14 Aralık 2022 16:27

YTÜ'de akademisyen Uğur Kutay’a "dini değerlere hakaret" suçlamasıyla soruşturma açıldı

Yıldız Teknik Üniversitesinde akademisyen Uğur Kutay hakkında dersteki bazı ifadeleri nedeniyle "dini değerlere hakaret" suçlamasıyla soruşturma açıldı. Kutay'ın derslerine ara verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) Muhammet Peygambere yönelik ifadeleri nedeniyle şikayet edilen Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Kutay'ın rektörlük tarafından dersleri alındı.

YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesinde öğretim üyesi olan Kutay, 5 Aralık'taki derste kullandığı ifadeler nedeniyle 4 öğrenci tarafından şikayet edildi. Yaşanan gelişmeleri takip eden süreçte üniversite yönetimi Öğr. Gr. Dr. Uğur Kutay'ın derslerine ara verdi. Kutay hakkında "dini değerlere hakaret" suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Fakültede öğrenimine devam eden öğrenciler ise karar tepki gösterdi. Öğrenciler kararın "ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu ve hocalarının fikrini dile getirdiği için derslerinin alınmasının haksız olduğunu belirtti.Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Kutay, yaşananları Evrensel’e değerlendirdi.

Kutay şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şikayetçi öğrencilerin dilekçesindeki maddelerin bir kısmı beni yarım yamalak dinlediklerini gösteriyor, bir kısmı anlamadıklarını gösteriyor. Öğrenciler istedikleri konuda istedikleri gibi konuşabilmeli. Ben de onlarla aynı şekilde konuşabilmeliyim. Üniversite ve akademinin bir tanımı da budur. Ama 17-18 yaşında, ergenlikten yeni çıkmış, henüz hormonal dengesi, henüz zihinsel dengesi, dünyayı algılama biçimi yerli yerine oturmamış genç insanlar şimdiye kadar gördüklerinden çok daha farklı bir dünyayla karşılaşıyorlar. Ve bu dünyada duydukları, gördükleri şeyler onları şoke ediyor. Daha önce hiç karşılaşmadıkları şeyler bunlar. Farkına varmadan yanlış tepki gösteriyorlar. Çünkü içinden geldikleri kültürel yapı böyle şeylerin söylenmemesi gerektiğini empoze ediyor onlara. Böyle şeyler söyleyenlerin de susturulması gerektiğini…

Sanat ve tasarım fakültesi bir zamanlar tüm öğrencilerini özel yetenek sınavıyla alırdı. Bir süredir özel yetenek sınavıyla değil, doğrudan üniversite sınavı puanına göre alınıyor. Bu öğrenciler de iletişim tasarımı bölümü öğrencisi. Öğrenciler eğitim hayatı boyunca sanat ve tasarım fakültesinde öyle şeylerle karşılaşacaklar ki… Sanat dediğimiz olgu onlara öyle tuhaf kavramlar, öyle acayip olaylar gösterecek ki büyük ihtimalle bugünleri pişmanlıkla anacaklar. Dilekçede ‘müfredat dışı konu’ demişler. Adı senaryo yazımı olan bir derste aklınıza gelebilecek her şey müfredata dahildir. Ama hoşlarına gitmeyen bir şey olduğunda böyle sonuçlanıyor.”

Hükümete yakın medyada hakkında çıkan haberlere tepki gösteren Kutay, “Haberler sadece öğrencilerin verdiği dilekçeden kurulmuş. Benim görüşüm alınmadı. Hatta o dilekçenin sızdırılmaması gerekiyordu, o dilekçe birileri tarafından sızdırılmış” dedi.

Kutay, 20 Aralık Salı günü rektörlük tarafından belirlenen 3 kişilik soruşturma komisyonuna yazılı ve sözlü savunmasını sunacak.

EMEK GENÇLİĞİ: DEMOKRATİK, BİLİMSEL, LAİK BİR YILDIZ'I SAVUNALIM

Yıldız Teknik Üniversitesi Emek Gençliği de yaptığı açıklamada Kutay’ın cezalandırılmak istenmesinin fikir ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti:

“YTÜ yönetimine hatırlatıyoruz, fikir ve ifade özgürlüğünün olduğu yere üniversite denir. Bu temel hakkın, özgür tartışma ortamının olmadığı yerde bilim üretilemez. ‘Yayın sayımız arttı’ diye göstermelik verilerle övünenler, bu rezil karara imza atanlardır. Böyle üniversite olmaz!YTÜ yönetimi çocuk istismarını aklayan, insanlık dışı açıklamalarda bulunan, tarikatçı ‘akademisyen’lerine sahip çıkıyor, üniversiteyi iktidar yanlısı gerici grupların hizmetine açıyor ve ifade özgürlüğüne savaş açıyor. Tüm sıra arkadaşlarımızı demokratik, laik ve bilimsel bir Yıldız'ı savunmaya çağırıyoruz!”

ALİ YALÇIN, KUTAY'I HEDEF ALDI

Öte yandan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 8 Aralık günü Twitter’dan paylaştığı mesajda Kutay’ı hedef almıştı.

Yalçın, “Yıldız Teknik Üniversitesi Ne Provokasyona Fırsat Vermeli,Ne de Hayasızlığa Göz Yummalıdır Benim yazmaktan haya edeceğim cümleleri derste ifade eden, milletin inancını ve kutsalını hedef alan aymazlığa @YildizEdu göz yummamalı ve bu provokatöre asla fırsat vermemelidir” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Öğrenciler Yalçın’a tepki göstermişti:

 

 

 

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstek şarkı çalmadığı bahanesiyle öldürülen Müzisyen Onur Şener'in adı bir parka verildi

SONRAKİ HABER

HDP’li Eksik Meclis’te konuştu: Bize zulmü reva gören iktidarları mutlaka göndereceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...