07 Aralık 2022 04:26

Boğaziçinin şantiye halindeki Anadolu Hisarı kampüsünde öğrenciler zorluk çekiyor

Anadolu Hisarı Kampüsüne taşınan Boğaziçi Üniversitesi hazırlık öğrencileri, eğitime şantiye halindeki kampüste ‘merhaba’ dedi. Öğrenciler, yemekten, barınmaya, ulaşıma kadar birçok sorunla yüz yüze.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Marmara Üniversitesine ait Anadolu Hisarı Kampüsünün Boğaziçi Üniversitesine devredilmesiyle Sarıtepe Kampüsünde hazırlık eğitimi alan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri artık Anadolu Hisarı’ndalar. Fakat eğitime hazır olmayan okulda, öğrenciler şantiye halindeki kampüste eğitimden, barınmaya, yemekten, ulaşıma kadar birçok sorunla karşı karşıya. 

"3 HAFTA GECİKME, BİTMEYEN İNŞAAT"

İnşaatın devam ettiği Anadolu Hisarı Kampüsünün kontenjanı Sarıtepe Kampüsünün de sadece yarısı kadar. Bu yüzden öğrencilerin çoğu dönemin başlamasıyla beraber yurtsuz kaldı. Kampüsün hazır olmaması sebebiyle ilk üç haftası online eğitimle geçti. Kampüsün büyük bir kısmının şantiye alanı olduğunu ve bunun büyük bir sorun olduğunu dile getiren Boğaziçi Üniversitesi hazırlık bölümü öğrencisi “Bu nedenle 26 Eylül’de başlaması gereken eğitim 18 Ekim’e kadar online yapıldı. Bu gecikmeye rağmen okula döndüğümüzde inşaat bitmemişti.  İlk iki hafta çok büyük sorunlar yaşandı. İlk zamanlar sınıfımızın kapısı dahi yoktu. İş makinelerinin seslerinden derslerimiz bölünüyordu. Sınıfta pencereyi açmak istediğimizde bir iş arabasıyla yüz yüze geliyorduk” dedi.

TAMAMLANMAMIŞ, YARIM BİR KAMPÜS…

Başka bir hazırlık bölümü öğrencisi ise Anadolu Hisarı Kampüsünün hâlâ yarım bir kampüs olduğuna dikkat çekerek “Dersteyken asfalt delen makineleri dinleyebilirsiniz. Tuvaletler pislik içerisinde. Bizden yerde duran çamur içindeki peçeteleri kullanmamızı bekliyorlar. Geçen haftaya kadar tuvaletlerde çöp kutusu dahi yoktu. Sınıflar desen merdiven altı etüt merkezlerinden hallice. 3 hafta oldu hâlâ projeksiyonlar düzgün çalışmıyor. Bin küsur hazırlık öğrencisi rant uğruna tamamlanmamış bir kampüse atılmış durumda. Hatta geçen gün bir dersliği pis su bastı” diye konuştu. 

TAM GÜN EĞİTİM, AKŞAM YEMEĞİ YOK

Bu düzensizliğin yanı sıra diğer kampüslerde yemekhanede 3 öğün yemek verilirken Anadolu Hisarı’nda sadece kahvaltı ve öğle yemeği var. Derslerin bitmesi ise 16.30’u buluyor. Babasının işçi olduğunu ve evde tek çalışanın babası olduğunu dile getiren bir öğrenci “Akşam yemek verilmemesi beni zora sokuyor. Zaten yurt çıkmadığı için fahiş bir fiyata eve kiraya çıkmak zorunda kaldım. Marketler ise çok pahalı” dedi. Bu pahalılığa karşı sırtını yemekhaneye dayamayı düşündüğünü belirten öğrenci “Şimdi akşamları aç kalmamak 1.5 saat yol çekerek okulun Güney Kampüsüne gitmeye bazı günler de akşam yemeği yememeye mecbur kaldım” ifadelerini kullandı.  

"İŞÇİ ÇOCUKLARI İÇİN OKUMAK ZOR"

Kampüsteki öğlen yemeğinde ise sıra sorunu var. Bazen yemekhanenin etrafını saran sıralar oluştuğunu ve 50 dakika sıra bekleyip sıra kendisine geldiğinde yemek kalmadığını gören öğrenciler olduğunu aktaran öğrenci “Kantin de pahalı olduğu için oradan da alışveriş yapamıyoruz. Günü yemek yemeden tamamladığımız zamanlar oluyor” dedi. İki ay önce kendilerine devletten burs çıktığı bilgisi geldiğini ama hâlâ yatmayan burslar olduğunu anlatan öğrenci “Buradaki 2 aylık süreçte evine sadece asgari ücret giren, işçi ailelerin çocuklarının devlet üniversitelerinde bile okumalarının ne kadar büyük bir zorluk olduğunu görmüş oldum” dedi.

ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ DE MAĞDUR

Yaşanan bu belirsizlik ve kaostan Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulundaki öğretim görevlileri de muzdarip. Hazırlık eğitimi verilen derslikler Anadolu Hisarı Kampüsüne taşınmış olmasına rağmen öğretim görevlileri hâlâ Sarıtepe Kampüsündeki yurtlarda barınıyor. Bu döneme kadar 7 yıl olan yurtta kalma hakları ise 5 yıla düşürülmüş. Sarıtepe Kampüsünden Anadolu Hisarı’na gitmenin günlük 2 saat yol çekmek anlamına geldiğini anlatan hazırlık bölümü öğretim görevlisi “Kilyos’ta verilen hazırlık eğitimi ani bir kararla Anadolu Hisarı’na alındı. Kilyos’tan Anadolu Hisarı’na gelmek çok uzun sürüyor. Fahiş kiralardan dolayı bizlerin de kalacak bir yer ayarlaması imkansız. İptal olan otobüs seferleri de ulaşımı büyük bir problem haline getiriyor” dedi. Boğaziçi’nin hazırlık eğitimindeki materyallerinin son derece yetersiz olduğunu ve okulun kendi yayınları yerine öğrencilerin başka kitaplar satın almak zorunda olduğunu belirten öğretim görevlisi “Keşke okul kendi yayınlarını hazırlasa. Hazırlığı geçemeyen öğrenciler bize çalışmak için materyal olup olmadığını soruyor, yok maalesef. Çünkü burada öğrencinin yararı düşünülmüyor” dedi. Kayyum yönetiminden sonra artan disiplin soruşturmalarına görevledirilmelerini de eleştiren öğretim görevlisi “Bir de anlamsız suçlamalarla açılan disiplin soruşturmalarıyla vaktimiz çalınıyor” tepkisini gösterdi.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: BELİRSİZLİK NEDENİYLE DİKEN ÜSTÜNDEYİZ

Bu taşınma Marmara Üniversitesi öğrencilerini de mağdur etmiş. Taşınmayla birlikte Anadolu Hisarı Kampüsünde öğrenim gören Marmara Üniversitesi öğrencileri ise Göztepe Kampüsüne alındı. Maltepe’de hâlâ inşasına devam edilen Recep Tayyip Erdoğan Külliyesine ise mühendislik fakülteleri tamamen taşındı. Bu yüzden mühendislik fakültesi öğrencileri de  şehirden uzak kampüste, laboratuvar ve ders gereçlerinin yeterli olmaması nedeniyle nitelikli eğitim alamadıklarını söylüyor. Anadolu Hisarı Kampüsünden Göztepe Kampüsüne alınan öğrenciler gelecek yıl da külliyede eğitim alacaklarına dair bir söylenti olduğunu belirtiyor. Göztepe Kampüsüne taşınmalarıyla bu kampüsün çok kalabalıklaştığını yemekhane sıralarının bitmek bilmediğini dile getiren öğrenciler, gelecek sene tekrar taşınma kaygısı olanların yurt nakilleri konusunda tereddütte kaldıklarını dile getirdiler. Külliye projesinin ise kendilerini şehir merkezlerinden, sosyal yaşamlarından uzaklaştıracağı kaygısını taşıyan öğrencilerden biri ‘Kampüs biz mezun olduktan sonra taşınır umarım. Seçimde iktidar değişirse belki külliyeye taşınma projesi de durur’ gibi cümleleri çok sık duyduklarını belirterek “Diken üstünde bir bekleyiş var. Ancak birleşirsek kendimize dair meselelerde söz sahibi olabiliriz” dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi akademisyenleri Lale Akarun ve Cem Ersoy'dan Yeni Şafak’a tezli yanıt

SONRAKİ HABER

Urfa’da çiftçilerin yüzde 87’si borçlu, elektrik borcu 8.7 milyarı buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...