacaklarını ve reddedeceklerini söylerken, yüzde 17 oranındaki diğer bir grup da projeleri onaylamadığını ancak gerekli olduğunu kabul ettiğini belirtti. Türkiye’de nükleer santral isteyip istemedikleri doğrudan sorulduğunda, görüşülen kişilerin yüzde 32’si ‘’evet’’ yanıtını verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı Türkiye’de yapılması planlanan santralin yerini bildiğini söylerken, yaş ve sosyoekonomik statü arttıkça bilenlerin oranının yükseldiği görüldü.

ÖNCEKİ HABER

İzmir, AİHM konferansı’na evsahipliği yapacak

SONRAKİ HABER

70 ilin geliri, giderini karşılamaya yetmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...