19 Şubat 2011 00:25

Hükümet umursamıyor denetimsizlik ve taşeronlaştırma öldürüyor

Gün geçmiyor ki, ölümlü bir ‘iş kazası’ yaşanmasın, ocaklar sönmesin. Dokuz işçinin hâlâ toprak altında olduğu Elbistan’daki kazanın tartışmaları daha sürerken, bu kez ölüm haberi Batman’dan TPAO’ya bağlı taşeron işletmeden geldi. Üç işçi yaşamını yitirdi.İş

Hükümet umursamıyor denetimsizlik  ve taşeronlaştırma öldürüyor
Paylaş
Sultan Özer

Gün geçmiyor ki, ölümlü bir ‘iş kazası’ yaşanmasın, ocaklar sönmesin. Dokuz işçinin hâlâ toprak altında olduğu Elbistan’daki kazanın tartışmaları daha sürerken, bu kez ölüm haberi Batman’dan TPAO’ya bağlı taşeron işletmeden geldi. Üç işçi yaşamını yitirdi.
İş yerinde örgütlü Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlan da bu kazaların “Bir bütünün parçaları olduğunu ve esnekleştirme, taşeronlaştırma, özelleştirme ve denetimsizliğin bu ölümleri getirdiğini” söylediler.

‘KALİFİYE İŞÇİ VE EĞİTİM ŞART’

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, iş kollarının genel olarak ağır ve tehlikeli işler koluna girdiğini, iş yerlerinde patlayıcı, parlayıcı, yanıcı maddeler bulunduğunu söyledi. İş yerlerinin her an bu tür tehlikelere açık olduğunun altını çizen Öztaşkın, iş yerlerinde eğitimli ve kalifiye iş gücü ile iş yapılırken denetimin çok ama çok önemli olduğunu ifade etti.
İşe başlanmadan önce, iş güvenliği önlemlerinin alınması gerektiğini kaydeden Öztaşkın, “Örneğin gaz kaçağı var mıdır? Tespitler yapılır, temiz raporu verildikten sonra işe başlanır. Yine kaynak yapılacaksa, bir kıvılcımın meydana getireceği patlamaya yol açmamak için de gaz kaçağı var mı yok mu diye tespitten sonra işe başlanır. İşin güvenli şekilde yapılacağına dair raporlar verildikten sonra işe başlanması gerekir.

KÂR HIRSI VEUCUZ İŞ GÜCÜ

Bütün bu önlemler alınsa bile eğer işçiler kalifiye, eğitimli değilse yine bu tür kazalar olabilir. O nedenle bizim iş kolumuzda eğitimli, kalifiye işçi çalıştırmak çok önemlidir” diye konuştu.
Bu tür iş yerlerinde alınması gereken tedbirler ve kurallara uyulmasının kazaları önleyebileceğini kaydeden Öztaşkın, TÜPRAŞ’ta daha önce yaşanan ölümlü kazaya da atıf yaparak, “Ne yazık ki bu tür ölümlü kazalara hep taşeron işçiler maruz kalıyor” dedi.
Aşırı kâr hırsı ve ucuz iş gücü ile iş yapılmasının bu tür kazalara davetiye çıkardığının altını çizen Öztaşkın, “Olanların özü budur” dedi.

DEVLET DE TAŞERON ÇALIŞTIRIYOR

Taşeron eliyle, kâr mantığıyla bakıldığı sürece bu tür ölümlü kazaların olmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Öztaşkın, “Devletin de kadrolu işçi yerine, taşerona ya da hizmet alımına yönelmesi de düşündürücü” dedi. Taşeronlaştırma, esnek çalışma yöntemleri, özelleştirme ve denetimsizliğin egemen olduğu iş hayatında, kazaların kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Öztaşkın, “Bu ortamlarda kazalar ‘tesadüf’ değil, göz göre göre gelmektedir. Bu anlayış, bu çalışma modelleri devam ettiği sürece kazaları da çok duyarız” diye konuştu.  Benzer değerlendirmeleri, Elbistan’daki maden kazasında bir üyeleri hâlâ toprak altında olan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun da yaptı.

‘BÜTÜN PARÇALARI’

İş kazalarının birbirinden bağımsız değil, bütünün parçaları olduğunu kaydeden Torun, Ostim, Elbistan, Batman, tüm bu kazaların ucunda taşeronlaştırma, özelleştirme ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasının yattığına dikkat çekti.
Bütün bu kazaları, “Önlemlerin alınmamasının, denetimsizliğin, aşırı kâr hırsı ve parayı insanın önüne koyan zihniyetin ürünü” olarak değerlendiren Torun, “Teknik değerlendirmeler elbette yapılır, ama bütün bu ölümler, kazaların ardında yatan gerçek özelleştirme, esnekleştirme, taşeronlaştırma, örgütsüzlük ve denetimsizlik” dedi. Torun bütün bunların mutlaka masaya yatırılması ve iş güvenliğinin sağlanması gerektiğini de ifade etti.

‘EN KISA ZAMANDAEN FAZLA KÂR’

Bir üyeleri Elbistan’da hâlâ toprak altında olan Jeoloji Mühendisleri Odası da kaza yerinde yaptıkları inceleme sonucu tespitlerini bugün basın toplantısıyla açıklayacaklar. Oda Başkanı Dündar Çağlan da genel olarak bu tür kazaların nedenlerinin ortak olduğunu, bilim ve tekniğin gerektirdiği işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması olduğunu söyledi. Çağlan, “En kısa zamanda en fazla kâr elde etme hırsı, uzun süreli çalışma, düşük ücret, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek çalıştırma yöntemleri bütün bu kazalara davetiye çıkarıyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kader mi değil mi taşerona sorun!

SONRAKİ HABER

Erkeklik değil erkek ‘egemenliği’ ortadan kalkmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...