30 Ocak 2013 04:36

Güneş'e saygı

Şenol Güneş ve Ertuğrul Sağlam’ın istifası... Galatasaray-Beşiktaş derbisi... Wesley Sneijder ve Didier Drogba transferleri... Nereden bakılsa kalabalık ve yoğun bir haftaydı.

Güneş'e saygı
Paylaş

Mithat Fabian Sözmen

Şenol Güneş, birkaç sene içerisinde şampiyon olabilecek takımlar kurdu. Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Engin Baytar gibi isimleri baştan yaratıp kaybetmese şampiyonluğa da ulaşılırdı ya... Olmadı. Bu sezon bir türlü düzelmeyen grafik sonrası kendini kurban etti, bu haftaki 3-1’lik Elazığspor yenilgisi sonrası sorumluluğu üstüne alarak istifasını açıkladı.

15 yaşında 5 kişilik bir aileyi doyurmak için maden işçilerinin eldiveniyle kaleciliğe başlayan, Şenol Güneş şaşaalı kariyerine karşın hiçbir zaman bulutların üzerinden bize bakan insanlardan olmadı. Belki de bu yüzden milli takımı dünya üçüncülüğüne taşırken dahi “Karizma yoksunu” gibi saçmasapan eleştirilerle itibarsızlaştırılmaya çalışıldı.

Güneş, herkes gibiydi bu yüzden bizlere çok farklı göründü. 2011’de TSYD’nin Antalya’da düzenlediği 48. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’nde söylediklerini unutmak mümkün değil.  Laf kalabalığı yapmaktansa sonraki paragrafları onun sözlerine ayıracağım. Çünkü onu en iyi bu sözler anlatıyor.

KİM DAHA ÖZGÜR?

“Çocukluğumda fakir bir ailenin çocuğu olarak, denizde yüzüyordum, kumsalda geziyordum, özgürdüm, organik meyve yiyordum. Bugün ekonomik durumu iyi olan bir baba olarak çocuğumu yüzmeye götüremiyorum, organik meyve yediremiyorum. Ben 15 yaşına kadar şehirden ayrılamadım. Çocuklarımız dünyayı gezdi, ama hangimiz mutlu hangimiz değil? Bilemiyorum.” “Ben hiç kaleci eldiveni giymedim. Yoktu da giyemedim. Zonguldak maden işçilerinin eldivenleriyle toprak sahada antrenman yapıyordum. Dolayısıyla malzemesi olmayan bir kaleci olarak milli takım kaleciliği yaptım. Geçmişe baktığımız zaman eğitim, tesis, iletişim, teknoloji yok. Ekonomik zorluklar var. Hatta zaman zaman mafyanın, kara paranın girdiği dönemleri de yaşadık ama amatör ruh vardı, profesyonellik gelişmemişti. Bakış farklıydı. Kısıtlı imkanlar vardı, kendimize güvenimiz yoktu. Şimdi ise kendimize olan güvenimiz arttı, ama birbirimize olan güvenimiz sarsıldı.”

ZENGİNLER OYNUYOR FAKİRLER SEYREDİYOR

“Eskiden biz antrenmanda çorap alabilmek için yalvarıyorduk, vermiyorlardı. Sayılı olarak geliyordu. Şimdi sponsorlar her şeyi veriyorlar, ama biz kullanamıyoruz. Özellikle bir şey vurgulamak istiyorum. Eskiden fakirler oynuyordu, zenginler seyrediyordu. Yani açlar oynarken, toklar seyrediyordu. Şimdi ise toklar ve zenginler oynuyor, fakirler seyrediyor.”

Şenol Güneş kuşkusuz antrenörlüğe devam edecek. Ancak o her zaman Trabzonlu Şenol Güneş’tir. Belki de hissettiğimiz burukluk biraz bundan.


 

GALATASARAY-BJK maçında çekilen bu kareye koca bir yazı da yazılır.

Ancak özet yorumu spor gazetecisi Uğur Karakullukçu twitter’da yaptı: “Bir Galatasaraylının para üzerinden espri yapması yakın tarihine ihanettir. 2006’da parasını alamayan eski yıldızlar, Ferhat Uğurlarla kazanılan şampiyonluk niye değerliydi o zaman? Gün gelir para gider,bunlar kalır.”


BJK 11 MAÇ SONRA KAYBETTİ

GALASARAY-Beşiktaş derbisi, futbol olarak ortaya bir şey koyamayan derbilerden biri olarak oynandı. Galatasaray erken öne geçmesine karşın, bu üstünlüğünü oyuna yansıtacak bir oyun kalitesinden yoksundu. Üstelik bu, Beşiktaş belki de sezonun en kötü maçlarından birini oynamasına karşın böyleydi. İkinci yarının başında gelen gol sonrası Melo’nun kırmızı kartı da Beşiktaş’ı uyandıramadı. Wesley Sneijder ilk maçında mecburen santrfor oynamanın zorluğunu yaşadı. Dentinho da pek sahada görünmedi. Neticede Beşiktaş 11 maç sonra yenildi, sarı kırmızılılar puan farkını 5’e çıkardı.


KISMETİ BAKLAVAYMIŞ!

CUMARTESİ günü sormuştuk. Fenerbahçe, Antep deplasmanında “Baklava mı yiyecek, nohut dürümüne mi talim edecek” diye. 1-0 yenik duruma düştüğü maçı 2-1’e çevirmesi kuşkusuz baklava lezzetinde oldu. Ancak Fenerbahçe’nin beklenen futbolu oynadığını söylemek güç. Sarı lacivertli taraftarlar şimdi heyecanla Younes Belhanda transferini bekliyor. Kayserispor’a 2-0 kaybeden Antalyaspor  ise mağlubiyet serisini 3’e çıkardı. Şota’nın Kasımpaşası 2.yarıya harikulade başladı. Galatasaray galibiyeti sonrası Karabük’ü de 3 golle geçtiler. Şu an ligin en formda takımı kuşkusuz Kasımpaşa. 29 puanla 5.liğe yerleştiler.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mursi’nin OHAL’i tutmadı

SONRAKİ HABER

‘Tunus’ta halk, devrimi sürdürmede kararlı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa