27 Ocak 2023 22:49
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ocak 2023 13:38

Kudüs’te bir Yahudi yerleşim birimine düzenlenen saldırıda 7 kişi öldü

Doğu Kudüs'teki bir sinagoga düzenlenen silahlı saldırıda en az 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail saldırıyla ilgili 42 kişiyi gözaltına aldı

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

Doğu Kudüs’te bulunan bir Yahudi yerleşim birimine düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıyla ilgili 42 kişi gözaltına alındı. 

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı'ndan yapılan açıklamada, Doğu Kudüs’te bulunan Neve Yakov Yahudi yerleşim biriminde bir sinagoga yönelik silahlı saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, saldırı sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı ifade edildi.

The Times of Israel'in aktardığı bilgilere göre, saldırgan saat 20:15 sularında Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki mahallede sinagog olarak kullanılan bir binaya arabayla geldi ve ateş açtı.

Saldırgan daha sonra olay yerinden yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Filistin mahallesi Beit Hanina'ya doğru kaçtı ve burada olay yerine çağrılan polislerle karşılaştı.

Polis, Doğu Kudüs'te ikamet eden saldırganın yaya olarak kaçmaya çalışırken polislere ateş açmasının ardından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Jerusalem Post gazetesi ise en az en az 10 kişinin yaralandığını aktardı.

Son yıllarda İsraillilere yönelik en ölümcül saldırılardan biri olan olay, Yahudilerin haftalık Şabat'ı kutladıkları sırada meydana geldi.

42 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail Polis Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğu Kudüs'teki saldırı ile ilgili gözaltı operasyonlarda 42 Filistinli gözaltına alındı.

Polis tarafından öldürülen olayın faili Filistinli Hayri Alkam'ın ailesi, yakınları ve çevresine yönelik sürdürülen operasyonlarda 42 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, soruşturma sürecine ilişkin yayın yasağı getirildiği duyuruldu.

Saldırıyı gerçekleştiren 21 yaşındaki Hayri Alkam'ın Doğu Kudüs'te kalıcı oturum statüsünde olduğu ve Tur Mahallesi'nde yaşadığı paylaşıldı.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamaya göre ise, İsrail polisi Doğu Kudüs'te 7 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilişkili en az 45 Filistinliyi gözaltına aldı.

Saldırı, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da şiddet olaylarının yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. Perşembe günü İsrail ordusu son yılların en ölümcül baskınını gerçekleştirerek 61 yaşındaki bir kadın da dahil olmak üzere en az dokuz kişinin ölümüne neden olmuştu. Baskın üzerine bölgede çıkan olaylarda Doğu Kudüs'ün er-Ram beldesinde de 22 yaşında bir Filistinli genç yaşamını yitirmişti.

HAMAS: CENİN'DEKİ KATLİAMA HIZLI BİR KARŞILIKTI

Hamas, silahlı saldırıyı Batı Şeria'nın Cenin kentinde 9 Filistinlinin öldürülmesine "hızlı bir karşılık" olarak nitelendirdi.

Hamas yöneticilerinden Muşir el-Mısri, yaptığı yazılı açıklamada, "İşgal altındaki Kudüs kentinde gerçekleşen kahramanca eylemi kutluyoruz. Bu eylem, Cenin katliamına verilen hızlı bir karşılıktı" ifadelerini kullandı.

Mısri, "bu eylemin aynı zamanda direnişin İsrail suçlarına karşılık vermeye kadir olduğunu" gösterdiğine dikkati çekti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kudüs'teki eylemi İsrail'in Cenin Mülteci Kampı'ndaki katliama karşı beklenen bir karşılık olarak yorumladı.

Tansiyonun yükselmesinden İsrail'i sorumlu tutan Kasım, "Öldürme ve kutsallara el uzatmanın tansiyonu ciddi anlamda yükselteceğine dair işgalciyi (İsrail'i) defalarca uyardık, öyle de oldu" dedi.

Hamas yetkilileri, sert açıklamalarına rağmen saldırıyı üstlenmekten kaçındı.

ABD'DEN KINAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, silahlı saldırıyı kınadı.

Günlük basın toplantısında Patel, ölenlere taziyede bulunurken, “Terör saldırısı gibi görünen bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız sağlamdır ve İsrailli ortaklarımızla doğrudan temas halindeyiz” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadıklarını açıkladı.

Bakanlık, Yahudi yerleşim yerindeki sinagoga düzenlenen terör saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kudüs’te 27 Ocak akşamı bir sinagoga düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bakanlığın açıklamasında, "Son dönemde bölgede artış gösteren saldırıların yeni bir şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe duyuyor, tüm tarafları itidale ve bu tür olayların durdurulması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ile İsrail hükümeti ve halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu'nda doğal gaz sızıntısından çıkan yangında 4 otomobil hasar gördü

SONRAKİ HABER

Patronlar için ölene kadar çalışmaya hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...