12 Ocak 2023 12:21

İran’da mücadele 4 aydır sürüyor | Bir kişinin idamı durduruldu

İran'da Mahsa Amini eylemlerinde gözaltına alınan Mohammad Baroghani'nin idamı halkın mücadelesi sonucu durduruldu.

Fotoğraf: Sarkhatt

Paylaş

İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan mücadele 119 gündür devam ediyor.

İran devlet haber ajansları, İran'da ülke çapındaki protestolarda tutuklananlardan biri olan Mohammad Baroghani'nin idam cezasının askıya alındığını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde İran'da tutuklu bulunan Mohammad Ghobadlou ve Mohammad Baroghani'nin de infaz edilme ihtimaline ilişkin haberlerin yayımlanmasının ardından ilerici anneler, Tahran mahalle komiteleri ve birçok kişinin çağrısıyla sabah saatlerinde halk Kerec’deki Recai Şahr Hapishanesi önünde toplanmıştı. O sabah infazı beklenen idamlar durdurulmuştu ancak İran'daki Uluslararası İnsan Hakları Kampanyası bu iki kişinin idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

BAROGHANİ’NİN İDAM KARARI DURDURULDU

Halkın idamlara ilişkin farklı illerde sokağa çıkmasının ardından İran İslam Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Genel Sekreteri bir açıklama yaparak Mohammad Broghni'nin idam cezasının askıya alındığını duyurdu.

Böylece, Broghni hakkında verilen idam cezasının infazı, yeniden yargılanma talebine ilişkin Yargıtay tarafından karar alınıncaya kadar ertelenmiş oldu.

ŞİMDİYE KADAR 4 KİŞİNİN İDAMI İNFAZ EDİLDİ, 22 KİŞİYE İDAM KARARI VERİLDİ

Uluslararası Af Örgütü, tutuklu bulanan diğer idam mahkumu Mohammad Ghobadlou'nun ciddi infaz riski konusunda uyarıda bulunarak, İranlı yetkililerin Mohammad’ı işkence altında "itirafa" zorladığını açıkladı.

Şimdiye kadar İran rejimine karşı protestolara katılan Mohsen Shekari, Majidreza Rahnavard, Mohammad Mehdi Karami ve Mohammad Hosseini adlı dört kişi, haksız yargılama sonucu idama mahkum edildi ve cezaları infaz edildi.

İran İnsan Hakları Haber Ajansının (Harana) haberine göre, İran’da süren protestolarla ilgili bugüne kadar tutuklanan 22 kişi idama mahkum edildi.

TUTUKLULARIN AİLELERİNE TEHDİT

Daha küçük şehirlerde ise rejimin keyfi tutuklamalar devam ediyor. Güvenlik güçleri küçük kasaba ve şehirlerde, özellikle yoksul ve sınır bölgelerinde baskıyı olabildiğince arttırıyor. Bu bölgelerde tutukluların aileleri için medyaya erişim zorlaşırken, tutuklular avukat hakkından mahrum bırakılıyor. İşkence altında zorla alınan "itirafların" mahkemelerde delil olarak sunulması ise tutukluların idam cezasına mahkum edilme riskini artırıyor.

Küçük şehirlerden biri olan Cavanrud'daki tutuklularının arasında Zana Sahra Gard, Ramsin Rahimi, Soheil Ghanbari, Alan Veysi, Mani Nuri, Mahan Babai, Moid Hosseini, Parsa Afsharnia olmak üzere 18 yaşın altında en az 8 çocuk bulunuyor. Bu isimlerin yanı sıra yaşları 18 olan dört gencin hükümleriyle ilgili endişe sürüyor.

Tutuklu çocukların aileleri, adliye ve emniyetten yakınlarının durumuyla ilgili sorularına cevap alamazken, ailelerin medyayla ilişki kurmamaları için tehdit edildikleri biliniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Beko: 14 milyon emeklinin yaklaşık 8 milyonu emekli aylıklarıyla geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalmışlardır

SONRAKİ HABER

Ayrıldığı kadın ve kardeşlerine pompalı tüfekle ateş etti: 1 ölü, 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...