05 Şubat 2023 17:07

Birleşik Krallık tarihinin en büyük sağlık grevi yarın gerçekleşecek

Birleşik Krallık’ta tarihin en büyük sağlık grevi yarın gerçekleşecek. Sağlıkçılar, ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetlerine daha fazla bütçe ayrılmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Arif BEKTAŞ
İngiltere

Birleşik Krallık’ta İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da, tarihin en büyük sağlık grevi yarın gerçekleşecek. 4 sendikanın koordineli bir şekilde yapacakları greve onbinlerce sağlıkçının katılması bekleniyor. Sağlıkçılar, ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, sağlık hizmetlerine daha fazla bütçe ayrılmasını da talep ediyor.

300 bin üyesiyle sağlık alanında örgütlü olan en büyük hemşire sendikası Royal College of Nursing (RCN), üyelerinin önemli bir bölümünün pazartesi ve salı günleri grevde olacağını duyurdu. Ulusal Sağlık Servisi (NHS) bünyesindeki toplam hemşirelerin üçte birini oluşturan RCN üyeleri, acil servisler ve acil tedavileri aksatmamaya çalışılacak.

İLK KEZ HEMŞİRE VE AMBULANS İŞÇİLERİ BİRLİKTE GREVE ÇIKACAK

UNITE, UNISON ve GMB sendikalarına üye ambulans işçileri ve sağlık emekçileri de yarın grevde olacak. Birçok NHS bölümünde 6 Şubat’ta aynı anda grev gerçekleşmiş olacak. Daha önce çeşitli bölümlerde grevler yapılmıştı. Fakat NHS’in kurulduğu 1948 yılından bu yana en büyük ve kapsamlı grev hayata geçmiş olacak.

20 Şubat, 6 Mart ve 20 Mart’ta da benzer koordineli grevler yapılacak. Toplam 219 NHS’nin hastane ve bölümünde 20 Mart öncesi de grev tarihleri belirlendi. Buna göre 4 sendika ve 30 binden fazla fizyoterapi ve destek alanında çalışan işçilerin üye olduğu CSP 6, 7, 9, 16, 17, 20, 22, 23, 24 Şubat ve 6 ile 20 Mart tarihlerinde uygulanmak üzere grev kararı aldı.

6 Şubat, 20 Şubat, 6 Mart ve 20 Mart tarihlerinde Birleşik Krallık’ın büyük bir bölümünde koordineli grevler planlanırken, diğer tarihlerde NHS’in farklı bölümleri farklı tarihlerde greve çıkacak.

İSKOÇYA VE GALLER'DE YENİ TEKLİF 

İskoçya’da yerel hükümet hemşire ve ebelerin taleplerini görüşmeyi kabul etti. Önerilen yüzde 5 oranındaki zammı yüzde 7.5’e yükselten İskoçya Sağlık Bakanı Humza Yousaf, GMB ve RCN sendikalarının yetkilileri ile görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti. Hala görüşmelerin devam ettiği İskoçya’da sağlıkçılar 6 Şubat grevini askıya aldı. İşçiler daha fazla zam ve çalışma saatlerinin düşürülmesini talep ediyor.

Galler’de ise GMB sendikasına üye ambulans işçileri 6 Şubat grevini askıya aldı. Sebebi ise Galler yerel hükümetinin yeni teklifi. Galler Sağlık Bakanı Eluned Morgan, daha önce teklif ettiği yıllık 1400 sterlin ek gelir ücret teklifi sendikalar tarafından reddedilmişti. Daha sonra Morgan, 1400 sterlinin üzerine yüzde 3 ek zam önerdi. Bu önerilerin işçilerin taleplerine yaklaştığını düşünen sendikalar, grevi askıya alarak yerel hükümetle pazarlığa devam etme kararı aldı. Sendikalar 1400 sterline ek olarak yüzde 7 talep ediyordu.

GRAHAM: SHAPPS ÇOK YALANCI BİR BAKAN”

“Grev günlerinde ambulans hizmetlerinin minimum yapılmasına sağlık çalışanları engel oluyor” diye bir açıklama yapan Birleşik Krallık Ticaret, Sanayi ve Enerji  Bakanı Grant Shapps’a tepki gösteren UNITE Genel Sekreteri Sharon Graham, “30 yıllık sendikacılık hayatımda politikacılar için çok az bu kelimeyi (Yalancı) kullandım. Ama Shapps çok yalancı bir bakandır” dedi. Grev günlerinde ambulans işçileri, özellikle kalp krizi ya da beyin kanaması şüphesi ile arayan hastaları hastanelere taşımayı aksatmamışlardı.

ÖNCEKİ HABER

Kobane davasında esasa dair mütalaa bekleniyor

SONRAKİ HABER

CHP ve İYİ Parti’de cumhurbaşkanı adayı toplantıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...