06 Şubat 2023 12:50

Adıyaman'da 28 kişi hayatını kaybetti, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çöken binada arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Fotoğraf:AA

Paylaş

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çöken binada arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, 100 binanın yıkıldığını 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çuhadar, "Şu anda çöküntüler altında belki yüzlerce insanımız var, ekiplerimizi koordine ediyoruz. Çevre illerden özellikle AFAD ekiplerinin bir an önce Adıyaman'a gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

enkaz alanı

Depremde Siteler Mahallesi’nde de 3 katlı bir bina yıkıldı. Binada oturan bazı kişiler enkaz altında kaldı. Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Enkaz altında kalan çocukların kurtarılmayı beklediği görüldü. Bölgeye ulaşan ekipler, kurtarma çalışması başlattı.

DEPREM

KENT KADERİNE TERK EDİLMİŞ HALDE

Soğuk hava ve karla karışık yağmurun etkili olduğu kentte CHP ve İYİ Parti binalarının yanı sıra resmi kurum ve baz istasyonlarının olduğu binalar da deprem nedeniyle yıkıldı.

Deprem sonrasında telefon şebekeleri kesildi. İletişimin kısıtlı olduğu kentte, su ve elektrikler de depremin meydana geldiği ilk dakikalardan bu yana kesik.

Yaşanan kesintilerin yanı sıra kent kaderine terk edilmiş halde, ilçede tek bir arama ve kurtarma ekibi bulunmuyor. Kent merkezi ve ara sokaklarda enkaz altında kalanlar, halk tarafından kurtarılmaya çalışılıyor. Tüm iş yerlerinin kapalı olduğu kentte fırınlar da hizmet vermiyor.

YAKTIKLARI ATEŞ ETRAFINDA ISINIYORLAR

Deprem nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaşlı, çocuk ve kadınlar yağışlı havada ara sokaklarda yaktıkları odunlarla ısınmaya çalışıyor. Depremin şokunu yaşayan yurttaşlar, kentte herhangi bir yardım gelmemesine tepkili.

“NEREDE DEVLET?​”

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan depremzedelerden İbrahim Duran, gece saatlerinden bu yana dışarıda olduklarını ifade etti. Her 10 dakikada bir artçı depremler olduğunu aktaran Duran, sağlam binaların da artçı depremlerle yıkıldığını söyledi.

“Nerede devlet” diye soran Duran, “Hani konteynır? Hani AFAD? Soğuktan donacağız, depremden değil. Nasıl ısınacak bu insanlar? Biz kimseyi görmedik. Hiçbir yetkili yok. Sadece Gölbaşı Belediyesi çalışıyor. Bir tane resmi yetkili kimse yok. Yazıktır Günahtır” dedi.

ADIYAMAN’DA ENKAZDAKİLER KURTARMA EKİBİ BEKLİYOR

Depremin ardından Adıyaman’daki durumu anlatan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, yüzlerce binanın göçtüğünü söylerken “Adıyaman’ın en acil olarak arama kurtarma ekiplerine ihtiyacı var. Göçük altında kalan insanların yardım çığlıklarını duyuyoruz” dedi.

Hava koşullarının çok kötü olduğunu vurgulayan Tutdere, “Vatandaşlar dışarıda, çadırlar yetersiz. Akrabalarına gidemeyenler arabalarda, toplanma merkezlerinde bekliyor” şeklinde anlattı.

“YARDIM YOK, ENKAZ YOLLARI KAPATTI”

Adıyaman’da ailesinin hala yardım beklediğini söyleyen ve gazetemize konuşan bir yurttaş, “Yardım yok, su ve elektrik yok. Enkaz yolları kapatmış durumda. Bir sokak aşağıya bile inilmiyor. Hiçbir şekilde yardım yok. Atatürk Bulvarında enkazın altında bir akrabamız bebeği ile yardım bekliyor. Çarşı komple yerle bir oldu. Çok şiddetli yağmur var, benim ailem dışarıda yağmurun altında yardım bekliyor” diyerek acil yardım çağrısı yaptı.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU ADIYAMAN’DA: “DURUM KÖTÜ ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, depremden etkilenen Adıyaman'da incelemelerde bulundu.

Karaismailoğlu, "Durum kötü, ulaşmaya çalışıyoruz. Enkaz altında çok sayıda vatandaşımız var. Maalesef, kaybettiğimiz vatandaşlarımız da var. Olağanüstü bir durum var, teyakkuz halindeyiz. Yardım ekipleri yollarda. Buradaki ekiplerimizle birlikte afete müdahale etmeye çalışıyoruz. Durum ciddi. Buradayız, uğraşacağız. Milletimizle, vatandaşımızla beraberiz” dedi.

    (HABER MERKEZİ)

    ÖNCEKİ HABER

    Türkiye'de 84 yılda 56 bin 65 kişi depremlerde yaşamını yitirdi

    SONRAKİ HABER

    Fransa’da emeklilik reformuna karşı yeni grevler

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...