03 Şubat 2023 18:04

Dersim'de ‘av'adı altında yapılan yaban hayatına dönük katliama tepki

Dersim´de Emek ve Demokrasi Platformu “Av spor değil cinayettir” diyerek Dersim’de “av” adı altında yaban hayatına dönük katliamı protesto etti, Valiliğin yasak getirmesini talep etti.

Fotğraf: Orhan Kurul/Evrensel

Paylaş

Dersim´de Emek ve Demokrasi Platformu bir ayda iki yaban keçisinin öldürülmesi ve yaban domuzu öldürmek için yurt dışından avcıların gelmesini protesto etmek için valilik binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, valiliğin ‘av’ adı altında yapılan katliama kent genelinde yasak getirmesi ve denetimleri arttırması gerektiği belirtildi.

“HEP BERABER BÜTÜN CANLILARIN YAŞAM HAKKINI SAVUNALIM, YAŞATALIM”

Platform adına açıklama yapan Nurşat Yeşil, valilikten kentteki yabancı uyruklu avcıların gönderilmesini ve tüm avcılık faaliyetlerinin yasaklanmasını talep ederek ” Bir süredir ilimizde ‘av'adı altında yaban hayatına dönük yapılan katliama tanıklık etmekteyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihale usulleri ile yurt dışından getirilen avcılara her türlü yasal zemin sağlanmakta. Bugün ilimizde yöre halkının kendi köylerine gitmelerine, yerleşmelerine dahi izin verilemezken, doğamızdaki yaban hayatına dönük katliama her türlü imkanların sağlanması bizler tarafından kabul edilemez. Dersim bölgesi gerek endemik bitki türleri konusunda gerek biyolojik çeşitlilik konusunda nesli tükenmekte olan bir çok canlı türünü barındıran ender coğrafyalardandır. Bern Sözleşmesine göre çengel boynuzlu dağ keçisi, ur kekliği, yaban keçisi, ayı, keklik, yaban domuzu, vaşak ala balık gibi bir çok tür nesli tehlike altında ve koruma altına alınması konusunda listeye alınmıştır. Ancak her yıl coğrafyamızda yaşayan bu canlılara dönük yasal izinlerin verilmesi ve ihalelerle sunulması bizler açısında kabul edilemez. Dersim’de canlıların katledilmesi aynı zamanda yöre halkının inancına, kutsallarına saldırıdır. Dersim’de yaban familyası, Dersimlilerin inançlarında, kutsallarında ve kültürel ritüellerinde doğadaki yaşamın bütünlüğünü oluşturmaktadır. Dersimde av adı altında yapılan katliam, Dersimlilerin yaşamına, doğasına inancına ve kutsallarına yapılan bir saldırıdır. Hep beraber bütün canlıların yaşam hakkını savunalım, yaşatalım. Dersim’de doğanın ve canlıların katledilmesine dur diyelim. Av spor değil cinayettir” dedi.

Açıklamanın ardından insan zinciri oluşturarak Dersim-Elazığ karayolunda kısa yürüyüş yapıldı.

(Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kızamık vakalarında neden artış yaşanıyor, çözüm için ne yapılmalı? - Dr. Emrah Kırımlı | Sağlık Olsun

SONRAKİ HABER

Elçiliklerin kapanması hangi gerilime işaret? | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa