27 Ocak 2023 03:45

Sürprizi az çekişmesi çok bir Oscar yarışı

Gözde Hatunoğlu Oscar'a aday gösterilen filmlere ve isimlere dair yazdı.

Görsel: Film afişleri 

Paylaş

Gözde HATUNOĞLU

Bu yıl 95. kez dağıtılacak Oscar Ödülleri için adaylar açıklandı. 13 Mart’ta düzenlenecek törenle dağıtılacak Oscar’lar, dünyanın belki de en çok eleştirilen sinema ödülleri ama bu durum yine de ödüllerin ağırlığını ve etki alanını etkilemiyor. O zaman gelin merakla beklenen adaylık listesine bir göz atalım…

The Banshees of Inisherin, Elvis, Everything Everywhere All at Once, Tár ve Top Gun: Maverick filmlerinin aday gösterildiği En İyi Kurgu Ödülü için tahmin yapmakta zorlansam da kalbimden geçen aday, izleyicisine nefes bile aldırmayan temposunu ve hikaye anlatıcılığını çetrefilli kurgusuyla da sağlamlaştıran Everything Everywhere All at Once.

En İyi Orijinal Müzik kategorisinde John Williams, Carter Burwell ve Justin Hurwitz ödül yarışında önde. Diane Warren, Lady Gaga ve Rihanna gibi dev isimlere rağmen RRR filminin şarkısı Naatu Naatu ödüle kolayca uzanıp en iyi şarkı seçilecek gibi. En İyi Animasyon Ödülünde de ödüle en yakın adaylar Guillermo del Toro’s Pinocchio ve Puss in Boots: The Last Wish gibi gözüküyor.

En önemli teknik dal olan görüntü yönetimi yani sinematografi için All Quiet on the Western Front’la James Friend, Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths’la Darius Khondji, Elvis ile Mandy Walker, Empire of Light ile Roger Deakins ve Tár ile Florian Hoffmeister aday. Bu dalda All Quiet on the Western Front ve Empire of Light bir adım önde duruyor.

ÖDÜL DANIEL KWAN & DANIEL SCHEINERT İKİLİSİNE DAHA YAKIN

En İyi Orijinal Senaryo adayları arasında Triangle of Sadness ile Ruben Östlund, The Fabelmans ile Steven Spielberg & Tony Kushner, Tár ile Todd Field, The Banshees of Inisherin ile Martin McDonagh ve Everything Everywhere All at Once ile Daniel Kwan & Daniel Scheinert ikilisi var. Tüm adayların aynı zamanda bu senaryoları filme çeken yönetmenler de olduğunu hatırlatıp yazdığı küçücük öyküden dev bir roman tadı almamızı sağlayan Martin McDonagh ve yılın en ilginç filmlerinden birine imza atan Daniel Kwan & Daniel Scheinert ikilisine daha yakın durduğumu belitmiş olayım.

En İyi Uyarlama Senaryo adayları arasında da All Quiet on the Western Front, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Living, Top Gun: Maverick ve Women Talking bulunuyor. Sarah Polley belki de bu dalda ödüle uzanarak yönetmenlik kategorisinde Akademi tarafından aday gösterilmemesinin acısını çıkarabilir.

KALBİM HEM KERRY CONDON HEM DE JAMIE LEE CURTIS’TEN YANA

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Angela Bassett Black Panther: Wakanda Forever’la şanslı görülüyor. The Whale ile Hong Chau kategorinin en zayıf adayı. The Banshees of Inisherin’de Kerry Condon, Everything Everywhere All at Once’ta da Jamie Lee Curtis ve Stephanie Hsu da muazzam performanslarıyla rol aldıkları filmlere çok şey katmış oyuncular. Kalbim hem Kerry Condon hem de ilk Oscar adaylığını alan Jamie Lee Curtis’ten yana.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında da Everything Everywhere All At Once ile Ke Huy Quan, The Banshees of Inisherin ile parlayan Brendan Gleeson ve The Fabelmans’da perdede göründüğü kısacık sürede kalpleri çalan Judd Hirsch güçlü adaylar. The Banshees Of Inisherin’de gerçekten muazzam bir oyunculuk gösteren Barry Keoghan ise hem yarışta önde hem de gönlümüzün birinci olmuş durumda. Kategorinin diğer adayıysa Causeway’le Brian Tyree Henry.

Cate Blanchett, Ana de Armas, Andrea Riseborough, Michelle Williams ve Michelle Yeoh’un aday gösterildiği En İyi Kadın Oyuncu dalında en zayıf halka Andrea Riseborough. Cate Blanchett Tár’da gösterdiği performansla ödüle çok yakın. Akademi’nin Cate Blanchett, Michelle Williams ve Michelle Yeoh’un arasından yapacağı bir seçim kimseyi şaşırtmayacaktır ama gönlümüzden geçeni yine yazalım: Heykeli, 60 yaşına gelen ve her şeyini sinemaya veren, üstelik bu dalda adaylık kazanan ilk Asya kökenli oyuncu olan muhteşem Michelle Yeoh’un ellerinde görmeyi çok isterdim.

Yılın çekişmeli kategorilerinden biri de En İyi Erkek Oyuncu dalı. Elvis’le büyük başarı kazanan Austin Butler, Lving’de ‘döktüren’ Bill Nighy ve Aftersun’da çok başarılı olan ama adaylığı sürpriz sayılan Paul Mescal bir yana ödül yarışı belli ki The Banshees of Inisherin’le kariyerinin en iyi performansını veren Colin Farrell ve The Whale ile büyük bir fiziksel değişim geçiren Brendan Fraser arasında geçecek. Colin Farrell bu yarışta bir parça da olsa önde görünüyor.

MARTIN MCDONAGH EN GÜÇLÜ ADAY

Bu yıl En İyi Yönetmen Ödülü adayları Martin McDonagh, Daniel Kwan ve Daniel Scheinert, Steven Spielberg, Todd Field ve Ruben Östlund olarak açıklandı. Kategorinin zayıf halkası Ruben Östlund. Todd Field’ın da şanslı sayıldığı listeden Daniel Kwan ve Daniel Scheinert galip çıksa Akademi kendini aşan bir karar verdi diye sevinebiliriz belki. Steven Spielberg de The Fabelmans’la başarılı bir yönetmenlik sergiledi ama yeteri kadar Oscar kazandı gözüyle değerlendirilebilir. Daha önce aday olup bu ödüle uzanamayan Martin McDonagh, şimdilik, başyapıtı olarak değerlendirilen The Banshees of Inisherin’le bu ödülün en güçlü adayı.

‘EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE’ SÜRPRİZ YAPABİLİR

Yılın en büyük ödülü En İyi Film için aday gösterilen uyarlama All Quiet on the Western Front, ana akımdan gelip adaylık kapan Avatar ve Top Gun, illa art house aday da olsun diye seçilen Tár ve Triangle of Sadness ve son olarak da Women Talking pek şanslı görülmeyen filmler. The Fabelmans, Akademinin hoşuna gidecek anlatısıyla yarışta şans kazanabilir. 11 adaylık alarak yılın en başarılı filmlerinden olan Everything Everywhere All at Once pek Oscar filmi gibi görünmese de sürpriz yapabilir. Müzisyen biyografilerini seven sektör Elvis’e göz kırpabilir. Ancak hem ufukta görünen hem de kalplerimizi fetheden, yılın açık ara en iyi filmi The Banshees of Inisherin, büyük ihtimalle bu çok hak ettiği ödüle uzanacak.

Yabancı Dilde En İyi Film adayları arasında Argentina, 1985 yarışta önde. All Quiet on the Western Front Almanya, Close Belçika, EO Plonya ve The Quiet Girl de İrlanda’dan gelerek adaylık aldılar. Close ya da EO ödüle uzansa da şaşırmam ve sevinirim. Güney Kore yapımı Decision to Leave filminin bu kategoride adaylık almamasının da yılın en büyük sürprizlerinden olduğunu ekleyelim.

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da elektrik akımına kapılan 2 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Hayvan gübresinden içinde Suriyeli bir kadının cansız bedeni bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...