24 Ocak 2023 04:04

MESS kapsamında olmayan fabrikalarda ek zam talebi sürüyor

Toplu iş sözleşmesine göre nisan ayında ücretlerine enflasyon farkının yansıtılacağını hatırlatan işçiler, nisan ayının beklenmeden ücretlere ek zam yapılmasını istiyor.

Fotoğraf: Cristopher Burns/Unsplash

Paylaş

Mine ÇELİK
Osman IŞIK
İstanbul

İşçilerin ek zam talebi için harekete geçmesi sonrası, patron sendikası MESS’le Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında anlaşma yapılması, MESS kapsamında olmayan fabrikaları da hareketlendirdi. Toplu iş sözleşmesine göre nisan ayında ücretlerine enflasyon farkının yansıtılacağını hatırlatan işçiler, nisan ayının beklenmeden ücretlere ek zam yapılmasını istiyor.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu İstanbul’daki Mata fabrikasında çalışan bir işçi, “Maaşlarımız asgari ücret seviyesine geriledi. Sözleşmeye göre nisan ayında 6 aylık enflasyon farkı üzerinden zam alacağız. Zamlı maaşımız da mayıs ayında yatacak. Yılbaşında her şeye üç dört defa zam geldi. Kiralar her hafta yükseliyor. Bu fiyatlar karşısında nisan ayını bekleme şansımız yok. Hep kredi kartlarına yükleniyoruz. Ek zam yapılması şart” dedi.

"MESS’E Mİ BAĞLI OLMAK GEREKİYOR?"

“Biz MESS grup sözleşmesi dışındayız diye ek zam isteyemeyecek miyiz?​” diye soran işçi şöyle devam etti: “MESS’e mi bağlı olmamız gerekiyor? Aynı sanayi içinde Birleşik Metal-İş Gebze Şubesine bağlı HT Solar fabrikası var. Onlar da ek zam istiyor. Hatta eylem yapmaya bile başladılar. Bizde gündem bile olmuyor. Sendikanın bu konuda adım atması gerekiyor. Çeşitli fabrikalarda işçiler sözleşmeden ayrı olarak ek zam aldılar. Bizim de almamamız için tek engel kendi dağınıklığımız.”

Ocak ayında havaların sıcak olmasına üzülemediğini söyleyen işçi, “Normalde dünyanın dengesi kötüye gidiyor, bu da bizi etkileyecek diye üzülmek gerekiyor ama biz kombiyi açmadığımız için seviniyoruz. Bir fatura yükünden daha kurtulduk derdindeyiz. Sürekli bir şeylerden kısma planları yapıyoruz. 14 bin lira banka promosyonu aldık, borçlara gitti. Bu dönemde geçinebilmek, ailemizin ihtiyaçlarına yetecek ücret alabilmek için ek zam konusunda hepimizin adım atması gerekiyor. Patronlar deli gibi para kazanırken, bizim de hakkımız olanı almamız lazım” diye konuştu.

EK ZAM EKMEK KADAR ÖNEMLİ!

Birleşik Metal-İş’in ek zam için mücadele kararı almasının ardından kendilerinin de eylemlere başladığını dile getiren bir HT Solar işçisi şunları söyledi: “Ekmek 6 lira oldu. Yüzde 20 ekmek zammını mı alıyoruz saat ücretlerimize? Bizim bekleyecek halimiz kalmadı. İşverenin bütün diretmelerine karşı bu eylemlerimize hem kendi fabrikamızda hem de sanayideki örgütlü-örgütsüz diğer fabrikalarda devam etmemiz gerekiyor.”

Üç çocuğu olduğunu, oturduğu evin kirasına yüzde 200 zam yapılmak istendiğini söyleyen bir işçi de “Eşim, ev sahibini aramış. ‘Mesailerden yüzünü görmediğim eşim para yetiştiremezken giderlerimize, şimdi nasıl yapacağız’ demiş ve yüzde 100 zamda anlaşmışlar kirada. Evde beş kişiyiz, eşim çocuklara bakıyor, sadece ben çalışıyorum. Yakacık yardımı, ikramiyeler ve devamsızlık primini çıkardığında 9 bin 500 lira alıyorum. Yani asgari ücretin sadece 1000 lira üzeri. Milyonlarca işçi asgari ücretle, asgari yaşamlarda yaşıyoruz. O yüzden sendikamızın mücadele kararı bizim için çok önemli” dedi.

"BORCU KAPATMAK İÇİN KREDİ ÇEKİYORUZ"

Başka bir HT Solar işçisi de şunları söyledi: “Kredi kartı borçlarımızı kredi çekerek kapatıyoruz. Ama öyle ev, araba almak için çocuğu evlendirmek için değil. Karnımızı doyurmak, faturaları ödemek için kullandığımız kredi kartı borçlarımızı kapatmak için kredi çekiyoruz. Bunu yaparken de günde 8 saat değil 16 saat ful mesailerle çalışıyoruz. Çocuklarımıza günlük harçlık değil, ekmek arası yapıp veriyoruz. Yüzde 20 zam talebimiz işte burada en acil taleplerimizden biri.”

ÖNCEKİ HABER

“Van Gölü havzasının ocak ayı uydu görüntüsü adeta felaket manzarası”

SONRAKİ HABER

Mardin’de 5 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin 4 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...