30 Ocak 2013 09:43

Sıralamadaki yeri itibariyle 2012'ye göre 6 sıra birden gerileyen Türkiye'de basın özgürlüğündeki kan kaybı, 2005 yılından beri sürüyor. Türkiye, 2012 yılında da 179 ülke içerisinde 148. sırada gösterilmişti. Sıralamadaki yeri 2005'te 98, 2006'da 100, 2007'de 101, 2008'de 103, 2009'da 123, 2010'da 138 ve 2011'de 148 oldu.

'TÜRKİYE BUGÜN GAZETECİLER İÇİN DÜNYANIN EN BÜYÜK HAPİSHANESİ'

Basın özgürlüğü için mücadele eden kuruluş, "Terörle mücadele adına, Türkiye demokrasisi bugün gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi haline geldi. Her eleştiriyi çeşitli yasadışı örgütlerin komplosu olarak değerlendiren devletin güvenlikçi paranoyası, Kürt sorununun tekrar tırmanışa geçtiği son bir yıl içerisinde yeniden belirginleşti. Acaba, Terörle Mücadele Kanunu'nda onca kez vaat edilen; fakat ertelenen reformlar, yetkililerle PKK arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması, gerçek bir yaklaşım değişikliği doğurabilecek mi?" tespitine de yer verdi.

2013 sıralamasına göre, "statükonun birçok ülkesine hakim göründüğü" Avrupa Birliği'ne üye Macaristan ve Yunanistan büyük gerileme içinde; birçok Doğu Avrupa ülkesinde özgürlük karşıtı tutum kökleşme gösterdi. Buna göre, AB üyelerinden 16'sı, halen sıralamada ilk 30 sırada yer alıyor. Listede, Finlandiya, Hollanda ve Norveç ilk üç sırayı alan ülkeler oldu. AB ülkeleri içinde İtalya'nın 57. sırada yer aldığı RSF dünya basın özgürlüğü sıralamasında, Fransa 37. sırada gösterildi. Avrupa'da Yunanistan 84, Bulgaristan 87, Arnavutluk 102, Makedonya 116. sırada yer alan ülkeler arasında gösterildi. Rusya'nın 148. olarak gösterildiği sıralamada, Azerbaycan 156, Kazakistan 160, Türkmenistan 177. sırada yer aldı. Kuzey Kore (178) ve Eritre (179) ise her yıl olduğu gibi listenin sonunda yer buldu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bütün toplum heybede

Bütün toplum heybede

Emekçileri bastırmak için grevler yasaklandı. “İç cepheyi tahkim” denilerek her kesimden siyasetçi, gazeteci ve aydına yönelik sabah operasyonları, tutuklamalar ve akılalmaz gerekçelerle açılan davalar sürüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et