26 Ocak 2023 12:54

Patronlara Merkez Bankası’ndan kıyak: İhracatçıya başka, yurttaşa başka kur

Merkez Bankası ihracatçının döviz satış kurunu yüzde 2 artırdı. Dolar kurunun 18,80 olduğu gün, bir ihracatçı dövizini 19,18 liradan satabilecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Merkez Bankası, ‘liralaşma stratejisi kapsamında’ şirketlere büyük teşvik verdi. Buna göre, yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk lirasına çeviren firmalara, çevrilen tutarın yüzde 2’si oranında döviz dönüşüm primi verilecek. Ayrıca Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen yazıda, TCMB'nin karşı taraf olduğu KKM işlemlerindeki faiz sınırının kaldırılacağı bildirildi.

TCMB’den yapılan duyuruya göre, ‘2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ kapsamında ticari hayatta liralaşmanın desteklenmesi amacıyla yeni bir adım atıldı.

Bu kapsamda, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Merkez Bankasına satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

Firmalar, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

Söz konusu desteğe ilişkin TCMB'nin Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'i de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KKM’DEN KAÇIŞ BAŞLADI, FAİZ SINIRI KALKTI

Kur korumalı mevduat hesapları, yeni yılda 1 trilyon 415 milyar lira ile 3 ayın dibine gerilerken Merkez Bankası'ndan tartışma yaratacak bir hamle geldi. Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen yazıda, TCMB'nin karşı taraf olduğu KKM işlemlerindeki faiz sınırının kaldırılacağı bildirildi.

Doların 2022 sonunda 2 ay boyunca 18.60-18.70 aralığında görece bir yatay seyir izlemesi Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününe hem ilgiyi azalttı hem de vadesi dolan hesaplarda yenileme oranlarının düşmesine neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduatta değişikliğe giderek bankalara yazı gönderdi. Buna göre, TCMB'nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat işlemlerindeki faiz sınırı kaldırdı.

TCMB'DEN KRİTİK HAMLE

TCMB’den bankalara gönderilen yazıda bankalarca açılan vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebileceği ifade edildi.

Kur korumalı mevduatta faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu. TCMB politika faizi yüzde 9 seviyesinde bulunurken, kur korumalı mevduatlarda faizde yüzde 12’lik üst sınır vardı.

Son dönemde KKM’de büyüklüğün gerilediği görülüyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 13 Ocak haftası itibariyle KKM büyüklüğü 1.37 trilyon TL'ye geriledi. Kasım ayında bu ürün 1.47 trilyon TL ile rekor kırmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan ayrı bir düzenlemede de şirketlere KKM için uygulanan vergi istisnalarının kapsamı genişletilmişti.

Buna göre, şirketlerin TL cinsi kur korumalı mevduatlarına (KKM) uygulanan kurumlar vergisi istisnası, 2022 yıl sonunu kapsayacak şekilde genişletildi.

31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında yer alan yabancı paralarını yıl sonuna kadar KKM kapsamında değerlendirmeleri durumunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacak. Önceki uygulamada bu istisna şirketlerin 31 Mart 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraları kapsıyordu.

ŞİRKETLERE KKM'DE VERGİ İSTİSNASI KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Şirketlerin KKM hesaplarına getirilen kurumlar vergisi istisnası 2022 yılı sonunu kapsayacak şekilde genişletildi

Şirketlerin TL cinsi kur korumalı mevduatlarına (KKM) uygulanan kurumlar vergisi istisnası, 2022 yıl sonunu kapsayacak şekilde genişletildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, şirketlerin 31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında yer alan yabancı paralarını yıl sonuna kadar KKM kapsamında değerlendirmeleri durumunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacak. Önceki uygulamada bu istisna şirketlerin 31 Mart 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraları kapsıyordu.(EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Uca AKPM’de konuştu: Sözleşmeden vazgeçen ya da imzalamayan ülkeler teşvik edilmeli

SONRAKİ HABER

Mahkumun, Şair Şükrü Erbaş'a kitabı üzerinde yazdığı şiirler ve notlar sakıncalı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa