19 Şubat 2011 00:22

Sadece imamlar görevini yaptı

Son günlerde ülkemizde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası (MMO), bu kazaların nedeninin denetimsizlik olduğunu duyurdu.   Makina Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenleyen MMO İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, bu kazaların önlenmesi konusunda belediyesinden, denetim el

Sadece imamlar görevini yaptı
Paylaş

Makina Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenleyen MMO İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, bu kazaların önlenmesi konusunda belediyesinden, denetim elemanına, polisinden Çalışma Bakanlığına, hükümete kadar hiçbir kamu görevlisinin görevini yapmadığını belirterek, “Bu konuda kamu görevlileri içinde sadece imamlar görevini yapmış, iş cinayetinekurban giden işçileri defnetmiştir” dedi.
“Peş peşe yaşanan bu kazaların ardından ‘birileri düğmeye mi bastı?​’ sorusunun gündem yapılmaya çalışılıyor. Böyle bir şey yok. Kimse düğmeye basmadı. Sanayi sitelerinde kullanılan sistem, araçlar eskimeye başladı. Bunların denetlenip bakımdan geçmesi yada yenilenmesi gerekiyor” diyen Çelik, daha fazla kar için hem denetimlerin ortadan kaldırıldığını, hemde eski makina sisteminin kullanıldığını kaydetti.
LPG dolduranın, boşaltanın, taşıyanın, pompacının eğitilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, bu işte çalışanların yüzde 50’sinin eğitimsiz olduğunu söyledi.  

ŞUBAT ÖLÜM AYI OLDU

Çelik’in ardından MMO adına basın açıklamasını okuyan MMO Muayene Kuruluş Sorumlusu Fatih Aydınlı, “3 Şubat 2011 tarihinde Ankara OSTİM`de bir iş merkezi, İvedik OSB`de yer alan bir işyerinde, 7 Şubat 2011’de Antalya PO Dolum Tesislerinde, 11 Şubat 2011 tarihinde Sakarya Hendek de Maytap Fabrikasında, 14 Şubat 2011 tarihinde Kütahya da bir LPG yüklü tanker de, 6 ve 10 Şubat 2011’de Maraş’ta bir madende, 15 Şubat 2011 tarihinde İstanbul Bayrampaşa da Plastik oyuncak imalathanesinde ve ardından 17 Şubat 2011 tarihinde Batman’da TPAO’ya ait bir tüp dolum tesisinde meydana gelen ve aralarında Odamız üyesi Dilek Gürer`in de yer aldığı 27 çalışanın ölümüne, 9 maden çalışanın kaybolmasına ve yüze yakın kişinin yaralanmasına yol açan patlamalarda ve ‘iş kazalarında’ yaşamını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz” diye konuştu.  

SANAYİ SİTELERİNİN BAŞI BOŞ  

İş Yasasının 78. maddesinde işyerlerinin kurulması aşamasında işyeri koşullarının işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine uygun olmasını teşvik eden uygulamanın, 2008 yılında 5763 sayılı, “Torba Yasa” ile değiştirildiğini ve 4 Aralık 2009 tarihli “İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelikle” ortadan kaldırıldığını ifade eden Aydınlı, bu yasa ile 50’den az işçi çalıştıran yerlerde İşletme Belgesi alma zorunluluğunun ortadan kalktığını, yani denetimin ortadan kaldırıldığını ve sanayi sitelerinin başı boş bırakıldığını söyledi.
Taşeron çalışma anlayışının ve daha fazla kar hırsının iş cinayetlerine neden olduğunu belirten Aydınlı, artık kamu sektörüne yeni işçi alınmadığını, işlerin taşeronlara verildiğini dile getirdi. Aydınlı, 10 milyonu geçen kayıt dışı çalışan iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundan uzak çalıştırıldığını kaydetti  (İstanbul/EVRENSEL)


TAŞERON İŞÇİSİNİN PAYINA HEP ÖLÜM DÜŞÜYOR

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, taşeronlaştırmanın yarattığı tahribatı Türkiye’nin gün be gün yaşayarak gördüğünü belirterek, ölümün en çok taşeron işçisini yakaladığını bildirdi.
Türkiye’nin üzerinde bir celladın kol gezdiğini dile getiren Çelebi, “Katliam gibi kazalar hız kesmiyor. Bir bakıyorsunuz Balıkesir’de ortaya çıkıyor, oradan Zonguldak’a geçiyor, kana doymuyor, Ankara-OSTİM’de ortaya çıkıyor, yetmiyor. Kahramanmaraş’ta iştahla can alıyor. Dün de, Batman’da TPAO’ya ait Şelmo Petrol Sahası’ndaki tesislerde gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Olayda 3 işçi öldü” dedi. “Görünmez kaza sizin görmediğinizdir” sözünün temel düsturlardan biri olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Rekabet ve birikim için bunları görmezden gelir ve üstüne bir de buna uyumlu mevzuat hazırlarsanız, elbette katliam gibi kazalar nerden geldiğini size söylemeyecektir” eleştirisinde bulundu. “Daha önce söyledik, tekrar söylüyoruz ve bu koşullar devam ettiği sürece de söylemeye devam edeceğiz: Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği sistemi çökmüştür” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mısır devrimi antiemperyalist karakterlidir

SONRAKİ HABER

Ekonominin altın kalemleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa