05 Şubat 2023 18:00

AKP'li belediye başkanı iflas eden şirkete ait maden ruhsatı ile taş ocağı işletiyor

AKP’li Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, ağabeyinin iflas eden şirketine ait maden ruhsatını icradan "uygun" fiyatla satın aldı. İflas eden şirkete verilen ruhsatla taş ocağı işletmeye başladı.

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Paylaş

Yusuf YAVUZ

Mersin Aydıncık’ta AKP’li Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın kurduğu şirket, Yeniyörük Mahallesi’ndeki atıl durumdaki taş ocağını 2012’de verilen ruhsat ve ÇED iznine dayanarak yeniden faaliyete geçirdi. Belediyeye ait iş makinelerini de kullanan AKP’li Başkanının aile şirketi, Yörüklerin kış yurdu olan orman arazisinde yıkıma başladı. Ruhsat sahası içinde 1. Derece arkeolojik sit alanı bulunduğu ortaya çıkarken, tarım, hayvancılık ve orman alanlarında yıkıma neden olacak girişimin durdurulması için mahallede yaşayanlar ve MERÇED tarafından dava açıldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart 2015’te yaptığı bir konuşmada, “Ben bu ülkenin anonim şirket gibi yönetilmesini istiyorum” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talebi, Mersin’de AKP’li Aydıncık Belediye Başkanı tarafından harfiyen yerine getirildi.

AKP’Lİ BAŞKAN’IN AİLE ŞİRKETİ MADENCİLİK İŞİNE GİRDİ

Mersin’in Aydıncık ilçesinin AKP’li belediye başkanı Ferat Aktan’ın 2017’de kurduğu şirket hisselerinin bir kısmı 2020’de Başkan Aktan’ın oğlu Ali Anıl Aktan’a devredildi. Daha önce yine Belediye Başkanı’nın ağabeyi olan İrfan Aktan’ın da kurucusu olduğu ASG Çevre Enerji İnşaat Madencilik San. Tic. Ltd Şirketi adındaki iflas eden şirkete ait ruhsatı devralan Akfa İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şirketi, 2021’de Aydıncık ilçesinde atıl durumda bulunan bir kalker ocağının bulunduğu alanda şube açtı. Ardından da Yeniyörük Mahallesi’nde bulunan ve iflas eden ASG firması adına 2012 yılında verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararına dayanarak atıl durumdaki kalker ocağını yeniden faaliyete geçiren Başkan Ferat Aktan’ın aile şirketinin bir başka ortağı olan M.A.Y’nin de Başkan Aktan’ın yeğeninin kayınbiraderi olduğu öğrenildi.

MAHALLE HALKI KALKER OCAĞINI YARGIYA TAŞIDI

Aydıncık Belediye Başkanı AKP’li Ferat Aktan’ın aile şirketinin devraldığı şirket bünyesindeki İ.R: 81912 ve E.R: 3287073 erişim numaralı II (a) Grubu Kalker Taş Ocağı ve Kırma-eleme tesisinin 2012 yılında verilen ÇED izni ile yeniden faaliyete geçirilmesine tepki gösteren mahalle sakinleri Mersin İdare Mahkemesi’nde dava açarak konuyu yargıya taşıdı. Bölgede yaşayan 7 vatandaşın açtığı iptal davasına Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) de müdahil oldu. Yöre halkına duyuru yapılmaksızın ve güvenlik tedbirleri alınmaksızın patlatma yapılarak başlatılan taş ocağı faaliyetinin durdurulması istenen dava dilekçesinde, Ağustos 2012 tarihinde verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararına dayanılarak yapılan yer teslimine ilişkin idari işlemin iptali istenerek, “Ruhsat ve ÇED sahasının, ÇED Gerekli Değildir kararı verilen şirket yerine başka bir firmaya usulsüz biçimde teslim edilerek, bundan yaklaşık 15-20 gün önce ormanlık alandaki ağaçların, özellikle delice zeytinlikler ile yüzey sularını yer altı su kaynaklarına aktaran kayaların önceden halka duyuru yapılmaksızın ve güvenlik tedbirleri alınmaksızın patlatılarak yok edilmesine başlanması nedeniyle, davalı idarenin savunması alınmaksızın kararın yürütmesinin durdurulması isteğimizin yasal süresi içinde bildirilmesi” talep edildi.

RUHSATLAR VE ÇED İZNİ İFLAS EDEN ŞİRKETE AİT

Kalker ocağının daha önce ASG Çevre Enerji İnşaat Madencilik San. Tic. Ltd Şirketi tarafından işletildiği aşamada faaliyeti bırakıp uzun yıllar atıl bırakıldığı kaydedilen dava dilekçesinde, alınan orman izni ile işletme ve maden arama ruhsatlarının iflas eden şirkete ait olduğu kaydedildi. İflas eden ASG şirketinin ruhsatın icra yoluyla satışa çıkarılarak Akfa İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şti tarafından satın alındığına dikkat çekilen dilekçede, 5 yılı aşkın süredir işletilmeyen ancak bir süre önce yeniden faaliyete geçirilen kalker ocağının yasal olarak geçerliliği bulunmadığı vurgulandı.

"RUHSAT SAHASININ TESLİMİ YASALARA AYKIRI"

Proje için 2012 yılında verilen ÇED izninin de geçerliliğini yitirdiğine dikkat çekilen dava dilekçesinde, “kalker ocağı işletmesinin açıldığı bölgede ve etki sahasında kalan yerlerde, ruhsat sahasına çok yakın mesafede tapulu ve kiralamak suretiyle kullandıkları arazileri olan gerçek kişi müvekkillerin yaşadığı, yakın gelecekte yaşayacağı yer olan Yeniyörük mahallesi ile Hacıbahattin Mahallesi ve Yeni Mahalle’de usule ve yasaya uygun şekilde ilan edilmeyişi, askıya çıkarılmayışı, anons ve sair yöntemlerle halka duyurulmayışı, ruhsat sahasının lehine idari karar verilen şirket yerine usule ve yasaya aykırı biçimde başka bir şirkete teslim edilmesi dâhil tüm işlemlerin açıkça hukuka aykırı olması ve aşağıda bildireceğimiz nedenlerle bu davanın açılması gereği doğmuştur.”

11 YIL ÖNCE VERİLEN ÇED İZNİNİN GEÇERLİLİĞİ YOK

Kalker ocağı için verilen yaklaşık 100 hektarlık ruhsat sahası içerisinde 1. Derece arkeolojik sit alanı bulunduğu bilgisine de yer verilen dava dilekçesinde, 11 yıl öncesine dayanan ÇED gerekli Değildir kararının geçerliliğini yitirdiği belirtilerek faaliyetin durdurulması talep edildi.

BAŞKAN’IN AİLE ŞİRKETİNDE BELEDİYE AİT İŞ MAKİNELERİ ÇALIŞIYOR

Öte yandan Aydıncık Belediye Başkanı Aktan’ın aile şirketinin faaliyete soktuğu Mersin karayolu kıyısındaki kalker ocağında belediyeye ait iş makinelerinin de kullanılması dikkat çekiyor. Patlatmalı çalışmaların da yapılacağı kalker ocağı, Aydıncık-Mersin karayolu kıyısında yer alıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Saraçoğlu mahallesi parsel parsel satılıyor

SONRAKİ HABER

CHP'li Tanal'dan öğretmenevi ve akşam sanat okulu çalışanlarına kadro teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...