04 Şubat 2023 08:19
Son Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2023 16:08

Hendek işçi katliamı davasında cezalar onandı: 7 işçiyi öldürdüler, birkaç yıl yatacaklar

Hendek'teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında Temmuz 2020'de yaşanan, 7 işçinin öldüğü patlamaya dair davada 7 sanığa verilen hapis cezaları, istinaf mahkemesince onandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen ve 7 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin davada, aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 sanığa verilen hapis cezaları, istinaf mahkemesince onandı. İşçilere kaçak barut üretimi yaptıran ve 7 işçinin feci şekilde ölümüne neden olan fabrika patronları Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun’a sadece 16 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Müşteki ve sanık avukatları ile Türkiye Barolar Birliği ve Kocaeli Barosu, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına ilişkin Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesine istinaf başvurusu yaptı.

Başvuruların kısmen reddine karar veren 3. Ceza Dairesi, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan sanıklar fabrika sahiplerinden Yaşar C. ve Ali Rıza Ergenç C’nin 16 yıl üçer ay, Hasan Ali V’nin 12 yıl 6 ay ve tutuksuz sanıklar Erşan Ö, Asiye A, Aslı B. ve Ahmet Ç’nin 6 yıl sekizer ay hapis cezası kararını hukuka uygun buldu.

Daire, yargılama esnasında katılma talepleri kabul edilmeyen bazı müştekiler ile hayatını kaybedenlerin yakınlarının dosyaya katılmaları yönünde hüküm kurdu.

Türkiye Barolar Birliği ve Kocaeli Barosunun olay nedeniyle suçtan doğrudan zarar görmemeleri nedeniyle katılma hakları bulunmadığından istinaf başvurusunun reddine hükmeden 3. Ceza Dairesi, tutuklu sanık Yaşar C’nin mevcut halinin devamına karar verdi.

DAVANIN GAÇMİŞİ

Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de saat 11.15’te meydana gelen patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmıştı. Öte yandan patlamada yaralanan Ahmet Ç, davada müşteki sanık olarak yargılanıyordu.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti İş Güvenliği Uzmanı Aslı Bozkurt’a, Sorumlu Personel Ahmet Çağrıcı’ya, Genel Ustabaşı Erşan Öztürk’e, Fabrika Sorumlu Müdürü Asiye Angın’a ‘Bilinçli ve taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 6 yıl 8’er ay, Genel Ustabaşı Hasan Ali Velioğlu’na 12 yıl 6 ay, fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun’a ise 16 yıl 3’er ay hapis cezası verilmesine karar vermişti. Tutuklu yargılanan Hasan Ali Velioğlu verilen kararın ardından tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti.

"DEVLET SORUMLUDUR"

Patlamada yaşamını yitiren Halis Yılmaz’ın babası Muammer Yılmaz, “16 yılın yatarı 8 yıl. Mahkeme de şu an 3.5 senesini yatmış sayıyor. Bu şekilde sürerse birkaç ay içinde tutuklu sanık kalmayacak. Denetimli serbestlik olacak. Yaşar Coşkun için içeride kalma süresi biraz daha uzayacak. Ceza alan sanıkların aldıkları cezayı zaten yeterli bulmuyoruz” dedi.

Bu olayın ‘kast’ ile gerçekleştiğinin tanık anlatıları, keşif ve bilirkişi raporları ile görüldüğünü kaydeden Yılmaz, “Müdürlerin, kimyagerlerin yetkileri ellerinden alınmış. Daha önceki patlamalardan ‘ders’ alınıp her şeyi kılıfına uydurmuşlar. Ben bunu organize bir suç olarak görüyorum” dedi.

Davada hiçbir kamu görevlisi hakkında yargılama yapılmadı. “Sakarya Emniyetinden habersiz bu fabrikada kaçak barut üretilmesine ben ihtimal vermiyorum” diyen Yılmaz, “Hiçbir kamu görevlisi hakkında suç duyurusu bile yok. Kamu kendisini korumaya alıyor. Maddi ve manevi haklarımızı elimizden alıyorlar. Sakarya Emniyeti binde bir bile suçlu olsa ben oraya dava açacağım. Ya da İçişleri Bakanlığına. Fakat devlet bizim hakkımızı alıyor. Belki kamu görevlileri beraat edecek. Bunlar yargı önüne çıkarılmadıkça devlet ortaktır. Bütün suç fabrika sahiplerinin değil. Fabrika sahiplerinin itirafları var. Denetimlerin bir hafta-10 gün önce fabrikaya haber verildiğini söylediler. Ceza alan diğer 5 sanık, normal denetlemelerin haber verildiğini, bazı bölümlerin kapatıldığını söyledi. Çinli ustabaşı hakkında suç duyurusu var, kendisi kayıp. İfadesi yok. Açık ve net, kamu kurumları sorgulanmadıkça, yargılanmadıkça çocuğumun ölümünde sorumluluğu vardır. Yerel sermaye, yerel siyaset suç ortağıdır” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kütahya'da dağda mahsur kalan 60 öğrenci kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Şili'de orman yangınlarında ölenlerin sayısı 13'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...