Haber-Sen: Herkes için halktan, emekten yana bir bütçe
Haber-Sen, 2023 bütçesine ilişkin basın açıklaması yaparak “Herkes için halktan, emekten yana bir bütçe” çağrısıyla basın yayın, iletişim ve posta emekçilerinin taleplerini yineledi.

Fotoğraf: Evrensel
Haber-Sen, mecliste görüşülen 2023 bütçesine ilişkin basın açıklaması yaparak basın yayın, iletişim ve posta emekçilerinin taleplerini karşılayacak bir bütçe olması çağrısında bulundu.
PTT, TRT, RTÜK ve CİB’de çalışan emekçilerin aldığı maaşların günden güne erdiğini dile getiren Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, “En başından beri bu ülkenin iktidarlarının kapı kulu olmayı reddeden, kendini iktidarların memuru değil, halkın kamu emekçisi olarak görenlerin mücadele örgütü olarak sadece kendimiz için değil, herkes için halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz” dedi.
“MALİ, SOSYAL, ÖZLÜK HAKLARIMIZ ERİDİ”
Balcan, emekçilerin her güne yeni zamlarla uyandığını anlatarak; temel ihtiyaçların, çocukların okul, bebeğin bez ve mama masraflarının, ev kirasının karşılanamaz olduğunu ifade etti: “Kışın kapıya dayanması ile elektrik, doğal gaz faturaları kâbusumuz yeniden başladı. Ülkeyi yönetenler yıllardır ‘Memurlarla toplu sözleşme yapıyoruz, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmiyoruz’ diyorlar. Ama her seferinde maaşlarımızı TÜİK enflasyonuna göre hatta bunun da altında arttırıyorlar. Bugün TÜİK rakamlarına göre yıllık enflasyon yüzde 83,5 ama bizim gerçekte yaşadığımız hayat pahalılığı bunun en az iki katı. Maaş artışlarımız sanal TÜİK enflasyonuna göre altı ay geriden yapılıyor. Yapılan sözde artışlar da daha cebimize girmeden adaletsiz gelir vergisi dilimleri ile geri alınıyor. Mali, sosyal, özlük haklarımız her geçen gün geriye doğru gidiyor. Güvencesiz istihdam politikaları sonucunda çalışma yaşamında onlarca parçaya bölündük” diye konuştu.
“BİRBİRİNİN KOPYASI SERMAYEDEN YANA BÜTÇELERLE OYALANIYORUZ”
Artan yoksulluk ve ağırlaşan yaşam koşullarında TBMM’de 2023 Bütçesi görüşüldüğünü hatırlatan Balcan, “Maaşlarımızdan ödeyeceğimiz vergilere, yararlanacağımız kamu hizmetinden, faturalarımıza kadar hayatımızın her alanı bütçe ile belirleniyor. Bütçeyi oluşturan hem dolaylı hem dolaysız vergiler bizlerden, halktan toplanıyor. Tüm vergi yükü bizim, halkın omuzlarında. Ama bizden toplanan vergiler bize ne insanca yaşamaya yetecek bir ücret ne de ‘yol, su, elektrik’ olarak dönüyor. Zenginlere, patronlara ‘muafiyet’, ‘istisna’, ‘teşvik’, ‘vergi indirimi’, ‘vergi affı’, ‘vergi barışı’ olarak aktarılıyor. Yıllardır adeta birbirinin kopyası sermayeden yana bütçelerle oyalanıyoruz. Kamu emekçilerinin, emeklilerin, işçilerin, gençlerin, kadınların, halkın bütçe hakkı yok sayılıyor. Bugüne kadar biz emekçilerin, ‘Emekten, halktan yana bütçe’ talebi, ‘bütçe imkânlarımız kısıtlı’ denilerek görmezden geliniyor” dedi.
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Tüm emekçileri sermayeye değil; halktan, emekten yana bütçe talebinde ortak mücadeleyi büyütmeye çağıran Balcan, “Sadece son iki yıl içinde emeğin büyümeden aldığı pay yüzde 11,2 azalırken sermayenin payı ise yüzde 11,1 arttı. Ülke biz çalışanlar için ‘Asgari ücretliler ülkesine’ dönüştürüldü. Nitekim PTT, TRT, RTÜK ve CİB de çalışan emekçilerinde aldığı maaşlar günden güne eridi. Aynı zamanda ülkenin nüfusu artmasına rağmen kurumlarımıza yıllardır personel alımı gerçekleştirilmiyor. 2023 bütçesi basın yayın, iletişim ve posta emekçilerinin taleplerini karşılayacak bir bütçe olmalıdır” dedi.
TALEPLER SIRALANDI
Balcan, emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı:
- İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) personel alımına son verilerek, güvencesiz çalışanlar koşulsuz kadroya alınmalıdır.
- ÇSGB yaptığı kadro çalışmasıyla PTT’yi de katmalıdır.
- PTT’nin Varlık Fonu’ndan çıkarılarak tekrardan Meclis ve Sayıştay denetimine tabii tutulup, nitelikli kamu hizmeti verir hale getirilmesi gerekmektedir.
- 3600 ek gösterge uygulamasının kapsamı genişletilmeli mutlaka PTT çalışanları için de hayata geçirilmelidir.
- Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel uygulamasından vazgeçilmeli, TRT’de kadrolu personel uygulamasına devam edilmelidir.
- ÖHT’li emekçiler de kadroya alınmalıdır.
- Bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
- Halkın, emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını,
- Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini,
- Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,
- Maaşlarımızdaki kayıpların karşılanarak tüm kamu emekçilerine insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret verilmesini,
- Sözleşmeli, taşeron, ücretli gibi her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini,
- Tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini, temel gelir güvencesinin sağlanmasını istiyoruz.
- Vergide adalet için, temel tüketim maddelerine son bir yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını,
- Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergilerin gelir vergisi matrahından mahsup edilmesini,
- Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini,
- Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz.
Açıklamada son olarak şöyle denildi, "Biz Haber-Sen olarak yıllardır iktidarda kimin, kimlerin olduğuna aldırmaksızın bunun mücadelesini veriyoruz. En başından beri bu ülkenin iktidarlarının kapı kulu olmayı reddeden, kendini iktidarların memuru değil, halkın kamu emekçisi olarak görenlerin mücadele örgütü olarak sadece kendimiz için değil, herkes için halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et