Maraş'taki 7.7 ve 7.6 'lık depremler çok sayıda ili vurdu | İlk gün yaşananlar

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler birçok ilde hissedildi, yıkıma ve can kaybına sebep oldu, en az 2921 kişi öldü. Yıkım yaşanan şehirlerden bilgiler ve son durum…

AFAD verilerine göre merkezi Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve saat 4.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu.

Depremin büyüklüğünü önce 7.4 olarak açıklayan AFAD daha sonra Mw 7.7 olarak revize etti. Diğer ülkelerden de hissedilen depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edildi. Bu deprem, 1939 Erzincan depreminden sonra ülkede yaşanan en büyük deprem.

Depremin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti. Ayrıca saat 13.24'te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Ülkede 7 günlük milli yas ilan edildi.

AFAD'ın yaptığı son resmi açıklamaya göre can kaybı 2921'ye yükseldi. 15 bin 834 kişi yaralandı.

Suriye'deki ölü sayısı ise son açıklamaya göre 1356.

Yıkım yaşanan şehirlerden bilgiler, gelişmeler, açıklamalar, son durum…

06 Şubat 2023 09:24
Son Güncellenme: 07 Şubat 2023 06:01
06:01

"ARTIK ANTAKYA DİYE BİR ŞEHİR YOK"

Antakya'dan Artı TV'ye bağlanan depremzede Nurgül Atay, Burada kimse yok, polis, jandarma, AFAD hiç kimse yok. Devlet yok burada. Hatay bomboş. İnsanlar kendi cenazelerini alıp okul bahçesine bırakıyor, ben bir felaketi nasıl anlatabilirim ki. AFAD gelmezse biz burada hiçbir şey yapamayız. İnsanlar göz göre göre ölecek. Artık Antakya diye bir şehir yok” diyerek isyan etti.

(HABER MERKEZİ)

05:06

DİYARBAKIR'DA İKİ YURTTAŞ KURTARILDI

Diyarbakır'da Sento caddesinde yıkılan bir apartmanın enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, Barış Doğan ve İdal Doğan isimli yurttaşlar sağ olarak kurtarıldı. (MA)

04:37

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 2 BİN 921'E YÜKSELDİ

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

04:20

BARIŞ ATAY: AFAD HİÇ GELMEMİŞ BURAYA

İskenderun'da deprem bölgesinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, t24 yayınında yaptığı açıklamada "Hiç elektrik yok. Sıfır. AFAD yok. AFAD hiç gelmemiş buraya. Yan yana beş altı apartmanın yıkıntısını vatandaşlar bir hafriyat gibi kazıyorlar. İnsanlar bir umut yakınlarına ulaştıklarına düşünüyorlar, henüz canlı çıkarma umudu olacak enkazlara iş makineleriyle girmiş durumdalar. Burada bunu yapmayın diyecek bir kişi bile yok. 15 dakikada gördüğüm manzara bu. Burada hiç kimse yok. Ateş yakmış insanlar var, çaresizce binalara bakıyorlar." dedi. (HABER MEKREZİ)

04:09

ADIYAMAN'DA KURTARMA ÇALIŞMASI YOK, ÇADIR YOK, YAKIT YOK

Yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu Adıyaman'da, halk kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütüyor.

MA'dan Ahmet Kanbal'ın aktardığına göre gün boyu yurttaşların kendi imkanları ile sürdürdükleri kurtarma çalışmaları, havanın kararması ve yağışın başlamasıyla birlikte durduruldu. 

Kentte, elektrikler de kesik. Birçok telefon hizmet sağlayıcısının şebekelerinin olmadığı kentte, internete de ulaşılamıyor. Yurttaşların besin ihtiyaçlarını karşılayacak gıda malzemelerine ulaşamıyor. Kentte, çadır ve yakıt sorunu da yaşanıyor. 
 
Evlerine giremeyen yurttaşlar, sokak başlarında yakılan ateşlerle ısınmaya çalışıyor.
 
Cumhuriyet Mahallesi’nde yurttaşlar Hisar Düğün Salonu'nda toplanırken, en büyük yıkımın olduğu Yenimahalle, Yeşilyurt, Kayalık, Turgutreis, Bahçelievler, Bahçecik, Mimar Sinan, Karapınar mahallelerinde de yurttaşlar kendi imkanları ile enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Mahallelerde yurttaşların sokaklardaki bekleyişi de sürüyor. (HABER MERKEZİ)

03:13

SİNEMA TV SENDİKASINDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Sinema TV Sendikası, film sektöründe faal olarak çalışan jeneratör, ışık malzemesi, tuvalet karavanı ve karavanların, dizi & sinema projelerinde kullanılması yerine, afet bölgesine giderek arama-kurtarma çalışmalarında değerlendirilmesi için çağrı yaptı.

Açıklamada "Film sektöründe faal olarak çalışan jeneratör, ışık malzemesi, tuvalet karavanı ve karavanların, şu günlerde dizi & sinema projelerinde kullanılması yerine, afet bölgesine giderek arama-kurtarma çalışmalarında değerlendirilmesi daha yararlı olacaktır.
Dijital platformların, televizyon kanallarının ve yapımcıların katkısıyla bu felaketin aşılmasına destek verilebilir. Yukarıdaki araç-gereçlerle ilgili dayanışma içinde olmak isteyen kurum/şirket ve kişiler, sendikamız aracılığı ile bölgede ki arama-kurtarma ekiplerine ulaşabilir." denildi.

February 6, 2023

(HABER MERKEZİ)

03:08

ELAZIĞ’DAKİ ENKAZ ÇALIŞMASINDA DOĞALGAZ SIZINTISI

Maraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’da boşaltılan ve 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, doğalgaz sızıntısı meydana geldi. Ekipler, panik dolu anlar yaşarken çalışmalara ara verildi. Bölgeye sevk edilen doğalgaz ekiplerinin çalışması sürüyor. (DHA)

02:52

HATİMOĞULLARI: 24 SAAT GEÇMESİNE RAĞMEN HATAY'A YARDIM GELMEDİ

Hatay'da deprem bölgesinde bulunan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Depremin üzerinden neredeyse 24 saat geçmesine rağmen Hatay'a halen yardım gelmemiş durumda! Hiç bir insani yardım, hiç bir arama kurtarma ekibi...Artık yeter! Bir an önce arama kurtarma çalışmalarına başlanmalı..." diye seslendi.

(HABER MERKEZİ)

02:35

MARAŞ'TA 4,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 01.55'te, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde gerçekleşti. 4,0 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. (HABER MERKEZİ)

 

02:13

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİNDE ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Maraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi ek binasının enkazında arama kurtarma çalışmaları yürütülüyor.

(AA)

02:08

YARALI 45 KİŞİ İSTANBUL'A GETİRİLDİ

Depremde yaralanan yaklaşık 45 vatandaşı taşıyan askeri uçak, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. (AA)

02:06

Türk Tabipleri Birliği, Adıyaman Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz'ın deprem sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

(HABER MERKEZİ)

01:28

BAKAN KİRİŞÇİ'DEN BARAJ VE GÖLETLERE DAİR AÇIKLAMA: 79 TESİSİN 72'Sİ İNCELENDİ, PROBLEM YOK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ilin etkilendiği depremlerin ardından bölgedeki 110 baraj ve 30 göletteki duruma ilişkin, "Toplam 79 tesis bu manada incelendi. Tehlike arz edebileceğini düşündüğümüz için bu tesislere öncelik verdik. Geri kalanını da aynı şekilde inceleyeceğiz ama bu 79 tesisin 72'sinde hiçbir problem yok, 7 tesisi ise biraz daha takip etmemiz gerektiği konusunda teşkilat olarak bir düşünce geliştirmiş bulunuyoruz." dedi. (AA)

 

01:24

THY: 4 İLDEN İSTANBUL'A UÇUŞLARI 100 TL OLARAK SABİTLEDİK

THY Adana, Diyarbakır, Urfa ve Elazığ 'dan İstanbul'a olan tüm uçuşları 13 Şubat'a kadar vergiler dahil 100 TL olarak sabitlediklerini açıkladı.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem bölgelerine insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma ekiplerinin ulaşmaları için AFAD koordinasyonunda operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Şimdiye kadar 9'u kargo uçaklarımızla olmak üzere 47 uçuş gerçekleştirdik. Bu kapsamda giden insani yardım uçaklarımızın dönüş uçuşlarını da vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Yolcu düzenini sağlayabilmemiz adına bu uçuşlar için de rezervasyonunuzu; mobil uygulamamız ve web sitemiz üzerinden oluşturabilirsiniz. Hem bu uçuşlarımız hem de Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ 'dan İstanbul'a olan tüm uçuşlarımızı 13 Şubat'a kadar vergiler dahil 100 TL olarak sabitliyoruz." dedi.

(HABER MERKEZİ)

01:14

GÖNÜLLÜLER HAVALİMANINDA BEKLETİLİYOR

Gün içinde Valiliğin okullara gönderdiği yazı ile bölgeye gitmek isteyen gönüllü binlerce eğitim emekçisi İstanbul Havalimanında uygulanan prosedürlerle 3 saati aşkındır bekletiliyor. Gönüllülere şu anda kumanya dağıtılmış durumda ve bekliyorlar.

Sabiha Gökçen Havalimanında bulunan bir öğretmen yaşananları Evrensel'e şöyle aktardı: "Maltepe AFAD ve İl AFAD birlikte hareket ederek listeler oluşturuluyor. O listelerden Sabiha Gökçen'e geliyorsunuz. O listelerden geldikten sonra Doğu kapısına geliniyor. Oradan sizi araçlarla alıp Jandarma bölümüne getiriyorlar. Burada listeler oluşturuluyor. Birinci grup, ikinci grup, üçüncü grup gibi. Ama şu an 1500'e yakın kişi buradayız. Havalaanları dolu olduğundan ve hava muhalefeti nedeniyle iniş yapamadığından buradan uçaklar kalkmıyor. 8 tane uçak hazırmış. Ancak şuan hiç kimse bir yere gidemiyor. Bunun haricinde organizasyon konusunda sıkıntı var. AFAD, Jandarmaya hiç haber vermemiş, insanlar dışarda kalmasın diye buraya almışlar. Şuan sağlık ekipleri acil kurtarma belgesi olanların ayrımlarını yapıp ilk önce gidecek uçaklar onlar giderilmeye çalışılıyor. Çok kalabalık. Şu an beklemedeyiz. Hiçbir şey yapamıyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

01:08

FATMA ŞAHİN: ANTEP'TE 60 BİN NÜFUSLU İLÇENİN YARISINDAN ÇOĞU YOK

Cüneyt Özdemir'in YouTube programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "Kaç bina yıkıldı tespit edebildiniz mi?” sorusuna "60 bin nüfuslu ilçenin yarısından çoğu yok, tam bir felaket var.” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

00:42

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 2379'A YÜKSELDİ 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Maraş merkezli depremlerde 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 bin 483 kişinin yaralandığını bildirdi.

Oktay'ın açıklamasına göre; yıkılan bina sayısı 4 bin 758, enkazdan sağ çıkarılanların sayısı 7 bin 840 oldu. Oktay, teyit edilemeyen 1459 yıkık bina ihbarı olduğunu belirtti. Oktay, 338 bin depremzedenin yurtlar, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki barınma merkezlerine yerleştirildiğini bildirdi. 

Sahada 11 bin 22 arama kurtarma ekibinin görev yaptığını söyleyen Oktay, bunların 2 bin 353'ünün Maraş'ta, 1549'unun Osmaniye, 1306'sının Antep, 1625'inin Hatay, 1026'sının Malatya, 566'sının Urfa, 360'ının Diyarbakır, 826'sının Adıyaman, 101'inin Kilis, 438'inin Adana'da ve diğer ekiplerin de ilçelerde bulunduğunu bildirdi. Oktay, Romanya, İsviçre, Azerbaycan, Lübnan'dan gelen ekiplerin bölgelere sevk edildiğini belirtti.

Oktay, "Ekskavatör, kazıcı, yükleyici kamyon, toplamda 4 bin 250 araç bölgede. Bir de vinç konusu var. Sahada mevcut olan vinçlere ilave olarak Ankara ve Bursa'dan 6 vinç yola çıkmış durumda. Mardin'den 1, Kayseri'den 1 ve yine Kayseri'den kiralanan 10 vinç, toplam 18 ilave vinç yola çıkmış durumda." dedi. (HABER MERKEZİ)

00:37

DEVA PARTİSİ: SADULLAH ERGİN'İN KARDEŞLERİ ENKAZ ALTINDA

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, eski Adalet Bakanı ve DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin’in Hatay’daki tüm yakınları ve kardeşlerinin enkaz altında olduğunu açıkladı. Şahin, "Özellikle arama kurtarma ekipleri açısından büyük bir yıkım içinde olduğumuzu öğrenmiş olduk. Yine EPDK’nın açıklamasına rağmen bölgede akaryakıt temininde büyük bir sorun olduğunu öğrendik. Sadullah Bey tüm yakınları ve kardeşlerinin enkaz altında olduğunu fakat onların kurtarılması için gerekli arama, kurtarma çalışmalarının ne yazık ki yapılamadığını bizlerle üzülerek paylaştı. Onun çaresizliğini bizzat hissettik." dedi. (HABER MERKEZİ)

00:01

KEMAL KILIÇDAROĞLU HATAY’A GİDİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Şubat 2023 Salı günü, depremin yaşandığı Hatay’ı ziyaret edecek. (HABER MERKEZİ)

23:44

BIDEN, ERDOĞAN'I ARAYARAK TAZİYE MESAJINI İLETTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu. (AA)

23:43

EGM: 63 HESAP HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü, "Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunduğu tespit edilen 63 hesap hakkında işlem başlatıldı." açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)

23:38

MERAL AKŞENER: DAVA ARKADAŞIM ÖZGE ALKAN, EŞİ VE BEBEĞİ HAYATINI KAYBETTİ

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, deprem nedeniyle İYİ Parti Antakya Kadın Kolları Politikaları Başkanı Özge Alkan'ın, eşi ve bebeğiyle birlikte yaşamlarını yitirdiğini duyurdu. Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Değerli dava arkadaşım, Antakya Kadın Politikaları Başkanımız Özge Alkan'ın, eşi ve 12 günlük bebeğiyle enkaz altında vefat ettiği haberi, yüreğime kor gibi düştü... Rabbim ailelerine ve sevdiklerine sabırlar versin. Ruhları şad, mekânları cennet olsun..." ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)

 

23:29

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 2 BİN 316'YA YÜKSELDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu: "Deprem felaketinde can kaybı 2 bin 316'ya yükseldi. Tatar'ın açıklamasına göre 13 bin 293 kişi yaralandı, 6 bin 217 bina yıkıldı, 7 bin 840 kişi sağ kurtarıldı.  Tatar, "Ulaşılamayan yerden ziyade nerede yıkılan bina olduğu belli, oraya ekiplerimizi gönderiyoruz. Çok geniş bir alan, bir anda her yere ulaşmak zor ama şu anda her yer kontrol altında ve her yere ulaşılmış durumda" dedi. (HABER MERKEZİ)

23:21

HATAY'DA SAĞLAM BİNA YOK, AÇLIK, KARANLIK VE SOĞUK VAR

Sedat Başkavak, Hatay'daki yıkımı anlattı: "Yıkım büyük, yardım ulaşmıyor. Hatay'da olanlar şöyle aktarıyor: "Herkes yakınlarını el yordamı ve kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışıyor. Yıkıntı çok ve mevcut yardım ekipleri yetmiyor." 

 

22:40

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALTERNATİF GÜZERGAHLARI AÇIKLADI

Karayolları Genel Müdürlüğü saat 21.30 itibarıyla deprem nedeniyle kapanan yollar ve alternatif güzergahları paylaştı.

Kapalı yollar: Hatay - Reyhanlı güzergâhı, Gaziantep Batı Kavşağı - Bahçe güzergâhı, Karanlıkdere -Gölbaşı güzergâhı, Çelikhan.

Ulaşıma açık alternatif güzergâh -1: Kırlangıç - Kozluca - Elbistan - Göksun- Kahramanmaraş - Osmaniye -İskenderun - Hatay - Reyhanlı hattı.

