26 Ocak 2023 03:43

Sinema televizyon emekçileri: Yüzde 35’in altında zammı kabul etmiyoruz

Sinema Televizyon Sendikası bu yıl ilk defa yapımcılarla masaya oturdu. Yönetim Kurulu Üyesi Alper İduğ, "Yüzde 35'lik zam teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

Görsel: Pixabay 

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Sinema Televizyon Sendikası bu yıl ilk defa yapımcılarla masaya oturdu. Reklam Yapımcıları Derneği (RYD) ve Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) ile masaya oturan Sinema Televizyon Sendikasının ücretlere minimum yüzde 35 zam talebi kabul edilmedi. Sürece ilişkin konuştuğumuz Sinema TV Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Yardımcı Yönetmen Alper İduğ, “İlk talebimiz yüzde 45 oranında bir zamdı. Fakat çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu konuda yapımcılarla uzlaşma zemini aranmasını da göz önünde bulundurarak iyi niyet göstergesi olarak yüzde 35 zam teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

"ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDİLER"

Sendikanın 2023 hedefleri arasında çalışma ilkelerini düzenlemek ve yayımlamak olduğunu anlatarak sözlerine başlayan İduğ, “Yani 5 gün çalışma 2 gün repo oluşturuyor. Bu doğrultuda yapımcılarla görüşmeye zaten başlayacaktık. Onlar öncelikle taban kaşelerine yapılacak zamlara ilişkin görüşme talep etti. Bize görüşmeler sırasında, bu görüşmelerin devam etmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi hep bir koz olarak kullanıldı aslında. Yani eğer biz burada anlaşamazsak diğer konularda da anlaşamayabiliriz diyerek aba altından sopa gösterdiler. Bunu bir koz olarak kullandılar ve zamları da TÜFE oranıyla açtılar yüzde 15 üzerine bir refah payı koymayı teklif ettiler” ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 35’LE GİTTİK AMA BİR SONUÇ ÇIKMADI"

Bu tekliften sonra bileşenlerine dönüp sorduklarını belirten İduğ, “Bizim 30 farklı bileşenimiz var. Işık ekipleri, ses ekipleri; her ekibin kendi birliği var. Bizde dönüp onlara sorduk ilk talebimiz yüzde 45 oranında bir zamdı. Fakat çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu konuda yapımcılarla uzlaşma zemini aranmasını da göz önünde bulundurarak iyi niyet göstergesi olarak yüzde 35 teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı. Bundan en son toplantımızda RYD yüzde 25’e TESİYAP tarafı ise yüzde 30’a yükselttiler tekliflerini. Fakat bizim üyelerimizden aldığımız geri dönüş yüzde 35’in altına inilmemesi yönündeydi. Tekrar geri dönüp üyelerimize sorduk, kabul edilmedi. Taviz vermek istemediler” dedi.

"HEPİNİZ İŞSİZ KALIRSINIZ!"

Yapımcıların genel tavrına da değinen İduğ şunları dile getirdi: “Ekonomin aşırı kötü olduğu yüksek zam istenirse sektörün bir çıkmaza gireceği, şirketlerin para kazanamadığına dair söylemleri oldu. Zaten kaşelerimiz çok yüksek, daha da arttırırsanız sektörde bir daralma getirilir. Netflix, yabancı sermaye buradan çekilir. Burada daha az iş yaparlar, reklam verenler reklam vermez, hepiniz işsiz kalırsınız gibi söylemleri oldu ve bu şekilde daha düşük bir zam oranları önermeye çalıştılar”

Bunun üzerine TESİYAP ve RYD’nin TEFE TÜFE oranında artış yapılması yönünde sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptığını söyleyen İduğ, “Biz de ertesi gün sendika olarak minimum yüzde 35 ve üzeri zam önerdiğimiz paylaşımımızı yaptık” dedi.

UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ, DÜŞÜK ÜCRETLER...

“Bizim yaşadığımız en büyük sorun, uzun çalışma saatleri” diyen İduğ, şunlara dikkat çekti: “Öncelikle 12 saatin üzerindeki çalışma aslında yasal bile değil ülkemizde. Fakat pratikte 12 saatin üzerinde çalışılıyor. Öncelikle artık bunun son bulmasını istiyoruz ve en büyük direnci de bu konuda görüyoruz yapımcılardan hem RYD hem de TESİYAP'tan... Kabul etmiyorlar ve bunun uygulanamaz olduğunu belirtiyorlar. Bütün bu toplantılarda bize bu konuda çok büyük bir dirençleri var. 5+2’ye daha olumlu bakıyorlar. Yani 5 gün çalışma, 2 gün repo konusunun hayata geçirebileceği konusunda bir uzlaşma sağlayabiliriz gibi hissediyoruz ve ama ne olursa olsun bu yıl içinde biz çalışma ilkelerimizi açıklayacağız ve sendika olarak kesinlikle 12 saatin üzerindeki çalışma saatlerini kabul etmiyoruz. Yaşadığımız en büyük zorluk da bu çalışma saatlerinde, yine benzer şekilde paydostan sonra ertesi gün 2 gün arasındaki dinlenme sürelerinin kısalığını başka bir zorluk olarak söyleyebilirim. Bunun dışında mobbing ve taciz konusunda katı bir tutumumuz var. Bununla çok sık karşılaşabiliyoruz. Bununla mücadele etmeye çalışıyoruz”

Sendika üyelerinin minimum yüzde 35 zamda kararlı olduklarını aktaran İduğ, “Burada önemli olan birlik olmamız kararımızın arkasında durmamız ve güçlü durmamız... Bunu yapabilirsek istediğimiz zam oranlarına ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.


"TEMEL İHTİYAÇLARIMI KARŞILAYAMIYORUM"

Sendika üyeleri, emekçiler kararlı... Aldıkları düşük ücretlerle hayatını idame ettirmekte zorluk yaşıyorlar. Evrensel’e konuşan bir set emekçisi şunları söyledi: “Asgari ücreti ve yüksek enflasyonu baz aldığımızda bize verilen ücret yaşam standartlarımızı karşılamıyor. Verilen ücretlere örnek olarak da memurların maaşları gösteriliyor. Fakat memurların yaşam standartlarına baktığımızda hafta sonları tatil, çalışma saatleri günde 8 saat, düzenli olarak maaşları yatmakta, sigortaları işleniyor vb. şeyleri görmüş oluyoruz. Bizim sektörde ise bunların tam tersini yaşamaktayız. Bir reji 3 olarak diğer rejilerden daha az kazandığımızı hatta bazen asgari ücretin altında çalışmak zorunda kaldığımızı da düşünürsek yaşam standardım alt düzeylerde. Ayda bir iş yaptığım zamanlar da oluyor ve kaşemin 45 gün sonra yattığını da baz alırsak temel ihtiyaçlarımı bile karşılayamaz durumda oluyorum. İstediğimiz iyileştirme sağlanmazsa eğer bize verilen ücret zaten kirama ve faturaya gidiyor bana kalanla da hayatımı zar zor idame ettirebiliyorum.”

ÖNCEKİ HABER

İktidar, CHP’li belediyelerin 13 projesini onaylamıyor

SONRAKİ HABER

Barajlarda sular çekildi, atıklar gün yüzüne çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa