27 Ocak 2023 14:53

Tuborg’da düşük ek zam tepkisi

İzmir Tuborg’da, Tekgıda-İş ile patron arasında yapılan 2 bin 200 liralık ek zam kararı anlaşmasına işçiler tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Bornova’da bulunan Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii AŞ’de Tekgıda-İş ile patron arasında yapılan anlaşmadan ücretlere brüt 2 bin 200 lira ek zam kararı çıktı. Bu oranı düşük bulan işçiler ise tepkili.

İşçilerin ek zam taleplerini işyerinde örgütlü Türk-İş’ bağlı Tekgıda-İş’e iletmesiyle patronla yapılan görüşmede brüt 2 bin 200 lira zam ve birer puan bonusta anlaşma sağlandı.

2023’ün eylül ayında toplu sözleşme süreci bitecek olan Tuborg işçileri ise enflasyonun arttığı dönemde yapılan zammın düşük kaldığını söyleyerek hem sendikaya hem de patrona tepki gösterdi.

İŞÇİLER TOPLANTIYI TERK ETTİ

Önceki gün fabrika yemekhanesinde işçilerle toplantı düzenleyen Tekgıda-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Latif Gökçay toplantıya fabrika yönetimini de davet etti. “Sendikanın kendini savunacak hali olmadığı için toplantıya yöneticileri de çağırmış” diyen işçiler, toplantıyı alkışlarla protesto ederek yemekhaneyi terk etti.

Yıllardır sendikacıların her toplu sözleşme döneminde, her konuda büyük kazanımlar elde edileceğini vadettiğini ifade eden işçiler, bugün gelinen noktada haklarının geriye doğru gittiğini söyledi.

‘HAKLARIMIZDA KAYIPLAR YAŞADIK’

Bir Tuborg işçisi, “8 yıldır burada çalışıyorum. Sendikacılar hiçbir toplu sözleşme döneminde bize ne istediğimizi sormadılar. Her şey olup bittikten sonra haberdar edildik” dedi.

Bir diğeri işçi de “Kıdem hakkımız vardı. Sendika merkezi bizim haberimiz olmadan kendi inisiyatifiyle bu hakkımızı elimizden aldı. İki ton kömür hakkımız vardı. Bu hakkı paraya çevirdiler. Şimdi 5 bin 500 lira yakacak yardımı alıyoruz. Kömürün tonu bugün 4 bin lira olduğuna göre bu hakkımızda da yüzde 30 kayıp yaşadık” dedi.

“Sendikacılar bizlerden imza toplayıp bizi işverenle karşı karşıya getirip kendileri bir kenara çekiliyorlar” diyen 5 yıldır Tuborg’da çalışan bir başka işçi de sendikanın işçileri savunmadığını söyledi.

‘İSTİFALAR BAŞLADI’ İDDİASI

Sendikacıların tutumuna tepki gösteren işçiler Tekgıda-İş’ten istifaların başladığını söyledi. Edinilen bilgiye göre önceki gün itibariyle 100 kadar işçi sendikadan istifa etti.

Konuya ilişkin bilgi almak için aradığımız Tekgıda-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Latif Gökçay’a ise ulaşamadık.

TUBORG BİR İŞÇİDEN BİR AYDA 93 BİN TL NET KÂR ELDE EDİYOR

Türk Tuborg, 2022 yılının ilk 9 ayında net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 115 artırdı. Türk Tuborg, 1 milyar 329 milyon lira net kâr elde etti. Türk Tuborg, 9 ayda bir işçi başına 837 bin 895 lira net kâr elde ederken, aylık bazda işçi başı kâr 93 bin lira oldu.(İzmir/EVRENSEL)

Reklam