Ulaşıma açık alternatif güzergâh - 2: Yeşilyurt - Sakabaşı - Elazığ - Ergani - Diyarbakır - Siverek - Adıyaman - Gölbaşı - Kadıncık hattı.

(HABER MERKEZİ) 

22:14

AFAD: CAN KAYBI 1762'YE YÜKSELDİ

AFAD, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1762'ye yükseldiğini duyurdu. Yaralı sayısı ise 12 bin 68 olarak açıklandı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, yıkılan bina sayısını ise 5 bin 606 olarak açıkladı.

22:06

NARLI'DAN BİR YURTTAŞ: SESİMİZİ DUYUN, BİZİ GÖRÜN!

Maraş'ta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Pazarcık ilçesine bağlı Narlı'daki yurttaşlar, saatler geçmesine rağmen AFAD'ın kendilerine ulaşmadığını belirtti. Soğuk havada insanların dışarıda ateş başında ısınmaya çalıştığını belirten bir yurttaş, "AFAD gelmedi, çadır yok, elektrik yok, su yok... Çok mağdur durumdayız, sesimizi duysunlar, bizi görsünler" dedi.

(HABER MERKEZİ)

21:49

DEMİRTAŞ: GÖNÜLLÜLERİN HIZLA BÖLGEYE GÖTÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada gönüllülerin hızla koordine edilip bölgeye götürülmesi çağrısında bulundu.

Demirtaş ayrıca TSK'ye ait tüm sahra hastaneleri ve seyyar mutfak benzeri araç gereçlerin neden tümünün bu geceden devreye sokulmadığını sordu.

Demirtaş paylaşımlarında şunları kaydetti:

"Çalışmalara katılmak isteyen gönüllüler, doktorlar, hemşireler bölgeye gitmek için bekliyor. Bu kişilerin hızla koordine edilip bölgeye götürülmesi gerekir.

Ayrıca TSK'ye ait tüm sahra hastaneleri, iş makineleri, seyyar mutfak ve benzeri araç gereçler tek başına bile yeterli olur. Neden tümünü bu geceden devreye sokmuyorsunuz? Yarın çok geç olabilir." (HABER MERKEZİ)

21:42

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 1000'E ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep ve Lazkiye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 570'e çıktı, bu bölgelerde 14033 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 430 kişi öldü, en az 1050 kişi yaralandı. Son bilgilere göre ülkede en az 1000 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var. (DIŞ HABERLER)

21:41

BOTAŞ, BÖLGEDE HAM PETRON AKIŞINI DURDURDU

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, BOTAŞ'ın bölgede ham petrol akışını tedbiren durdurduğunu açıkladı.

21:39

AFAD: YIKILAN BİNA SAYISI 5 BİN 606

AFAD, Maraş merkezli depremde şu ana kadar 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi.

21:37

MSB: DEPREMDEN YARALI KURTULANLAR ANKARA VE İSTANBUL'A GETİRİLİYOR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), depremlerden yaralı kurtarılan yurttaşların, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul'a getirilerek tedavi altına alındığını bildirdi.

MSB'den yapılan açıklamada, "Uçaklarımız, yaralı tahliyesi ile bölgeye ulaştırılacak personel ve teçhizatın intikali için aralıksız görev yapıyor" denildi. (HABER MERKEZİ)

21:22

BİR SÜRE UÇUŞA KAPATILDIĞI ÖNE SÜRÜLEN ADANA HAVALİMANI'NDA UÇUŞLAR SÜRÜYOR

Demirören Haber Ajansı (DHA), saat 14.04'te abonelerine Adana Havalimanı'nın uçuşlara kapatıldığı bilgisini geçti. 14.51'de ise uçuşlara yeniden açıldığını aktardı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü saat 15.00'te Twitter hesabından "Deprem nedeniyle Adana Havalimanı'nın trafiğe kapandığına ilişkin haberler gerçek dışıdır. Havalimanımızda yolcularımıza hizmet verilmeye devam edilmektedir" açıklamasını yaptı.

Türk Hava Yolları (THY) da "Vatandaşlarımızın bölgeye ulaşımını sağlamak üzere Adana, Elazığ ve Diyarbakır havalimanlarında operasyonlarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman havalimanlarını sadece insani yardım ve arama kurtarma ekiplerinin bölgelere kolay ulaşımı için değerlendiriyoruz. Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatılmıştır" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

21:11

ENKAZLAR ORTADA, DEPREMZEDELER AÇIKTA, DEVLET NEREDE?

Birçok yerde yurttaşlar, enkaz altında kalanları kendi imkanları ile çıkarmaya çalışıyor. Barınma ve ısınma koşullarının yetersiz kaldığı, elektrik, su, yakıt sorunu yaşandığı bilgileri geliyor.

20:42

7 GÜN SÜREYLE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı. "Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" dedi.

20:35

YUNANİSTANLI KOMÜNİSTLER: KALPLERİMİZ TÜRKİYE HALKI VE DİĞER HALKLARLA BİRLİKTE

Yunanistan Komünist Kurtuluş için Sol Akım (NAR) ve Komünist Kurtuluş Gençliği (NKA) adına depremle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada “Kalplerimiz ve düşüncelerimiz kardeş Türkiye halkı ve diğer komşu halklarla birliktedir. Yunan hükümetinden acil refleks göstermesini ve kurtarma ekipleri, kurtarma ekipmanları ve insani yardım göndererek yardım sunmasını talep ediyoruz” denildi. Yaralı sayısı ise 11 bin 119 olarak açıklandı.

20:28

BAKANLARDAN AÇIKLAMA: CAN KAYBI 1651'E YÜKSELDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremlerde can kaybının 1651'e yükseldiğini bildirdi.

20:10

KILIÇDAROĞLU, AFAD GENEL MERKEZİ'NDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AFAD’dan randevu talebinin ardından kurumun genel merkezine davet edildi.

Kılıçdaroğlu, davetin ardından Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke, Faik Öztrak ve Seyit Torun ile beraber AFAD Genel Merkezi’ne gitti.

AFAD Başkanı Yunus Sezer’in Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, bugün yaptığı açıklamada AFAD'dan randevu talep ettiğini ancak kendisine açıklama yaptığı ana kadar bir geri dönüş sağlanmadığını açıklamış, "Nedenini gayet iyi biliyorum ama bunlar şu gün için önemli değil" demişti. (HABER MERKEZİ)

20:04

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 968'E ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep ve Lazkiye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 538'e çıktı, bu bölgelerde 1353 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 430 kişi öldü, en az 1050 kişi yaralandı. Son bilgilere göre ülkede en az 968 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var. (DIŞ HABERLER)

20:01

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALTERNATİF GÜZERGAHLARI PAYLAŞTI

Karayolları Genel Müdürlüğü saat 19.00 itibarıyla deprem nedeniyle kapanan yollar ve alternatif güzergahları paylaştı.

19:59

EMEP: BU VAHAMET SON BULMALIDIR

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi, Maraş'ta meydana gelen ve çok sayıda kentte büyük yıkımlara neden olan depremle ilgili bir açıklama daha yaptı.

Depremden etkilenen yurttaşların en önemli sorunlardan birinin kapalı barınma alanlarının yetersizliği olduğu belirtilen EMEP, açıklamasında, "Deprem toplanma merkezleri olarak belirlenen birçok alan açıktadır ve kar yağışı altındadır. Peş peşe yaşanan depremler ve artçı şoklar nedeniyle insanlarımız travma yaşamaktadır. Açık alanda soğukta kalarak donmak ya da tehlikeli binalara girmek arasında kalan halkımız için derhal harekete geçilmelidir. Bu vahamet son bulmalıdır" denildi.

19:35

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG, ERDOĞAN'I ARADI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

 

19:33

ERDOĞAN, DESTİCİ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Görüşmede; deprem bölgesinden alınan bilgiler, AFAD ziyareti, teşkilat mensuplarının ve Alperen Ocakları bünyesindeki arama kurtarma ekiplerinin AFAD'la koordineli şekilde yaptıkları çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 

19:22

DEVRİMCİ PARTİ GENEL BAŞKANI ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILDI

Devrimci Parti, sosyal medya hesabından "Az önce Genel Başkanımız Elif Torun Öneren enkaz altından çıkarıldı. Kızı Eylem Aydın'ı kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bölgede yüzlerce insan halen enkaz altında" duyurusunu yaptı.

(HABER MERKEZİ)

19:15

EPGİS'TEN AKARYAKIT AÇIKLAMASI: BAZI İSTANYONLARDA YAKIT BİTTİ, BAZILARINDA DEPOLAR ÇÖKTÜ

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) depremler sebebiyle yaşanan akaryakıt sorunlarına dair açıklama yaptı.

Açıklamada "Deprem nedeniyle, bazı istasyonlarda yoğun talep nedeniyle yakıt bitmiş, bazı istasyonlarda yeraltı depoları ve bağlantı noktaları çökmüştür. Yakıtı biten istasyonlara süratle ikmal yapılmaktadır. Hasarlı istasyonlar da ise süratle tamir çalışmaları devam etmektedir. En kısa sürede bölgede bu sorunlar çözülecektir. Ülkemizde akaryakıt sorunu yoktur. Depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yararlılara acil şifalar diliyoruz" ifadeleri yer aldı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da "Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren bölgeye yönelik akaryakıt ikmalinin hızlandırılması için gerekli adımları attık ve mevzuata yönelik kısıtları kaldırdık. Bayilere akaryakıt ikmali ve vatandaşlarımızın akaryakıt temini konusunda hiçbir kısıtlama hiçbir mevzuat engeli yoktur. İkmal süreçleri vakit kaybı olmaksızın sürdürülmekte, ihtiyaçlar ivedilikle karşılanmaktadır" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

18:45

FUAT OKTAY, CAN KABININ 1541'E YÜKSELDİĞİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 1541 olduğunu, 9 bin 733 kişinin yaralandığını bildirdi. Oktay 3 bin 471 yıkılan bina olduğunu aktardı.

Oktay'ın açıkladığı can kayıpları illere göre şöyle:

Maraş'ta 234 kaybımız, 1700 yaralımız, 310 yıkılan binamız var.

Hatay'da 520 kaybımız, 700 yaralımız, 1278 yıkılan binamız var.

Osmaniye'de 205 hayatını kaybeden vatandaşımız, 1003 yaralımız ve 101 yıkılan binamız var.

Adıyaman'da 20 kaybımız, 200 yaralımız, 600 yıkılan binamız var.

Diyarbakır'da 46 vefatımız var. 557 yaralımız ve 20 yıkılan binamız şu ana kadar tespit edilen.

Urfa'da 30 kaybımız, 1071 yaralımız ve 201 yıkılan binamız mevcut.

Antep'te 309 kaybımız, 1597 yaralımız ve 581 yıkılan binamız mevcut.

Kilis'te 13 kaybımız, 244 yaralımız ve 50 yıkılan binamız var.

Adana'da 58 kaybımız, 720 yaralımız ve 24 yıkılan binamız mevcut.

Malatya'da 106 kaybımız, 1941 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var.

Bu arada Elazığ'da da 6 yıkılan binamızın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. 

Oktay ayrıca deprem yaşanan 10 ilin "deprem bölgesi" ilan edileceğini belirtti, "Deprem bölgelerinde tüm vatandaşlar ücretsiz bir şekilde ekmek alabilir. Fırınlarla gerekli koordinasyonu sağlıyoruz" dedi.

Yurt dışından gelen yardımları afet bölgelerine yönlendirdiklerini belirten Oktay, "Bölgedeki tüm barajlar hızlı bir şekilde denetlenmiştir. Barajlarda ciddi bir risk olmadığını gördük.  Okullarımız 13 Şubat'a kadarıyla tatil edildi. Okullarımız, yurtlarımız barınma amaçlı kullanılacak. Üniversitelerin yurtları, spor salonları barınma için değerlendirilecek" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

18:32

IKBY, TÜRKİYE'YE PETROL AKIŞINI DURDURDU

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) depremin ardından önlem amacıyla Türkiye'ye petrol akışını durdurdu.

AFP'nin haberine göre, IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremler nedeniyle, petrol güvenliğinden emin olmak ve istenmeyen bir kaza yaşanmasını engellemek amacıyla Kürdistan bölgesinden Türkiye'ye petrol ihtacatı askıya alınmıştır" açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)

18:30

TREN SEFERLERİNE ARA VERİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Maraş merkezli depremler nedeniyle ara verilen tren seferlerinin bilgisi paylaşıldı.

Buna göre, bugün Elazığ-Adana-Elazığ arası işleyen Fırat Ekspresi ile Ankara-Kurtalan-Ankara arası işleyen Güney Kurtalan Ekspresi için tüm duraklarda; Ankara-Malatya-Ankara arası işleyen 4 Eylül Mavi Ekspresi için ise yalnızca Sivas-Malatya arasında işletmeciliğe ara verildi.

Yarın da (7 Şubat) Ankara-Tatvan-Ankara arası işleyecek Van Gölü Ekspresi de yolcu taşımacılığını durduracak.

Bölgesel trenler için ise İslahiye-Mersin ve Gaziantep-Nizip arası geçici süreli işletilmeyecek.

Bilet alan yolcuların bilet ücretleri kesintisiz şekilde iade edilecek. Trenlerin işletilme tarihi ayrıca duyurulacak. (HABER MERKEZİ)

18:25

İSKENDERUN LİMANI'NDA YANGIN

Deprem nedeniyle rıhtımında yer yer çökmeler olduğu tespit edilen Hatay'ın İskenderun Limanı'nda konteyner deposunda yangın çıktı. Konteynerlerin alev aldığı yangına ekipler müdahale etti.

Yangın, saat 17.00 sıralarında, depodaki konteynerlerden birinin devrilerek alev alması sonucu çıktı.

18:14

BAZI ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Sivas ve Dersim'deki yükseköğretim kurumlarında eğitime ara verildi. Yurt ve kampüsler depremzedeler için kullanılacak.

18:12

ERDOĞAN, AKŞERNER İLE DEPREMİ GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İYİ Parti Genel Başkanı Akşener telefonda görüşerek, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

18:11

PUTİN, ERDOĞAN'I ARADI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak, Türkiye'ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacakları desteğe ilişkin bilgi verdi.

18:08

ERDOĞAN VE BAHÇELİ, DEPREMİ GÖRÜŞTÜ

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli telefonda görüşerek deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmede bulundu.

17:41

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 810'A ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu.

Devlet kontrolündeki Hama, Halep ve Lazkiye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 430'a çıktı, bu bölgelerde 1315 kişinin yaralandığı bildirildi.

AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı bölgelerinde en az 380 kişi öldü, en az 1000 kişi yaralandı.

Son bilgilere göre ülkede en az 810 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var. (DIŞ HABERLER)

17:37

AFAD: CAN KAYBI 1498

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1498'e yükseldiğini açıkladı. Sezer, "Depremin ardından 130 artçı deprem oldu. Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli görevlendirilmiş durumda. Yaralı sayısı 8533, ölü sayısı 1498 olarak güncellenmiştir. Azerbaycan dahil olmaz üzere 40'ın üzerindeki ülkeden bize yardım talebi var" bilgilerini paylaştı. (HABER MERKEZİ) 

17:32

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, afet koordinasyon çalışmalarıyla ilgili son durumu açıkladı. 

Depremin etkilediği her ile bir genel başkan yardımcısı görevlendirildiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bir telefon hattı kurduk. Çok sayıda yardım talebi geliyor. AFAD'ın karşılamaması halinde belediye başkalarımız elinden gelen çabayı gösteriyor" dedi.

CHP lideri, "Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu biliyoruz. Elbette Türkiye güçlü bir ülkedir, yaralarını saracaktır. Ama maalesef hayatını kaybeden çok sayıda vatandaşımız var. Size bazı rakamlar vermek isterim. 51 belediyemiz 707 araç gönderdi. 36 bin 347 personel deprem bölgesinde görevde. Gıda ve yardım malzemeleri gönderildi. 15 içme suyu tırı, 21 gıda tırı, 9 mobil mutfak tırı, 42 bin 500 battaniyei 15 bin koli hijyen malzemesi gönderildi" dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca şunları kaydetti:

"Depremi duyduktan sonra 11 valimizi aradım, durumu sordum. Saat 06.00-06.30 civarlarında olayın başlangıcı olduğu için onlarda henüz tümü alanı bilemiyorlardı. Daha sonra 11 ilin belediye başkanlarını aradım. Kendilerine geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Her türlü talebi belediye başkanlarımızın karşılayabileceğini ilettim. Çünkü gün hepimizin ortak mücadele etme günüdür.

Bir AK Parti Milletvekilimizin enkazın altında olduğunu öğrendim. Sayın (Mustafa) Elitaş'ı arayıp durumunu sordum, onlar da henüz haber alamadıklarını söyledi.

Seferberiz, hep beraber çalışıyoruz. Acı bir gün, hepimizin başı sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun, inşallah can kaybımız fazla olmaz. Gerçekten de kurtarma ekiplerine minnet borçluyuz.

Gün birlik günü. Beraber olma, sorunlara hakim olma ve sorunları çözme konusunda da güçlü bir irade koyma günü aslında.

Evet, AFAD'dan randevu talebinde bulundum şu ana kadar dönüş olmadı. Nedenini gayet iyi biliyorum ama bunlar şu gün için önemli değil.

Deprem bölgesine de en kısa sürede gideceğim. Malum şu anda oraya gittiğimiz zaman trafik tıkanabilir, çalışanların rahat çalışmaları bir şekliyle zora düşebilir. O nedenle en kısa sürede arkadaşlarımla birlikte deprem bölgesine gideceğiz." (HABER MERKEZİ)

17:21

ESENYALI VE GÜLSUYU GÜLENSU KADIN DAYANIŞMA DERNEKLERİ, DEPREM BÖLGESİ İÇİN YARDIM TOPLAMAYA BAŞLADI

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği, depremden etkilenen yurttaşlara ulaştırmak üzere yardım toplamaya başladı.

Depremden olumsuz etkilenen yurttaşlara ulaştırmak üzere ihtiyaç listeleri yayınlayan kadın dayanışma dernekleri, yaptıkları açıklamalarda ise deprem vergilerinin nereye harcandığını sordu. (EKMEK VE GÜL)

17:18

KIZILAY: KAN BAĞIŞI GÜNLERE YAYILMALI

Depremlerin ardından kan bağışı çağrısı yapan Kızılay, “Kan uzun süre saklanamayan bir üründür. Bugün kan bağışına koşan tüm hayırseverlere teşekkür ediyor, kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

17:07

TÜRKİYE GENELİNDE OKULLAR 1 HAFTA TATİL EDİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası, "Tüm Türkiye'de okullarımızı 13 Şubat'a kadar 1 hafta tatil ediyoruz" açıklamasını yaptı.  (HABER MERKEZİ)

17:04

İYİ PARTİDEN "MİLLİ YAS" ÇAĞRISI

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Maraş merkezli depremler nedeniyle "milli yas" ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İYİ Parti olarak ülke genelinde "milli yas" ilan edilmesi çağrısında bulunduklarını kaydedip "Gün beraberlik günü; devlet-millet el ele vererek mücadele ve yaraları sarma günüdür” dedi. (HABER MERKEZİ)

16:48

ELAZIĞ'DA DA BİNA YIKILDI

Elazığ'da, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremde hasar gören bina, Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından çöktü. Ekipler arama kurtarma çalışması yaptı.

16:39

AFAD: CAN KAYBI 1121'E YÜKSELDİ

AFAD, Maraş merkezli depremlerde can kaybının 1121'e yaralı sayısının 7 bin 634'e yükseldiğini, 2 bin 834 binanın yıkıldığını bildirdi.

16:33

GİRESUN'DA ÇATLAKLAR OLUŞAN 5 KATLI BİNA BOŞALTILDI

Maraş merkezli depremler nedeniyle Giresun'da çatlaklar oluşan 5 katlı bina boşaltıldı.

Osmaniye Mahallesi Sinema Caddesi'ndeki apartmanda oturanlar, depremlerin ardından evlerinde çatlaklar oluşması üzerine AFAD İl Müdürlüğünden yardım istedi.

Adrese gelen Giresun Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve AFAD ekipleri binada incelemelerde bulundu.

Polis ekiplerinin sokakta güvenlik önlemi almasının ardından bina tahliye edildi. (HABER MERKEZİ)

15:58

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 574'E ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep ve Lazkiye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 371'e çıktı. İdlib ve Afrin ile diğer kuzey bölgelerinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise 203 çıktı. Son bilgilere göre ülkede en az 574 kişi yaşamını yitirdi, binlerce yaralı var. (DIŞ HABERLER)

15:51

AFAD VATANDAŞTAN PARA İSTEDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yaptığı duyuruda, yardım amaçlı para toplandığını belirtti; banka hesabı bilgileri paylaştı. AFAD'ın paylaşımına tepki gösterenler "Deprem vergileri nerede" diye sordu.

15:47

SAMSUN'DA DA HİSSEDİLDİ

Depremin etkileri Samsun'da da görüldü. Maraş'ta saat 4.17'de meydana gelen ilk depremin yanı sıra saat 13.24'te yaşanan 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem de Samsun'da paniğe sebep oldu.

İkinci depremde ders saatindeki öğrenciler okullarda büyük panik yaşadı. Soğuk ve yağmurlu havada okul bahçelerine çıkarılan öğrenciler bir süre bekletildikten sonra yapılan görüşmeler sonucunda evlerine gönderildi.

Samsun merkezde okullar tatil edildi. Okulların tatil edilmesiyle birlikte trafik, birçok noktada tıkanma noktasına geldi. Şehir merkezinde ise birçok yerde vatandaşlar grup halinde açık alanlarda beklemeye devam ediyor. (Samsun/EVRENSEL)

15:42

AĞBABA: MALATYA'DA ARAMA KURTARMA EKİBİ DE ENKAZ ALTINDA KALDI

Malatya'da deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Malatya'da arama kurtarma ekibi de maalesef enkazın altında kaldı. Dün akşamki depremden sonra bu son yaşanan depremle birlikte Malatya’daki facianın, felaketin boyutları çok daha arttı" dedi. 

15:40

AB ÜYESİ 10 ÜLKEDEN TÜRKİYE'YE ARAMA KURTARMA EKİBİ

AB Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB üyesi 10 ülkenin, deprem nedeniyle Türkiye'nin talebi üzerine arama ve kurtarma ekipleri göndereceğini söyledi.

Lenarcic, bir grup Türk gazeteciyle yaptığı toplantıda, ekip gönderecek ülkelerin Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan olduğunu bildirdi.

15:31

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI: 10 İLE 250 MİLYON LİRA AKTARILDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktarılmıştır" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş'a 116, Adana'ya 100, Hatay'a 108, Gaziantep'e 53, Osmaniye'ye 64, Malatya'ya 62, Adıyaman'a 33, Diyarbakır'a 67, Şanlıurfa'ya 65, Kilis'e 28 psikososyal destek personeli sevk edilmiştir. Hatay'a mobil sosyal hizmet merkezi TIR'ımız, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya'ya ise mobil sosyal hizmet merkezi araçlarımız hareket etmiştir. Ayni yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımının yapılması için Malatya, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş'ta 1'er, Gaziantep'te 2, Adıyaman'da ise 3 olmak üzere toplam 10 depo kurulmuştur" denildi.

Toplanma alanlarındaki vatandaşlara dağıtılmak üzere toplamda 3 bin 4 battaniye teslim edildiği bildirilerek, vatandaşların bağışlarını ikamet ettikleri ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına, Kaymakamlıklara teslim etmeleri gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Ayni bağışta bulunmak isteyen kurumsal firmaların ise Afet Acil Durum Başkanlığına ulaşarak, Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Çalışma Grubumuz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın malzeme bağışı yapılmamalıdır. İkinci el, kullanılmış malzeme bağışı yapılmamalıdır. Öncelikli kabul edilecek bağışlar; eldiven, mont, bot, bere, çocuklar için mont ve kışlık giysi, tüplü katalitik soba, tüp, yatak, battaniye, powerbank, gıda kolisi (konserve), çocuk bezi, çocuk maması, kadın pedi, temizlik hijyen malzemesi" denildi. (HABER MERKEZİ)

15:21

AFAD BAŞKANI SEZER: CAN KAYBI 1014

AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Şu ana kadar 105 artçı deprem söz konusu. 2824 yıkılan bina ihbarı alındı. Hem havadan hem karadan deprem bölgesine sevkiyat var. Hayatını kaybeden vatandaş sayısı 1014" açıklamasında bulundu. 

Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 kişi yaralandı.

Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi (SAKOM) verilerine göre, illerdeki can kayıpları şöyle:

Maraş'ta 191

Antep'te 200

Urfa'da 27

Diyarbakır’da 41

Adana’da 43

Adıyaman’da 20

Osmaniye’de 131

Hatay’da 250

Kilis’te 13

Malatya’da 98

(HABER MERKEZİ)

15:20

AFAD: TSUNAMİ ETKİSİ YOK

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Her iki depremden sonra, deprem bölgesine yakın olan Doğu Akdeniz'e kıyısı olan kentlerimizi etkileyecek herhangi bir tsunami etkisinin olmadığını söylemek istiyorum" dedi.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. (HABER MERKEZİ)

15:11

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: MECLİSE ARA VERİLMESİ KARARI İTTİFAKLA ALINDI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'de yaptığı basın açıklamasında "Bütün siyasi partilerden arkadaşlarımız bölgelerine gittiler. Bu çerçevede bir Danışma Kurulu toplantısı yaparak Meclisimizin bu haftaki Genel Kurul çalışmalarını ertelemek, önümüzdeki hafta salı gününden itibaren devam etmek üzere karar aldık. Yarın Genel Kurul'da görüşülüp neticelendirilecek. İttifakla bu kararı aldık. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç arkadaşımız da vardı" dedi.

Şentop ayrıca yarın ortak bir açıklama yapmayı planladıklarını ve Mecliste kan bağışı kampanyası başlattıklarını söyledi.

Şentop, enkaz altında kalan AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve ailesine de henüz ulaşılamadığını kaydetti. (HABER MERKEZİ) 

15:01

ADANA'DA 36 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık; Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde ise 1 binanın yıkıldığını, şu ana kadar 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

14:51

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ PROJESİNDE HASAR OLMADIĞI VE İNŞAATIN SÜRDÜĞÜ AÇIKLANDI

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde depremde herhangi bir hasar oluşmadığı ve inşaatın sürdüğü açıklandı.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, "Deprem, Akkuyu NGS sahasının bulunduğu bölgede yaklaşık 3 şiddetinde hissedilmiştir. Uzmanlarımız sahamızda bulunan bina, ekipman ve vinçlerde bir hasar tespit etmemiştir. Sahada inşaat ve montaj çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Zoteeva ayrıca "Çalışanlar arasında şu an deprem bölgesinin temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekenler yapılmaktadır. Akkuyu Nükleer'in acil durum birimleri olan Mobilizasyon Birimi ile Sivil Savunma ve Acil Durum Koruması Birimleri, Türkiye'deki acil durum merkezi AFAD ile işbirliği yaparak deprem sonrası yardım için bölgeye ekipman ve personel göndermeye hazırlanmaktadır" bilgisini paylaştı. (HABER MERKEZİ)

14:34

MİLLET İTTİFAKI'NDAN DEPREM AÇIKLAMASI: HÜKÜMET AYRIM YAPMAKSIZIN YEREL YÖNETİMLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPMALI

Millet İttifakı, depreme ilişkin yazılı açıklamada bulundu. İttifak, herhangi bir ayrım yapmaksızın merkezi hükümetin yerel yönetimlerle güçlü bir iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmasının önem arz ettiğini vurguladı.

14:33

EMEP: DEPREMZEDELERİN YANI BAŞINDAYIZ

Emek Partisi (EMEP) depreme dair açıklamasında "Afet bölgesindeki kardeşlerimizle dayanışmak için hem bölgedeki örgütlerimiz hem de parti merkezimiz seferber olmuş durumdadır. Arama kurtarma çalışmaları için eğitimli arkadaşlarımız, maden işçileri örgütlü olarak bölgeye ulaşacaklardır. Evlerimiz, imkanlarımız, ellerimiz depremzede yurttaşlarımıza açıktır. Bütün halkımıza geçmiş olsun… Emek Partisi olarak depremzedelerin yanında, yanı başındayız" dedi.

Açıklamada, "Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Ancak bu gerçeği bilmek, her an her saniye depremin olabileceğini düşünerek yaşamanın gerilimini azaltmıyor. Çünkü bu gerçeğe rağmen deprem için esaslı tedbirler alınabilmiş değil. Doğru malzemeyle, olması gerektiği gibi yapılmayan binalar ve plansız kentleşme yüzünden şimdiye kadar çok sayıda insanımız hayatını kaybetti, evlerinden oldu. Bugün depremin vurduğu kentlerimizde barınma olanağından yoksun, evlerine giremeyen, yaralı ve ihtiyaç içinde olan çok sayıda yurttaşımız var. Arka arkaya gelen artçı sarsıntılar yüzünden tehlike bitmiş değil. Halkın başta barınma olmak üzere tüm gereksinimlerinin bir an önce karşılanması için devletin bütün imkânları seferber edilmelidir. İllerde ve merkezde afet/kriz masaları kurularak ihtiyaç tespiti ve dağıtımı hızla koordine edilmelidir" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

14:19

MALATYA'DA ÇÖKEN OTELDE 15 SPORCU ENKAZ ALTINDA KALDI

alatya'da çöken otelde, 11'i voleybolcu, 4'ü ampute futbolcu olmak üzere 15 sporcu enkaz altında kaldı.

TVF Erkekler Voleybol 2'nci Ligi 6'ncı Grup'ta Play-Off mücadelesi veren Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 11 voleybolcu ile 4 ampute futbolcu, Battalgazi'de konakladıkları Kırçuval Otel'in deprem sebebiyle yıkılmasıyla enkaz altında kaldı.

Enkaz altında kalanların kurtarma çalışmaları sürüyor. (DHA)

14:11

MECLİS ÇALIŞMALARINA 1 HAFTA ARA VERİLDİ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, deprem nedeniyle TBMM Genel Kurul çalışmalarına bir hafta ara verdiklerini açıkladı.

AKP'li Elitaş, TBMM'de bir grup gazeteciye açıklama yaptı. Elitaş, sabaha karşı Maraş'ta yaşanan deprem felaketine ilişkin, "Bu sabaha karşı ülkemizi derinden üzen, 10 vilayeti kapsayan büyük bir deprem faaliyeti ile karşı karşıya kaldık. Tüm siyasi parti grup başkanvekilleriyle yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, bu hafta TBMM'nin halkımızın yanında olmak, destek olmak amacıyla, Meclis Genel Kurul çalışmalarına bir hafta ara veriyoruz. Milletvekillerimizi, bölgede halkımıza yardımcı olmaları ve acılarını paylaşmak üzere görevlendireceğiz" dedi. (DHA)

 

13:45

BİR DEPREM DAHA GERÇEKLEŞTİ: 7.6

Yaşanan yıkımın ardından arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği sırada saat 13.24'te Maraş merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD'tan yapılan açıklamada depremin merkez üssünün Elbistan olduğu kaydedildi.

Ardından saat 13.32'de Kahramanmaraş Ekinözü'nde 5,5 büyüklüğünde ve saat 13.35'te Malatya Doğanşehir'de 5,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar'ın yaptığı açıklamada bölgede üçü 6'nın üzerinde yüzü aşkın artçı deprem meydana geldi. Tatar 7.6 şiddetindeki depremin artçı olmadığını farklı bir deprem olduğunu söyledi. Tatar, "(Kahramanmaraş) Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. 6,5- 6,7 büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar devam edecektir" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

13:39

TAHA AKGÜL: 30-40 GÜREŞÇİMİZİN KALDIĞI BİNA YIKILDI

Milli güreşçi Taha Akgül, Maraş'ta 30-40 güreşçinin enkaz altında kaldığını belirterek yardım çağrısında bulundu.

Deprem sonrası sosyal medyadan paylaşım yapan Akgül, “Kahramanmaraş’ta güreş kulübündeki 30-40 güreşçimizin kaldığı bina da yıkılmıştır… Sporcularımız göçük altındadır. Acil yardım bekliyoruz” dedi.

(HABER MERKEZİ)

13:34

MÜZİSYEN MEHTAP MERAL'DEN YAKINLARI İÇİN YARDIM ÇAĞRISI

Müzisyen Mehtap Meral, Antakya'da göçük altında kalan ailesi için yardım çağrısında bulundu. Meral, sosyal medya hesabından, "Antakya Defne Hastanesi yanı. Bengü Apartmanı. Yakınlarım göçük altında. İki küçük çocuk, anne baba. Yardım lütfen" paylaşımında bulundu.

Yaklaşık 2 saat sonraki paylaşımında da "Hâlâ kimse gitmemiş. Çocuklar var. Ne olur yardım edin. Atasoy ailesi" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

13:29

KIZILAY'DAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarımız mevcuttur. Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz” çaprısında bulundu.

Kınık ayrıca "243’ten fazla profesyonel çalışan ve yüzlerce Kızılay gönüllüsü bölgede çalışmalara destek veriyor. Kızılay, 75 ikram aracı ve 5 mobil mutfak TIR’ı ile depremden etkilenen illerde beslenme hizmeti vermek için görevlendirildi. Ayrıca sıcak yemek, ikramlık malzeme, çorba, sıcak/soğuk içecek ve su dağıtımına devam ediyor. Vatandaşların soğuktan etkilenmemeleri için de yoğun çaba sarf eden Kızılaycılar, battaniye, çadır ve yatak sevkini de sürdürüyor” dedi. (DHA)

13:17

ERDOĞAN: 912 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 5 BİN 385 VATANDAŞIMIZ YARALANDI

AFAD Genel Merkezde açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Şu ana kadarki tespitlere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir. Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz" bilgilerini paylaştı. (HABER MERKEZİ)

 

13:10

DİYARBAKIR'DA TOPLANMA ALANLARI AÇIKLANDI

Diyarbakır Valiliği tarafından, Seyrantepe Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi, Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Sümer Park toplanma alanı olarak belirlendi.

13:08

AFAD DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ REVİZE ETTİ

Depremin büyüklüğünü önce 7.4 olarak açıklayan AFAD daha sonra Mw 7.7 olarak revize etti. Açıklamada "Bu sabah 04:17’de Pazarcık (Kahramanmaraş) da meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla Mw 7.7 olarak revize edilmiştir" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

13:07

DEVRİMCİ PARTİ GENEL BAŞKANI'NA ULAŞILAMIYOR

Devrimci Parti, "Antakya'da bulunan Genel Başkanımız Elif Torun Öneren ve kızı Eylem Aydın'a tüm çabalarımıza rağmen halen ulaşabilmiş değiliz. İkamet ettikleri evin bulunduğu bölgede birçok noktada göçük nedeniyle caddelere girişler kapalı. Ayşe Fitnat Hanım Cad. No:5 Antakya" açıklamasında bulundu.

Sanatçı Orhan Aydın da iki isimden haber alamadığını paylaştı.

12:57

GÖÇMEN SENDİKASI GİRİŞİMİ ARAPÇA VE FARSÇA BİLENLERE ÇAĞRI YAPTI

Göçmen Sendikası Girişimi, Arapça ve Farsça dil bilenlere arama kurtarma çalışmaları da dahil destek için çağrı yaptı.

 

12:54

MALATYA VALİLİĞİ: ŞEBEKE SUYUNU İÇMEYİN

Malatya Valiliği, "Malatya merkezinde Pınarbaşı Kaptaş’tan içme suyu alan vatandaşlarımız ikinci bir açıklamaya kadar şebeke suyunu içmemeleri gerekmektedir" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

12:51

FAHRETTİN KOCA: YETERLİ SAYIDA EKİP AFET BÖLGESİNDE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem için tüm illerden "yeterli sayıda ekibin" afet bölgelerinde arama kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Koca, Twitter hesabından, yaptığı açıklamada "81 ilimizden yeterli sayıda ekibimiz afet bölgelerinde görev başında olup, arama-kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına devam ediyor. Hava ve kara ambulanslarımız da bölgede hizmette. Şu an koordinasyonu deprem felaketinden etkilenen illerimizden Hatay’dan yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

12:42

İSKENDERUN LİMANI'NDA ÇÖKME

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, deprem nedeniyle İskenderun Limanı'nda rıhtımda yer yer çökmeler olduğunun tespit edildiğini, diğer limanlarda operasyonların devam ettiğini bildirdi. 

12:40

EMNİYETTEN VE İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN SOSYAL MEDYA AÇIKLAMALARI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle 13 kişi hakkında işlem yapıldığını açıkladı. Açıklamada "Vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili birimlere gönderilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da depremle ilgili sosyal medyada "endişe, korku, panik yaratan hesaplarla ilgili soruşturma başlatıldığını" duyurdu. Açıklamada “Deprem ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarından, yanlış veya doğruluğu bulunmayan çarpıtılmış gerçeğe aykırı bilgileri sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki ile yayan dezenformasyon niteliğindeki yorum, beyan ve açıklamalara ilişkin paylaşımlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır" denildi. (HABER MERKEZİ)

12:30

KANDİLLİ'DEN TSUNAMİ UYARISI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 10 ili vuran deprem hakkında CNN Türk’e konuştu. Özener, “Aslında deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep il sınırlarının birleştiği yerde oluyor. Depremin büyüklüğünü 7.4 olarak verdik. Doğu Anadolu fayı üzerinde, geniş bir alanda olan bir deprem. 180 km’lik fayı kırabileceği tahmin ediliyor" dedi.

Bu depremin 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem olduğunu söyleyen Özener, "Bu depremin Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceği uyarısını verdik" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

12:19

TBB, DAYANIŞMA AĞI OLUŞTURDU

Türkiye Barolar Birliği, "Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli olmakla beraber çok sayıda şehrimizi vuran ve ne yazık ki can ve mal kayıplarına sebep olan depremlerden ötürü mesleki faaliyeti aksayan meslektaşlarımız için dayanışma ağı oluşturulmuştur" duyurusunu yaptı.

(HABER MERKEZİ)

12:14

KREDİ YURTLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: BAKANLIK BÜNYESİNDEKİ YURTLARDA YIKIM MEYDANA GELMEDİ 

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü,  "Bu gece yaşadığımız sarsıcı depremde, ilk yapılan tespitlerde Bakanlığımız bünyesindeki yurtlarda herhangi bir yıkım meydana gelmediği, enkaz altında kalan herhangi bir gencimizin bulunmadığı tespit edilmiştir. Hasarlı olan binalara ilişkin tespit çalışmaları devam etmektedir" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

 

12:04

EN AZ 3 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek 3 askerin yaşamını yitirdiğini, yaralılar olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

11:54

DİB: ŞİMDİ DAYANIŞMA VE YARALARI BİRLİKTE SARMA ZAMANI

Demokrasi İçin Birlik (DİB) depremin ardından "Şimdi dayanışma ve yaraları birlikte sarma zamanı" başlıklı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yine öngörülmesine rağmen önlem alınmayarak kader haline getirilen depreme yenik düştük. Resmi açıklamalara göre 284 can kaybımız var. Yaralıların sayısı on bini geçiyor. Diğer canlılar da felaketten fazlasıyla etkilendi.

Üzüntümüz açıklamalara, bildirilere sığmayacak kadar büyük. Hepimizinbaşı sağ olsun.

Şimdi yaraları birlikte sarmanın, dayanışmayı yükseltmenin zamanı.

Bizden zorla alınmak istenen yurttaşlık bilincimizle, bütün örgütlerimizle ülkemize ve dünyaya duyduğumuz bütün sorumluluk ve sevgiyle yoku var ederek, varı çoğaltarak felaket olması gerekmeyen ama felaket halini alan bu durumun üstesinden gelmek, acıların daha da büyümesini engellemek için yola düşme zamanı.

7 Ocak 2023 Salı günü, yüzlerce yurttaşın, muhalefetin demokrasi güçleriyle diyalog ve müzakere halinde tek adayda ortaklaşması için verdiği imzaları açıklayacağımız basın toplantısını ertelediğimizi basına ve kamuoyuna duyuruyoruz." (HABER MERKEZİ)

11:48

HASAR GÖREN HATAY HAVALİMANI UÇUŞA KAPATILDI

Depremde Hatay'da havalimanı pistinde de büyük tahribat oluştu. Hatay Havalimanı'nın pistinin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay Havalimanı'nın uçuşa kapatıldığını açıklarken "Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

11:42

AKP MİLLETVEKİLİ YAKUP TAŞ ENKAZ ALTINDA KALDI

Depremde AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve ailesi enkaz altında kaldı.

