16 Aralık 2022 14:08

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu: Göçmenlerin ötekileştirilmediği bir dünya istiyoruz

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü açıklamasında; “Göçmenlerin ayrımcılığa uğramadığı, ötekileştirilmediği, eşit ve adil bir dünyaya ulaşmayı diliyoruz” denildi.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu (İMDP), 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak, “Göçmenlerin ayrımcılığa uğramadığı, ötekileştirilmediği, eşit ve adil bir dünyaya ulaşmayı diliyoruz” dedi.

Göçmen tanımıyla başladıkları yazılı açıklamada; “Göçmen, bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla göç eden kişidir. Tarih boyunca kişiler ve aile fertleri soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaşlar, istikrarsızlık, ekonomik krizler, mübadeleler, doğal afetler gibi nedenlerin yanı sıra maddi ve sosyal koşullarını iyileştirmek, kendileri ve ailelerine ilişkin beklentilerini geliştirmek amacıyla da, başka bir ülkeye veya bölgeye göç etmiştir. Bu bağlamda göçmen, sebepleri, gönüllü olup olmaması, göç yolları, düzenli veya düzensiz olması farketmeksizin yabancı bir ülkede bir yıldan fazla ikamet eden bir birey olarak tanımlanmaktadır” denildi.

“GÖÇ HAREKETLİLİĞİ EN YOĞUN DÖNEMİNİ YAŞIYOR

Göç hareketliliğinin günümüzde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yoğun dönemini yaşadığı belirtilen açıklamada; “Son 30 yılda uluslararası göçmen sayısı 75 milyondan 200 milyona çıkmıştır. Birleşmiş Milletler verilerine göre son 20 yıldaki hızıyla artmaya devam ederse, dünyadaki uluslararası göçmenlerin sayısının 2050 yılında 405 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir” bilgisi verildi.

“KAMUOYUNUN DİKKATİ GÖÇÜN TEMELLERİNE ODAKLANMALI”

Göçmen ve mülteciler konusunun ülkeler arasında işbirliği, külfet paylaşımı ve kolektif eylem birliğini gerektirdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Konunun sosyal, ekonomik, psikolojik, güvenlik, hukuki ve diğer tüm boyutları ele alınmalı ve dünya kamuoyunun dikkati bu göç olgusuna ve temellerine odaklanmalıdır. Yeryüzü bütün insanların ortak malıdır. Sonradan çizilmiş sınırları gerekçe göstererek, vatandaş olmayanların, temel insan haklarını tanımamak konusunda direnmenin, etik ve insani hiçbir dayanağı yoktur.”Açıklamada en son olarak şu ifadelere yer verildi; “İzmir Mülteci Dayanışma Platformu olarak, 18 Aralık günü Uluslararası Göçmen Dayanışma Gününü kutluyor, göçmenlerin ayrımcılığa uğramadığı, ötekileştirilmediği, eşit ve adil bir dünyaya ulaşmayı diliyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kimya Mühendisleri Odası: Sahte içki toplumsal bir sorundur!

SONRAKİ HABER

Fransa'da demir yolu çalışanları 19 Aralık'a kadar grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...