24 Nisan 2011 08:16

‘Her çocuğa bayram yok’

ULUSLARARASI Af Örgütü Türkiye Şubesi, 23 Nisan nedeniyle yaptığı açıklamada bütün çocukların tüm haklarından özgür bir şekilde yararlanabilmeleri çağrısında bulundu.  Kurtuluş Parkı’nda yapılan basın açıklamasında açıklamada “her çocuğa bayram yok” denilerek, ç

‘Her çocuğa bayram yok’
Paylaş

Uluslararası af örgütü yetkilisi Ece Milli, “Bazıları 12 yaşında olmak üzere, binlerce çocuk, sadece gösterilere katıldıkları iddiasıyla terörle mücadele mevzuatı kapsamında yetişkinler için kurulmuş mahkemelerde yargılandı” dedi. Çocukların taş attıkları için yargılanmasını eleştiren Milli, çocukların uzun süreler boyunca kötü koşullarda ve eğitimlerine devam edebilmeleri için herhangi bir düzenleme yapılmadan tutuklu kaldıklarını ifade etti.
Çocuk haklarının evrensel olduğunu hatırlatan Milli, çocuk haklarının yalnızca yasalar düzeyinde değil, uygulamada da garanti altına almaları çağrısında bulundu. Açıklamanın ardından, ellerindeki balonları bırakan Af Örgütü temsilcileri ‘çocuklara özgürlük’ çağrısında bulundular.

ÇOCUKLAR ÇOCUK KALSIN!

İHD 23 Nisan ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de çocukların durumuna ilişkin manzarayla  yapmacık bir çocuk bayramının daha yaşandığını ifade etti.

Hapishanelerdeki çocuk tutuklu oranının yüzde 90 olup,  bunun bir dünya rekoru olduğunun  kaydedildiği açıklamada, Tükiye’deki cezaevlerinde 2 bin 168 çocuğun bulunduğunun altı çizildi. 2006 yılında değiştirilerek ağırlaştırılan TMK nedeniyle 2006-2010 yılları arasında 6 bin 190 çocuğun mahkemelerde yargılandığı hatırlatılan açıklamada, 1988-2011 yılları arasında 433 çocuğun güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ve ülkede 1700 çocuğun halen kayıp olduğu belirtildi.

Aile içi ve toplumsal alanda şiddet gören çocuk sayısının tam olarak bilinmediği vurgulanan açıklamada, “Çocuklar, Çocuk Hakları Sözleşmesinde tanımlanan, yaşama, hayatta kalma, gelişme, kimliğini koruma, görüşlerini ifade etme, her türlü şiddete karşı korunma, anadilde eğitim hakkı gibi temel yaşama haklarını elde edemiyor” denildi.

Türkiye’de çocukların her sabah eğitime “Andımız”ı okuyarak başladığı ifade edilen açıklamada, “ Andımız’la her çocuk Türk sayılıyor, başka etnisiteler inkar edilmeye devam ediliyor” denildi. “Andımız” ile militarizmin kutsandığı vurgulanan açıklamada, tüm ailelere “çocuklarınızı militarizm ve ırkçılıktan koruyun, çocuklarımız çocuk kalsın” çağrısında bulunuldu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kamu-Sen'den 'Kürt sorunu' inadı

SONRAKİ HABER

Sizin arkanızda kimler var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...