Taş'ın Twitter hesabından "Vekilimiz Yakup Taş ailesi birçok hemşehrimiz gibi deprem nedeniyle enkaz altındadır. Dualarınıza vekilimiz ve ailesini de katar mısınız" paylaşımı yapıldı. 

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, ailenin bulunduğu yere ulaşıldığını, kurtarılmaları için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

(HABER MERKEZİ)

11:37

DÜNYADAN DESTEK VE TAZİYE MESAJLARI

Maraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından dünyadan çok sayıda taziye mesajı ve yardım açıklaması geldi.

 

11:37

PROF. DR. NACİ GÖRÜR UYARMIŞTI

Bilim Akademisi üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 11 Nisan'da Zonguldak'ta meydana gelen depremin ardından Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekmişti. Maraş ve çevre iller için uyarıda bulunmuştu.

 

11:32

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: MARAŞ'TAKİ DOĞAL GAZ İLETİM HATTI KOPTU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AFAD Koordinasyon Merkezinde yaptığı açıklamada, derpremde elektrik ve doğal gaz iletim hatlarında hasar meydana geldiğini açıkladı.

Dönmez, şu bilgileri paylaştı:

"Maalesef bu depremde enerji alt yapılarımızda da ciddi arızalar var. Gerek elektrik iletim hatlarında, doğal gaz iletim ve dağıtım hatlarında hasarlar var. En büyük hasarımız da merkez üssüne yakın Türkoğlu ilçesinde, doğal gaz ana iletim hattında kopma meydana geldi. Bu hattımız Maraş başta olmak üzere Gaziantep, Hatay ve Kilis’e doğal gaz taşıyan ana iletim hattımız. An itibarıyla bu illerimizde kesintiler yaşanabilir. Ekiplerimiz onarmak için müdahale ediyorlar. 

Enerji nakil hatlarında da TEİAŞ’a ait yaklaşık 30 trafo merkezinde hasar söz konusu. Bir kısmında ağır hasar olan yerlerimiz var. Mobil santrallerimizi bölgeye sevk ettik. Özellikle hastane, aşevi, fırın gibi tesislere de doğal gaz ve enerjiyi gerek taşıma gerek mobil jeneratörlerle sağlamaya çalışacağız.” (HABER MERKEZİ)

11:22

DİYARBAKIR'DA CAN KAYBI 14

Maraş merkezli depremde Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar için başlatılan arama kurtarma çalışması sürüyor.

Kentte şu ana kadar depremde 14 kişi hayatını kaybetti, 226 kişi yaralandı.

(DHA)

{{481236}}

11:14

MARAŞ’TA EN AZ 84 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Depremde, enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar sürüyor. DHA, Maraş Valiliğine dayandırdığı haberinde, kent genelinde 187 binanın yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 84 kişinin yaşamını yitirdiğini, 255 kişinin yaralandığını atardı. (HABER MERKEZİ)

 

11:09

ADANA'DA 16 BİNA YIKILDI; EN AZ 10 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 118 KİŞİ YARALANDI

Maraş'taki 7.4 büyüklüğündeki deprem Adana’da en çok Çukurova'da hissedildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ilde 16 binanın yıkıldığını 10 kişinin hayatını kaybettiğini 118 yaralı olduğunu açıkladı.

 

11:02

SURİYE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Suriye'de de büyük yıkıma neden oldu. Ülkenin çeşitli bölgelerinde en az 427 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

10:54

MALATYA'DA 37 KİŞİ KURTARILDI

Malatya'da yıkılan binaların enkazlarından 37 kişi kurtarıldı.

 

Depremde yıkılan binaların enkazlarında ekiplerce arama kurtarma çalışmaları yürütülüyor.

Ekipler, Zafer Mahallesi, Turgut Temelli Caddesi, Sivas Caddesi, Akpınar mevkisinde yıkılan binalardan 37 kişiyi çıkardı.

Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. (AA)

10:38

10 İLDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz. Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizde 1 hafta eğitim öğretime ara vereceğiz” dedi. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan duyuruda, “Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Tıp fakültelerinin 6. sınıfları ile diş hekimliği fakültelerinin 5. sınıfları bu karar kapsamı dışındadır” denildi. (HABER MERKEZİ)

10:19

FUAT OKTAY: 284 CAN KAYBIMIZ, 2 BİN 323 YARALIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme dair son bilgileri paylaştı.

Oktay şu bilgileri aktardı:

"Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz.

Hatay'da 4 vefatımız var. 7 yaralımız, 200 yıkılan binamız var. 

Osmaniye'de 20 kaybımız var, 200 yaralımız, 83 yıkılan binamız var. 

Adıyaman'da 13 kaybımız var, 22 yaralımız, 100 yıkılan binamız var.

Diyarbakır'da 14 kaybımız, 226 yaralımız, 20 yıkılan binamız.

Urfa'da 18 kaybımız, 200 yaralımız, 60 yıkılan binamız var. 

Antep'te 80 kaybımız, 600 yaralımız, 581 yıkılan binamız var.

Kili'te 8 kaybımız, 200 yaralımız, 50 yıkılan binamız var.

Adana'da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var.

Malatya'da da 47 kaybımız, 550 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var.

Toplam an itibarıyla 284 can kaybımız, 2 bin 323 yaralımız, 1712 binamız var yıkılan."

Oktay ayrıca Hatay Havalimanı’nda sorun olduğunu ve uçuşa kapandığını, Maraş ve Antep’in de sivil uçuşlara kapatıldığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

 

 

10:03

İSTANBUL'DAN EKİPLER VE YARDIM MALZEMELERİ YOLA ÇIKTI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, depremin ardından bölgeye İstanbul'dan arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemesinin gönderildiğini bildirdi.

Yerlikaya, "İstanbul'dan deprem bölgesine ilk etapta 80 AFAD görevlisi, 27 akredite belediye ve STK, 968 Arama Kurtarma gönüllüsü, 4 K9 köpeği, 2 tır ve yardım malzemesi yola çıktı" bilgilerini paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da "AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 İtfaiye personelimiz, 1 yemek tırı, Hamidiye Su ve Halk Ekmek tırları deprem bölgesine hareket etti. Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye hareket ediyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır" dedi. (HABER MERKEZİ)

10:01

ANTEP, MALATYA VE KİLİS'TE ENKAZ ALTINDAN 9 KİŞİ KURTARILDI

Depremden etkilenen Antep, Malatya ve Kilis'te yıkılan binaların enkazlarından 9 kişi kurtarıldı.

Depremde yıkılan binalara yönlendirilen arama kurtarma ekipleri, Antep Gazi Muhtar Bulvarı'nda yıkılan 4 katlı binanın enkazından 2 kişiyi çıkardı.

Kilis'te Yavuz Sultan Mahallesi Yeni Ocak Sokak'ta yıkılan 3 katlı binadan 6, Malatya'da Zafer Mahallesi'nde yıkılan apartmandan ise 1 kişi kurtarıldı.

Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırıldı. (AA)

 

09:58

DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERDE SOĞUK HAVA, KAR VE YAĞMUR SÜRECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, depremden en çok etkilenen Maraş, Antep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Urfa ve Adıyaman'da kar; Hatay, Osmaniye ve Adana'da da yağmur bekleniyor.

Maraş'ta bugün aralıklı kar yağışı bekleniyor ve en düşük hava sıcaklığının 0, en yüksek hava sıcaklığının 3 derece olacağı öngörülüyor. Yarın sabah saatlerinde de kar yağışı bekleniyor. Kentte çarşamba günü en düşük sıcaklığın sıfırın altında 3, perşembe ve cuma günü sıfırın altında 5 derece olması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

08:53

AFAD: 76 CAN KAYBI, 440 YARALI

AFAD tarafından yapılan açıklamada, 7.4 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana geldiği ve en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği bildirildi.

Açıklamada "Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

Depremin seviyesinin 4. seviye olarak ilan edildiği bildirilip "Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur" denildi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa