04 Ocak 2023 11:13

EŞİK: Kadın örgütlerinin görüşünün alınmadığı bir Anayasa değişiklik teklifi kabul edilemez

EŞİK, Anayasa değişiklik teklifine hayır kampanyası kapsamında HDP heyetiyle görüştü. Görüşmede “Kadın örgütlerinin görüşünün alınmadığı bir Anayasa değişiklik teklifi kabul edilemez" denildi.

Fotoğraf: Eşitlik İçin Kadın Platformu

Paylaş

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Anayasa değişiklik teklifine hayır kampanyası kapsamında, muhalefet partileri ile yaptığı görüşmeleri sürdürüyor. EŞİK üyeleri dün Eş Başkan Pervin Buldan, Milletvekilleri Oya Ersoy ve Şevin Coşkun’dan oluşan HDP heyetiyle görüştü.

Görüşmede, Anayasa değişik teklifi dosyası ve 650’nin üzerinde kadın, LGBTİ+, çevre, inanç, engelli hakları gibi çeşitli mücadele alanlarından kitle örgütleri, meslek odaları ve sendikaların imzaladığı Anayasa değişiklik teklifine tartışmasız, müzakeresiz “hayır” denmesi yönündeki metin HDP heyetine iletildi.

EŞİK’li kadınlar, teklifin temel insan haklarının tartışma ve referandum konusu yapılamayacağı görüşünü dile getirdiler. “Anayasa’yı ihlal edenler Anayasa değişikliği yapamaz” fikrini vurguladılar. İktidarın önümüzdeki günlerde Meclis’te grubu olan partilerle yapacağını açıkladığı ikinci tur görüşmelerin bir algı yönetimi olduğu, siyasi partilerle gerçek bir müzakere yapmaya yönelik olmadığı, görüşünü dile getirdiler ve muhalefet partilerini bu görüşmeleri kabul etmemeye çağırdılar.

EŞİK heyeti ayrıca; “Baş örtüsü yasağı kaldırılacak’’ algısından kurtulmak gerektiğini, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un teklife imza vermesinin görüşmelere katılmamak için başlı başına bir gerekçe olduğunu, Anayasa değişikliği girişimlerinin laiklik ve eşitlik ilkelerini rafa kaldırmayı hedeflediğini; TBMM’de teklife 400 oy verilse bile, Cumhurbaşkanı’nın konuyu referanduma götürmesinin engellenemeyeceğini; Cumhurbaşkanı’nın her koşulda bu yetkisini kullanmak isteyeceğini, bu nedenle müzakere edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Görüşmede kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel bağımsızlığını engelleyecek nitelikteki bu taslağa engel olmanın öneminin altı çizilerek, bu değişikliğinin kabulü halinde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığa ve nefret söylemine zemin yaratılacağı ve Anayasa’nın 10. Maddesi ile çelişki ortaya çıkacağı vurgulandı. Teklifle farklı aile formları, örneğin tek ebeveynli ailelerin dışarıda bırakıldığı bir yaklaşım olduğu belirtildi.

Pek çok noktada ortaklaşılan görüşmede, AKP’nin toplum mühendisliği yapmaya çalıştığının, teklifi görüşmenin dahi AKP’ye güç kazandıracağının; 24. ve 41. Maddelerde önerilen değişiklikle özel ve toplumsal yaşamı Taliban çizgisinde yeniden yapılandırmayı hedefleyenlerin önünün açılacağının altı çizildi.

Görüşmenin sonunda Anayasa değişiklik teklifinin temel insan haklarının tartışma ve referandum konusu yapılamayacağı hususunda ortaklaşıldı. Ayrıca kadın örgütlerinin görüşünün alınmadığı bir Anayasa değişiklik teklifinin kabul edilemeyeceği görüşünde de hemfikir olundu.

EŞİK’in tüm partilerle teklif özelinde görüşmeleri devam edecek. EŞİK yarın da Gelecek Partisi Genel başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. 6’lı masanın 5 Ocak’ta yapacağı ortak toplantının ev sahipliğini yapacak olan Davutoğlu’na, anayasa değişikliğine hayır kampanyasında toplanan imzalar ve EŞİK’in Altılı Masa toplantısında, katılımcı liderlere kısa bir sunum yapması talebi iletilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kredi kartı sayısı 1 yılda yüzde 17 artarak 100 milyona yaklaştı

SONRAKİ HABER

Konya'da askeri araç, tıra çarptı: 2 asker hayatını kaybetti 2 asker yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa