02 Şubat 2023 07:05

Evrensel, BİK'in resmi ilanları iptal kararını mahkemeye taşıdı, emsal dava açtı

Evrensel, Basın İlan Kurumunun resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesini mahkemeye taşıdı. İşlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava emsal dava olacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel’in ilan ve reklam hakkını iptal etmesi mahkemeye taşındı. Avukatımız Devrim Avcı tarafından, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulunun 13 Aralık 2022’de Evrensel gazetesi hakkında verdiği resmi ilan ve reklam yayımlama hakkının iptal edilmesine dair idari işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle idare mahkemesinde dava açıldı.

"BİRDEN FAZLA GAZETE SATIN ALINIYOR" İDDİASI

Basın İlan Kurumu (BİK), 22 Ağustos 2022’de gazetemize okurlarımızın bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikleri ve kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı iddiası ile gazetemiz Evrensel’in resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmişti. Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle gazetemize zaten 3 yıldır hukuksuz şekilde ilan verilmiyordu. Gazetemiz iptal kararı sonrası Basın İlan Kurumuna kararın kaldırılması talebiyle iki kez itirazlarda bulunmuştu. Ancak BİK Genel Müdürlüğü itirazları “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığı” iddiasında bulunarak reddetmişti. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı kararı mahkemeye taşıdı. Mahkeme sürecinin emsal dava olması bekleniyor.

"İSTİSNA HALİ NEYE DAYANARAK VERİLDİ?"

BİK kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle verdiğimiz dilekçede; BİK’in kendisi ile çeliştiği ve düzenlenen maddeleri son derece muğlak bir şekilde yorumlayarak hukuka aykırı davrandığı aktarıldı. Ayrıca kamu yararı değil, gazetenin muhalif bir yayın olmasından kaynaklı kanun önünde eşitlik ilkesini basın özgürlüğüne aykırı bir şekilde uyguladığı belirtildi.

BİK, sınırlı sayıda bayi denetimi gerçekleştirmiş ve “Makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere” hükmünü ‘istisna’ olmasına rağmen esas kabul etmişti. BİK, istisna halinin neye dayanarak esas kabul edildiğini açıklayamamış ve öngörülebilirlik ve belirlilik ilkesini ihlal edici nitelikte karar vermişti. Bu durum da dilekçemizde yer aldı. 

"KURUMLAR SON NOKTA BAYİ OLAMAZ"

BİK, itirazlara verdiği ret kararlarında çelişkili ifadelere yer vermişti. BİK “... Emek Partisi ile İzelman Gnl. Hiz… AŞ aracılığıyla gerçekleşen satışların ise anılan yerlerin son nokta tali bayi hüviyetine haiz bulunmaması” şeklinde ifadede bulunmuştu. Dilekçede, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde bulunan İzelman’ın son nokta bayi olmasının söz konusu olamayacağı belirtildi. Aynı durum Emek Partisi için de geçerliydi. Dilekçede şöyle denildi: “Söz konusu kurum, gazeteyi kurumsal abone olarak almaktadır. Turkuvaz Dağıtım da gazeteyi abone olarak ilgili kuruma vermektedir… Aynı husus Emek Partisi açısından da geçerli. Bir siyasi partinin son nokta bayi olması söz konusu değildir” denildi.

AİHM, AYM ve ANAYASA’YA AYKIRI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasa’da yer alan ifade ve düşünce özgürlüğü maddelerine atıf yapılan dilekçede “…Her şeyden önce ifade özgürlüğünü engellemekte ve eleştirel tarzda haber yapması nedeni ile hedef tahtasına konulmakta ve basın özgürlüğü de engellenmektedir… Karar ‘Maddi bir yaptırıma maruz kalma’ halinin en ağır yaptırımıdır ve bu durum Günlük Evrensel gazetesinin basın özgürlüğünü ihlal ettiği gibi, mülkiyet hakkının da ihlaline sebep olmaktadır” denildi.

"BİK AYNI HASSASİYETİ DİĞER GAZETELER İÇİN GÖZETMİYOR"

Basın İlan Kurumunun kararının eşitlik ilkesi bakımından hukuka aykırılık taşıdığı belirtilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Tüm gazetelere eşit muamele yükümlülüğü olan Basın İlan Kurumunun aynı ‘hassasiyeti’ diğer gazeteler için gözetmediğini de görüyoruz. Yine yukarıda örnek olarak verilen Aydınlık, Karar, Analiz, Türkgünü gibi gazeteler son bayilerden tek tek mi alınmaktadır? Hiç mi abonesi yoktur? Basın İlan Kurumu, bir idari kurum olarak idari işlemlerde eşit davranma yükümlülüğünü ve kuruluş amacını, Günlük Evrensel gazetesine yönelik iptalini talep etmiş olduğumuz resmi ilan ve reklamların yayımlanmasının iptal kararı açısından ihlal etmektedir.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TBMM'de CHP, HDP ve İyi Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi

SONRAKİ HABER

İstanbul’da lodos nedeniyle deniz ulaşımı aksadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...