22 Ocak 2023 13:01

Metal işçisi yarın greve çıkıyor

Patron sendikası MESS’e bağlı 5 işletme için yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yarın greve çıkıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Patron sendikası MESS’e bağlı 5 işletme için yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yarın greve çıkıyor.

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kendisini feshedip Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) katılmasının ardından daha önce EMİS kapsamında yer alan fabrikaları kapsayan TİS görüşmeleri son iki dönemdir MESS’le yürütüldü.

Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te çalışan 2 bine yakın işçiyi kapsayan ve ekim ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde MESS 3 yıllık sözleşme, ilk 6 ay için yüzde 30, sonraki aylarda ise enflasyon oranını dayatmasına karşılık işçilerin talebi 2 yıllık sözleşme ve yüzde 100 ila 130 arasında zam oldu.

Yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine İstanbul, Kocaeli, Manisa ve Bandırma’da bulunan iş yerleri için 23 Ocak’ta uygulanmak üzere grev kararı alındı.

Geçen hafta MESS’in çağrısı ile yapılan görüşmelerde Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik’te anlaşma sağlanırken, 3 işletme içinse anlaşma sağlanamadı. Birleşik Metal-İş bu nedenle, MESS’e üye Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji ve Hitachi’ye bağlı 6 fabrikadan 1400 metal işçisi yarın saat 10.00’da greve çıkacağını duyurdu.

Bugün yapılan görüşmede Hitachi için de anlaşma sağlandı. Anlaşma sağlanamadığı takdirde Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji’de grev başlayacak.

YASAK KARARI TANINMAYACAK

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada, “İktidarın uyguladığı çarpık ve tek yanlı ekonomik politikaların bedelini ne yazık ki her zaman olduğu gibi emekçiler ödemektedir. Bizler, yoksullaşmanın bu kadar arttığı ve ücretlerin gelirden aldığı payın hızla azaldığı bu gidişe dur demek için üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Bu durumda anlaşmazlığın çözümü için grev uygulaması kaçınılmaz olmuştur. Üyelerimizin ücretlerinde meydana gelen reel kayıplar, üretim ve verimlilik çıktılarıyla karşılaştırılamayacak ölçüdedir. Üyelerimizin talepleri haklı ve karşılanabilir düzeydedir. Hükümeti grev erteleme kararına başvurmaması konusunda yine uyarıyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından geçmişte defalarca mahkum edilmiş erteleme kararları sendikamızın bu hakkı kullanmasına engel olmayacaktır. Sorunu Cumhurbaşkanı’nın yasaklama kararnamesiyle çözme beklentisinde olan işverenlere de yasağa rağmen greve çıktığımız ve 18 gün sürdürüp başarıyla sonuçlandırdığımız Bekaert grevini hatırlatmak isteriz” ifadeleri kullanıldı.

ANLAŞMA SAĞLANAN İŞYERLERİ

Birleşik Metal-İş’in geçen hafta yaptığı açıklamaya göre Schneider Elektrik’te imzalanan TİS’in ayrıntıları şu şekilde: “Birinci 6 ay, 31 Ağustos’taki saat ücretlerine yüzde 40 artı 19 TL zam yapılacak. Bu zam ile ortalama bir işçinin ikramiye dahil aylık net ücreti net 15 bin 277 TL olacak. Bu ücret dışında aylık olarak vardiya primi ile yakacak ödenekleri de artışla ödenecektir. İkinci 6 ay, 28 Şubat 2023 tarihindeki saat ücretlerine yüzde 18 zam yapılacak. Ancak mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 18’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacak. Üçüncü 6 ay, 6 aylık enflasyon oranının üzerine saat ücretlerine 4.25 TL eklenecektir. Dördüncü 6 ay, 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacaktır. Sosyal haklarda ise yıllık yüzde 100 zam yapılacak. Kurban Bayramı ödeneği için ise yüzde 120 oranında artış yapılacak. Bu hakların dışında, erzak ve kıdem ödüllerinde muhtelif kazanımlar elde edilmiştir.”

Bandırma Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik’te imzalanan TİS’in ayrıntıları ise şu şekilde: “Birinci 6 ay saat ücretlerine ortalama 34.5 TL zam yapılacak. Bu zam ile bir işçinin ikramiye dahil aylık net ücreti ortalama 16 bin 150 TL olacak. İkinci 6 ay, 28 Şubat 2023 tarihindeki saat ücretlerine 1 Mart 2023 tarihinde yüzde 18 zam yapılacak. Ancak mart ayındaki son 6 aylık enflasyon oranının yüzde 18’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacak. Üçüncü 6 ay enflasyon oranının üzerine saat ücretlerine maktu olarak 6 TL eklenecek. Dördüncü 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Sosyal haklara ise yıllık yüzde 100 zam yapılacak. Kurban Bayramı ödeneği için ise yüzde 120 oranında artış yapılacak.”

Birleşik Metal-İş Hitachi Energy’de yapılan anlaşmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Birinci 6 ay, 31 Ağustos’taki saat ücretlerine yüzde 91 oranında zam yapılacak. İkinci 6 ay, 28 Şubat 2023 tarihindeki saat ücretlerine yüzde 18 zam yapılacak. Ancak mart ayındaki son 6 aylık enflasyon oranının yüzde 18’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacak. Üçüncü 6 ay, 6 aylık enflasyon oranının üzerine saat ücretlerine 5.2 TL eklenecek. Dördüncü 6 ay, 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Sosyal haklarda ise yıllık yüzde 100 artış yapılacak. Kurban Bayramı ödeneği için ise yüzde 120 oranında artış yapılacak.”

Birleşik Metal-İş, MESS’ten görüşme teklifi gelmediği sürece, Schneider Enerji ve Grid Solutions’ta ise grev kararının geçerli olduğunu duyurdu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çocuğa cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen korucu serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Gıyasettin Sevmiş "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...