28 Ocak 2023 17:51

Tutuklanan Gazeteci Murat Verim’e tek suçlama, 3 dava: Mesajlar ve haberler suç sayıldı

Gazeteci Murat Verim hakkında ceza verilen davayla beraber iki ayrı dava açıldı. Davada, belediyenin not defteri, defterdeki haber notları ve insan hakları ile ilgili açıklamalar suç sayıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yunanistan’ın Türkiye’ye iade etmesinin ardından tutuklanan Gazeteci Murat Verim hakkında ceza verilen davayla devam eden iki ayrı davada da haber notları ve belediye basın biriminde çalışması yeterli delil olarak görüldü.

Kanun hükmünde kararname ile 29 Ekim 2016 tarihinde kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri ve mart 2016’da kayyum atanana kadar Mardin’in Dargeçit İlçe Belediyesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde çalışan Gazeteci Murat Verim, gittiği Yunanistan’da gözaltına alındıktan sonra teslim edildiği Türkiye’de tutuklandı. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevine konulan Verim hakkında 2016 yılında “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla Midyat Ağır Ceza Mahkemesince açılan davada, “Örgüt adına suç işleme” iddiasıyla verilen 3 yıl hapis cezasının Yargıtayda onanması nedeniyle tutuklandığı öğrenildi.

2 DAVASI DEVAM EDİYOR

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre; Gazeteci Verim hakkında 2017 yılında 2 ayrı dava daha açıldı. Farklı kişilerin de yargılandığı davalarda Verim “örgüt üyeliği” ile suçlandı. Açılan davalardan birinin iddianamesi Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, diğeri ise Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Gazeteci Verim hakkında açılan her 3 davada da gazetecilik faaliyetleri suçlama konusu yapıldı. Ayrıca Verim hakkında sonuçlanan ve devam eden davalardaki suçlama konuları “mükerrer suçlamalar” olmasına rağmen mahkemeler, ceza vermeye ve yargılamaya devam etti.

İNSAN HAKLARI MESAJI SUÇLAMA YAPILDI

Verim’e 3 yıl hapis cezası verilen dosyada, 2014-2015 yıllarında “Dargeçit Belediyesi Basın Bülteni”nde yer alan ifadeler, belediye eş başkanlarının insan hakları ihlallerine ilişkin açıklamaları ve İnsan Hakları Haftası nedeniyle yayımladığı mesajlar suçlama konusu yapıldı. Suçlamalarda “Örgütün fikir ve eylem planı içerisinde yer alan bir talimatın yerine getirilmesi niteliğinde olduğu ve örgütün hiyerarşik düzeni içerisinde yürütülen faaliyetlerden olduğunun tespit edildiği” ifadelerine yer verildi.

BELEDİYENİN NOT DEFTERİ SUÇ OLDU

“Örgüt üyesi olma” iddiasıyla Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde de Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan not defteri ve Kerboran’da bir polisin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin polisin adı, soyadı ve yaşının yer alması suçlamaya konu edildi.

Verim ve beraberindekiler hakkında açılan her iki dosya da esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa tevdi edildi. Her iki dosyanın duruşmaları önümüzdeki günlerde görülmeye devam edecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zelenskiy daha fazla silah istedi

SONRAKİ HABER

ABD’de İranlı gazeteciye cinayet planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa