05 Şubat 2023 16:39

Kayyum rektör Boğaziçi bileşenlerine baskıyı sürdürüyor: Sendikanın temsilciliği taşınmak isteniyor

Boğaziçi Üniversitesinde Eğitim Sen’in Kuzey Kampüste bulunan temsilcilik odası şehrin dışındaki Sarıtepe Kampüsüne taşınmak isteniyor. Eğitim Sen üye ve temsilcileri sürgün kararına tepkili.

Fotoğraf: Ali Aktaş

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesinin atanmış yönetimi, geçtiğimiz yıl sonu üniversitenin yetkili sendikası Eğitim Sen’in Kuzey Kampüste bulunan temsilcilik odasını boşaltmasını istedi. Sendika için Sarıtepe Kampüsünde temsilcilik odası tahsis edildi. Boşaltma kararına ‘eğitim ve öğretim faaliyetleri için mekan sorunu’ gerekçe gösterildi. 11 Ocak’ta gece yarısı oda boşaltıldı, tabela söküldü. Atanmış yönetime karşı sürdürdükleri mücadeleyi hatırlatan Eğitim Sen yöneticileri, amacın sendikal faaliyetlerin engellenmesi olduğunu ifade etti.

BOĞAZİÇİ’DE EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİNE SÜRGÜN

Sarıtepe Kampüsüne sürgün kararının üniversitede yetkili olan Eğitim Sen’in yetkisini gasbetme amacı taşıdğını ifade eden Eğitim Sen yöneticileri, “Boğaziçi Eğitim Sen temsilciliği her çarşamba üyeleriyle meclis toplantıları yapıyor, üyeler temsilcilere yaşadıkları sorunları anlatıyor. Artık toplantı alabileceğimiz bir oda yok. Artık üyelere yönelik düzenlediğimiz seminerleri, panelleri de düzenleyemiyoruz” dedi.

"YÖNETİCİ SENDİKA ÜYELİK FORMU İMZALATIYOR"

Sendikal faaliyetlere yönelik baskı bununla sınırlı değil. Son bir yılda 400’e yakın sözleşmeli personel alımı yapıldı ve personel işe alındığında yöneticiler tarafından Eğitim-Bir-Sen’e üye yapılıyor. İşe alınanların iradelerinin yok sayıldığını ifade eden Eğitim Sen temsilcileri, “Üyeliğini sendikadan mesaj gelince öğrenenler var. İş güvencesi olmayan sözleşmeli personel ses çıkaramıyor” diyorlar.

Sendika temsilcilerine göre bu uygulamanın başında Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan var. Candan, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı dönemde de çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından (SES) istifa ettirerek Sağlık-Sen’e üye olmaya zorlamakla suçlanıyordu. Candan hakkında soruşturma açılmasını istediklerini söyleyen sendika temsilcileri, Eğitim-Bir-Sen’den istifa etmek isteyenlerin de çeşitli baskılar gördüğünü aktardı.

İSTİFA ETMEYENE SÜRGÜN TEHDİDİ

Öte yandan okulda sürgün tehdidinin de daha önce görülmemiş boyuta ulaştığını ifade eden Eğitim Sen’liler, “Mesela Sivas’a, Mersin’e, Ankara’ya sürülen çalışanlar var. İnsanlar odalara çekilip, telefonlar edilip tehdit ediliyor. Lojmanda kalan personeli lojmandan atmakla tehdit ediyorlar. Emekliliğe zorlama var. Kendi istedikleri kişileri yerleştirmek için üst düzey personeli emekliliğe zorluyorlar. Kabul etmeyeni alt kadroda görevlendiriyorlar” diye ekliyor.

"BİZ BİLDİĞİMİZ SENDİKACILIĞI YAPACAĞIZ"

Yaşanan baskıları Boğaziçi’de yerleşmiş demokratik yönetim anlayışını yok etme girişimi olarak niteleyen Eğitim Sen temsilcileri, “Biz Türkiye’de AKP’nin yaptıklarını, kadrolaşmasını iki yılda sıkıştırılmış bir biçimde yaşıyoruz. Son iki yılda Boğaziçi’yi ele geçirme hamleleri yapılıyor. Biz insanlara faaliyetlerimizi anlatarak sendikacılık yapmaya devam edeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esnaf astronomik kira artışı altında eziliyor

SONRAKİ HABER

Ataması yapılmayan öğretmenin mektubu: Türkiye’de öğretmenlikten yurt dışında garsonluğa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa