06 Şubat 2023 12:21
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2023 18:51

Deprem nedeniyle Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı, kentte vinç ihtiyacı var (1. gün)

Maraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı. Ken

Fotoğraf: Aziz Aslan/AA

Paylaş

Merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da 21 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar için başlatılan arama-kurtarma çalışması sürüyor.

46 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 557 YARALI VAR

6 Şubat 2023 saat 18.30 sıralarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın verdiği son bilgilere göre kentte yaşamını yitienlerin sayısı 46'ya yükseldi, 557 kişi ise yaralandı.

ENKAZDA AĞLAYAN BEBEK, ANNESİ İLE 2 KİŞİNİN HAYATINI KURTARDI

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarında 20 saat sonra enkaz altında bir bebeğin ağlama sesini duyan ekipler, çalışmalarını o bölümde yoğunlaştırdı. Yapılan çalışma ile bebeğin annesi sağ olarak kurtarıldı. Bebeğe ulaşılmaya çalışılırken, yaklaşık 30 dakika sonra aynı enkazdan bir erkek ile bir kadın daha sağ olarak kurtarıldı. Ardından bir erkeğin cansız bedeni çıkarıldı.

Jandarma ekiplerine ait arama kurtarma köpeği de bölgeye gelerek enkazda arama çalışmalarına dahil edildi. Ekipler, bebeğe ulaşmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

 

KURT İSMAİL PAŞA SOKAKTAKİ ENKAZDA İKİ KİŞİYE ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

Yenişehir ilçesi Kurt İsmail Paşa Sokak'ta ikinci depremden sonra yıkılan binada kurtarma çalışmaları devam ediyor. 2 kadının yaşadığına dair bilgi üzerine onlara ulaşılmaya çalışıyor.

14 SAAT SONRA BİR KİŞİ DAHA KURTARILDI

Diyarbakır'da yıkılan binalar arasında yer alan merkez Bağlar ilçesi Tesisler Kavşağı'ndaki Serin-2 Apartmanı'nda enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin yürüttüğü çalışma sürüyor.

Ekiplerin çalışması sonucu enkaz altından yaklaşık 14 saat sonra 35 yaşındaki Baver Karakoyun kurtarıldı.

Akşam saatlerinde binadan 2 kişi daha yaralı olarak çıkarılmıştı.

Merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Yoldaş Apartmanının enkazında kalanların kurtarılması amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin başlattığı çalışma sürüyor. Ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 11 saat sonra yıkılan binanın enkazından Osman Cengiz adlı kişi yaralı olarak çıkarıldı. Cengiz, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Yıkılan binalardan bazıları şunlar:

Kayapınar ilçesine bağlı Tesisler semtinde bulunan Cengizler Apartmanı, Bağlar ilçesi Sento Caddesi üzerinde bulunan Işık Apartmanı, Emek Caddesi 482’nci sokak (Mevlana Halit Ortaokulun yanı)  bulunan Akar Apartmanı, İskan Evleri Caddesi üzerinde bulunan Işıklar Apartmanı, Yenişehir Ofis semtinde (4'üncü Noter yanı) Sözel Apartmanı ve Yenişehir lçesi Elazığ Caddesi üzerinde bulunan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi çöken binalar arasında.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Diyarbakır'ın Merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Cengizler Caddesi'nde yıkılan Hisami Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Apartmandan Gülşen ve Dilan Figen, arama kurtarma çalışması sonucunda çıkarıldı.

Merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti Kooperatifler Mahallesi Kurt İsmail Paşa 2. Sokak'ta yıkılan binada, enkaz altında kalan bir çocuk ekiplerin çalışması sonucu kurtarıldı.

Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesi üzerinde yıkılan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi enkazında da kurtarılan yaralılar oldu. Enkazda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi'nde yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma çalışması devam ediyor.

TOPLANMA ALANLARI BELİRLENDİ

Diyarbakır'da depremden etkilenen vatandaşlara yönelik çalışmalar da başladı. Valilik tarafından, depremden etkilenen vatandaşların can güvenliğini korumak ve soğuk havadan etkilenmemelerini sağlamak amacıyla Seyrantepe Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi, Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Sümer Park toplanma alanı olarak belirlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, cami ve tek katlı taziye evleri de vatandaşların hizmetine açıldı. Toplanma ve kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalara başlandı.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, toplanma ve kurtarma alanlarında vatandaşlara çorba ikramında bulundu. Ayrıca vatandaşların yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla tesislerde çalışmalar sürüyor. Yapılacak yemekler, enkaz yerlerinde öğle ve akşam olmak üzere vatandaşlara ikram edilecek.

Ayrıca, Ulaşım Daire Başkanlığı, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su'nun talimatıyla depremin ardından ulaşımda sorun yaşanmaması için harekete geçti. Alınan karar doğrultusunda şehir içinde Büyükşehir Belediyesine ait otobüsler vatandaşları ücretsiz taşıyor. Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma araçları saat 01.00'e kadar ücretsiz olarak hizmet verecek.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, okulların spor salonları ve öğretmenevleri vatandaşların kullanımına açıldı. Yemek hizmeti veren okullarda, ihtiyacı olan vatandaşlar için yemek çıkarmak üzere hazırlıklar yapıldı.

HDP, KRİZ MASASI KURDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, deprem sonrası Kriz Masası kurdu. Her türlü bilgi ve dayanışma için 05418552102 ve 05418552103 nolu telefonlar üzerinden kriz masasına ulaşabilir.

CHP HEYETİ DİYARBAKIR'DA: VİNÇ İHTİYACI VAR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul milletvekili Özgür Karabat ve Uşak Milletvekili Özkan Yalın Diyarbakır’a gelerek enkaz ve kurtarma çalışmaları yapılan noktalarda incelemelerde bulundu. Duvar'da yer alan habere göre CHP milletvekilleri burada ayrı ayrı açıklamalar yaptı.

Bütün Türkiye’ye geçmiş olsun herkese baş sağlığı diliyoruz” diyen Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Burada da yıkımlar var, yurttaşlarımız enkaz altında. Sağa çıkanlar var, enkaz altında olan yurttaşlarımız var. Onlara ulaşmaya çalışan, özveriyle çalışan görevliler var. Herkese teşekkür ediyoruz. Büyük bir dayanışma var Diyarbakır’da ve Türkiye’den dayanışma var. Milletvekillerimiz burada daha gelecek olanlar da var. Tek arzumuz enkaz altındaki yurttaşlarımızın sağ çıkması, sağlıklı çıkması. Bütün Türkiye’ye Diyarbakır’dan geçmiş olsun diyoruz, başımız sağ olsun.”

Bölgede özellikle ağır tonajlı olan beton kirişlerin kaldırılması ile ilgili gerekli vinçlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Özkan Yalım ise, “Şu an Diyarbakır Bağlar İçesi Tesisler kavşağındayız. Serin 6 apartmanın olduğu göçüğün yanındayız. Gördüğünüz gibi bu apartman yedi katlı, 28 daireli, yaklaşık 150 kişinin yaşadığı bir apartman dairesi olduğu aldığımız bilgiler arasında. Aldığımız bilgilere göre ikiden fazla vatandaşımızın telefonla ya da SMS ile iletişime geçtiklerini söylediler, umarız vatandaşlarımız sağ salim görevli arkadaşlarımız tarafından kurtarılır. Özellikle ağır tonajlı olan beton kirişlerin kaldırılması ile ilgili gerekli vinçlere ihtiyaç var. 10 ilde aynı anda deprem olmasından dolayı bu teçhizatların gelmesi biraz zaman alabilir, bunların bir an önce buraya ulaştırılması, kurtarılma işlemlerinin biraz daha hızlandırılması gerektiğini belirtmek isteriz" diye konuştu.

Yurttaşların yaralarını sarmak için bugün Diyarbakır'a geldiklerini aktaran Özgür Karabat “Büyük bir acı ama büyük bir dayanışma ile atlatılır diye düşünüyoruz. Diyarbakır’da büyük yaralar var. Bu apartmanda büyük yaralar var. İnanıyoruz ki büyük bir dayanışma ile bunu atlatacağız. Diğer milletvekillerimiz depremin olduğu diğer illerde ilçelerdeler, şu an belediyelerimizin yardımları tırlarla deprem bölgelerine yola çıktı. Yarından itibaren bölgelere ulaşmış olur. Yurttaşlarımızın yaralarını sarmak için özverili bir şekilde burada çalışmamıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Zeytun tutukluları ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Türkiye Bankalar Birliği, depremden etkilenen banka müşterilerine yönelik tavsiye kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...