01 Şubat 2023 15:45

AYM 10 Ekim anmasındaki polis müdahalesine hak ihlali kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anma etkinliğine polis müdahalesinin “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nın ihlali olduğuna karar verdi.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için Ankara'da düzenlenen etkinliğe katılan ve polislerce darbedilen İlknur Özcan hakkında AYM hak ihlali kararı verdi. AYM, Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verip; başvurucu İlknur Özcan’a 13 bin 500 TL’de manevi tazminat ödenmesini hükmetti.

Ankara Katliamı’nın ikinci yıl anma etkinliğinde İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi önünde toplanan kitleye polislerce müdahale edilmiş, polisin biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve güç kullanması sonucu eyleme katılan İlknur Özcan fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek rapor alan ve aldığı raporda sağ bacağının arka arkasında morluk ve ödem ile yüzünde kızarıklık olduğu ifadeleri yer bulmuştu. Olay ardından Cumhuriyet Başsavcılığına kendisini yaralayan polisler hakkında dilekçe sunup şikayetçi olan İlknur Özcan hakkında AYM ihlal kararı verdi.

AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğunu ifade etti. AYM, Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ve başvurucu İlknur Özcan’a 13 bin 500 TL’de manevi tazminat ödenmesini de hükmetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan’da infaz oranı yüzde 82 arttı

SONRAKİ HABER

Kocaeli İSİG Meclisi 2022 iş cinayetleri raporunu açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...