23 Nisan 2011 11:23

Sınav iptal edilsin!

LYS başvuruları yarın başlıyor ancak henüz YGS sonuçları bile açıklanmadı. Yürütülen soruşturma da sonuçlanmadı. Milyonlarca öğrenci ve aileleri, eğitimciler, öğrencileri bu belirsizliğe mahkum edenlere karşı, YGS’nin yok sayılmasını ve sorumluların istifa etmesi gerektiğini söylüyor.Mersin’de lis

Sınav iptal edilsin!
Paylaş

Mersin’de lise ve dershane öğrencileri bir yürüyüş düzenleyerek şifre skandalını protesto etti. İnternet’teki sosyal paylaşım siteleri üzerinden eylemin duyurusunu yapan öğrenciler, lise önlerinde de bildiriler dağıtarak YGS’yi ve şifre skandalını protesto çağrısı yaptı.

Tevfik Sırrı Gür Lisesi yanında toplanan öğrenciler buradan Taşbina’ya kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Sık sık ‘Parasız eğitim sınavsız üniversite’ ‘Şifreci Bakan istifa’ sloganlarını atan öğrenciler sorumluların istifasını istedi. Eylemde öğrencilerin taşıdıkları ‘118 80, Şifreyi çözsene’, ‘Da Vinci Şifresi; Out, ÖSYM şifresi; İn’, ‘Şifrelemek yetenek ister, yeteneksizsiniz ÖSYM’ yazılı dövizler dikkat çekti. Yağan yağmura rağmen eylemi sürdüren öğrencilere halk da alkışlarla destek verdi.

Taşbina önünde basın açıklamasını okuyan Deniz Özel, YGS’nin iptal edilmesi gerektiğini belirterek, ÖSYM Başkanı Ali Demir’e istifa çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve ÖSYM Başkanının yaptıkları açıklamalarda tatmin olduklarını söylemesine tepki gösteren Özel, “Fakat biz lise ve dershane öğrencileri olarak tatmin olmadık. ÖSYM Başkanının öğrencilere gönderdiği mektupta şifrelemeyi algoritma olarak gösterip sehven yaptıklarını kabul ettiği bir süreçte Başbakan Erdoğan’ın böyle bir şifreyi uydurma olarak göstermesi ve hakkını arayan öğrencileri provokatörlükle suçlamasını şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Hatay’da Emek Gençliği üyeleri de tüm öğrencilere parasız ve sınavsız üniversite hakkı tanınması gerektiğini duyurdu. Saray Caddesi’nde bulunan Emek Partisi binası önünde halka seslenen Emek Gençliği üyeleri ve liseliler, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. Açıklamayı okuyan Lise Öğrencisi Can Karaçay, yıllarca verilen emeklerin bir anda boşa gitmesini kabul etmeyeceklerini belirtti. Karaçay, benzer bir sorunun daha önce de KPSS’de ortaya çıktığını hatırlatarak sınav sisteminin inandırıcılığını kaybettiğini söyledi.

Öğrenciler, eylem sonrasında ‘Yaşasın iş, bilim, özgürlük mücadelemiz’, ‘Parasız eğitim, parasız üniversite’sloganlarını attı. Emek Gençliği üyeleri, sorun çözülene kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

MARDİN’DE POLİS ENGELİ

YGS’yi protesto etmek amacıyla AKP Mardin İl binasına yürümek isteyen öğrencilere polis izin vermedi. Mardin’de bir grup öğrenci YGS’nin iptali için YGS Park’tan AKP İl binasına yürümek istedi. Öğrenciler polis barikatıyla karşılaştı. ‘Cemaat yandaşı olmadığımız için mi şifreden haberimiz yok’, ‘Parayı veren şifreyi kapar’, ‘Bize niyet size kısmet adalet nerede Nimet’ dövizleri taşıyan öğrenciler, polis barikatını protesto etmek amacıyla oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminin ardından öğrenciler alkışlar ve ıslıklar eşliğinde eylemine son verdi.

TATMİN OLANLARA ÖFKE

YGS’de yapılan şifre skandalına bir tepki de Sakaryalı öğrencilerden geldi. Yenicami mevkiinde toplanan lise ve üniversite öğrencileri sloganlarıyla pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Eğitim Sen’in de destek verdiği yürüyüş sırasında sık sık ‘Öğrenci düşmanı Ali Demir istifa’, ‘İmamın Ordusu liselerden defol’ sloganları atıldı. Sloganlarla yürüyen öğrencilere bazı vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önüne gelen öğrenciler basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Merve Ekşioğlu, haksızlığa uğrayan, geleceği ve emeği çalınan tüm ÖSYM mağdurlarının sesi olduklarını belirterek, Hükümetin en yetkili isimlerinin, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarının hemen ardından, soruşturma başlatılmamışken art arda tatmin olduklarını açıklamalarını da eleştirdi. Öğrenciler, YGS’nin iptal edilip, ÖSYM’nin kapatılmasını talep ettiler. (HABER MERKEZİ)


YGS’de cevabı henüz verilmeyen sorular

ÖSYM’de YGS’deki şifrelemenin ortaya çıkmasıyla başlayan kaos sürüyor. Yarın LYS için başvurular başlayacak ama YGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belirsizlini koruyor. Dün Milliyet’teki köşe yazısında muhtemel gelişmeleri ele alan Abbas Güçlü, ortaya çıkan gerçeklere ilişkin açıklama yapılmamasına dikkat çekerek iptal iddialarının ağırlık kazandığını yazdı. Güçlü, skandalla ilgili şu soruların yanıtlanmasını istedi:

*Basın kitapçığı, master kitapçıktan önce hazırlandı denildi, tam tersi çıktı ve bu konuda hâlâ bir açıklama yapılmadı.
*Basına verilen kitapçığın cevap anahtarının, matbaadaki işgüzar çalışanlar tarafından düzenlendiği açıklandı? Kim oldukları tespit edildi mi? Haklarında bir işlem yapıldı mı?
*Adaylara dağıtılan kitapçıklarda şifre yok denildi, ortaya çıkanca da “sehven” gerçekleştiği dile getirildi ama kimseyi inandıramadı. Daha da önemlisi bu “sehven” şifrelemeyi kimler yaptı?
*1 milyon 700 bin farklı kitapçık var denildi. Kaç cevap anahtarının olduğu konusunda hep kaçamak cevaplar verildi. Hâlâ merakla beklenen can alıcı sorulardan birisi de şu: Kaç cevap anahtarı var?
*İptal edilen KPSS’de tüm soruları cevaplayanlar hakkında soruşturma açıldığı için, YGS’de “Sakın soruların hepsini yapmayın göze batarsınız” uyarısı yapıldığı, şifrelemenin de bu yüzden tüm soruları kapsamadığı öne sürülürken, sadece ilk bine giren adaylara yönelik bir inceleme yapılması ne kadar inandırıcı olur?
*Adaylara yönelik tüm kitapçıklar İnternet’e koyuldu açıklamasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen neden hâlâ yüklenmedi? Sınavdaki gerçek kitapçıklar yerine neden sadece sanal sorular yayınlandı?
*17 okulda sadece kız öğrencilerin sınava girmesi tesadüf olmadığına göre bu düzenleme de “sehven” mi yapıldı?
*Kafalardaki şüpheler giderilmeden sonuçların açıklanması, tıpkı KPSS’de olduğu gibi, ileride bir iptal söz konusu olduğunda daha büyük bir karmaşa yaratmaz mı?
yMod medyan konusunda geniş çaplı bir araştırma yapıldı mı? Elde edilen sonuçlar var mı? Yapılmadıysa neden?
*Her adaya farklı soru kitapçığının, sınav güvenliğini riske soktuğu tüm uzmanlarca açıklanmışken, LYS’de aynı uygulamaya devam edilecek mi?
*ÖSYM bağımsız bir uzmanlar heyetine kapılarını neden açmadı?
*Tüm adaylara yönelik soru kitapçıkları gibi aldıkları puanlar da açıklanacak mı?

ÖNCEKİ HABER

YSK’nın intikamı!

SONRAKİ HABER

Ailenin sigortaları atarken yeni trend : Aile yardımları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...