19 Ekim 2022 17:21

Kastamonu'da 70 kişinin öldüğü selde taşan çayın yatağına okul yapılıyor

Kastamonu'da geçtiğimiz yıl sel felaketinde 70 kişinin öldüğü, bu yıl köprülerin yıkıldığı Ezine Çayı'nın yatağına okul binası yapılıyor. Yetkili kurumlar, alanın güvenli olduğunu savunuyor.

Ezine Çayı kenarındaki okul temeli | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kastamonu'da geçen yıl taşarak 70 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketine yol açan Ezine Çayı'nın kenarına 8 derslikli okul için temel atıldı. Yurttaşlar akıl almaz projeye tepki gösterirken Abana Kaymakamlığınca, Devlet Su İşlerinin (DSİ) söz konusu alanda okul yapılmasında sakınca bulunmadığı yönündeki görüşü üzerine okul projesine başlandığı açıklaması yapıldı.

GEÇEN YIL 70 KİŞİ ÖLDÜ, BU YIL KÖPRÜLER YIKILDI, ŞİMDİ OKUL YAPILIYOR

Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçelerinde geçen yıl ağustos ayında Ezine Çayı'nın taşması sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybetmişti. Bu yıl ise haziran ayındaki yağışlarda da yine Ezine Çayı'nın taşmasıyla birlikte köprüler yıkıldı.

Alanda süren ıslah çalışmaları için kamulaştırma devam ederken, Abana'da deniz kenarında bulunan İnönü Lisesi’nin, Ezine Çayı kenarına taşınması kararlaştırıldı. DHA'da yer alan habere göre, Merkez Mahallesi’nde çay kenarında yer alan ve Abana Belediyesi imar planında eğitim alanı olarak ayrılan parselde 8 derslikli okul inşaatı için temel atıldı.

YURTTAŞLAR TEPKİLİ

Özel İdaresi tarafından dere yatağında gerçekleştirilen okul inşaatı projesine Abana halkı tepki gösterdi. Bazı yurttaşlar, tepkilerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) iletti. Doğa fotoğrafçısı Mehmet Şenol'un başvurusu üzerine Abana İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden görüş soruldu. CİMER'in Şenol'a gönderdiği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün cevabında, "İlçemize yeni yapılmakta olan lise binasının yeri Abana Belediyesi’nce eğitim alanı olarak belirlenen arsaya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihale sonucunda kazanan müteahhide yer teslimi İl Özel İdaresi tarafından yapılmakta olup inşaat ile ilgili bütün işlemler İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır" denildi.

"BİZİM LİSEYE DEĞİL YER SEÇİMİNE İTİRAZIMIZ VAR"

Mehmet Şenol, dere yatağına lise yapılacağını duyunca CİMER'e başvurduğunu belirterek, "Amacımız Abana'ya yapılacak yatırımı ya da yeni yapılacak liseyi engellemek değil, geleceğimiz olan gençlerimizin bundan sonra tehlike içinde bir eğitim görmemesi. Amacımız budur. Yoksa biz neden Abana'mıza yeni bir lise istemeyelim? Yer yanlıştır, bizim yere itirazımız vardır. Abana'da başka verilecek yerler vardır. Biz okulun burada olmamasını isteriz. Bozkurt'ta 500-550 dairenin yıkımı taşkın sahası içinde diye yapıldı. Bunu yıkıyorsunuz, fakat burada devletin bir kurumu derenin 10 metre yakınına lise yapıyor. Bu yapılanın yanlış olduğunu duyurmak bizim amacımız. Lisenin yapıldığı yer yanlıştır, yeni bir yer aramak gerekir. Gençlerimizi burada feda etmenin anlamı nedir?" ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE GÖRE DERE YATAĞINA OKUL YAPMAK GÜVENLİYMİŞ!

Öte yandan Abana Kaymakamlığı da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, eğitim alanı olarak ayrılan arsanın uygunluğu ile ilgili 10 Kasım 2021 tarihinde DSİ 23'üncü Bölge Müdürlüğü’ne görüş sorulduğu belirtildi. Açıklamada, "DSİ 23'üncü Bölge Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2021 tarihli cevabi yazısında özetle; 'söz konusu taşınmazlarda yapı yaklaşma sınırı ve kret kotuna uyularak okul yapılmasında kurumumuzca bir sakınca bulunmamaktadır.' denilmektedir. Buna göre; 8 derslikli okul projesi vaziyet planı oluşturulurken DSİ’den alınan ‘Ezine Çayı Islahı Uygulama Projesi’ndeki belirlenen mesafelere uygun olarak; DSİ projesinde belirlenen yapı yaklaşma sınırı 5 metre iken, okul vaziyet planında okul binası yaklaşma sınırından 12,41 metre daha geri çekilerek planlanmıştır. Ayrıca; DSİ tarafından yapılacak 6,41 metre yüksekliğindeki Ezine Çayı dere ıslah duvarına ilave olarak okul çevre istinat duvarı 2 metre yüksekliğinde ve okul binasının zemin yüksekliği ise kret kotundan 1,5 metre yüksekliğinde yapılacak şekilde projelendirilmiştir. Ayrıca; 11 Ağustos 2021 sel afetinin ardından DSİ tarafından Ezine Çayı’nda yapılan çalışmalar sonucu dere yatağı 72 metre olacak şekilde genişletilmiştir" denildi.

NE OLMUŞTU?

Kastamonu'da 11 Ağustos 2021'de meydana gelen selde Ezine Çayı'nın taşması sonucu AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre 70 kişi hayatını kaybetmişti. Doğal afetin bunca felakete dönüşmesindeki, hatta selin yaşanmasındaki başlıca neden insan faktörüydü. Dere yatağına kamu kurumları da dahil çok sayıda bina yapılması, bunların denetlenmemesi taşkının başlıca sebebi oldu. Uyarılara rağmen, eksik denetim ve yaptırım nedeniyle dere yatağındaki pek çok depoda depolanan binlerce tomruğun suyun akabileceği yerleri tıkaması da felaketi artıran etmenlerden oldu. Onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine yol açan Ezine Çayı’na ilişkin 2019'da Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda taşkının kaçınılmaz olduğu uyarıları yapıldığı da ortaya çıktı. Haziran 2022'de meydana gelen selde ise Ezine Çayı üzerindeki köprüler yıkılmıştı.

Şimdi ise Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı DSİ tarafından, Ezine Çayı'nda ıslah çalışmaları yürütülüyor. Ölümlerin yaşandığı Bozkurt'ta Ezine Çayı kenarında 600’e yakın daire kamulaştırıldığı, onlarca bina yıkılarak dere yatağının genişletildiği savunuluyor ve böyle bir taşkının tekrarlanmayacağı öne sürülüyor.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Güney Kore'de başörtüsüz yarışan İranlı sporcu Tahran'da 'kahraman' sloganlarıyla karşılandı

SONRAKİ HABER

17 yaşındaki eski nişanlısını öldüren Taner Bektaş'a ağırlaştırılmış müebbet cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...