16 Ekim 2022 17:57

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, AKP'li vekilin "sansür yasası" savunmasını yalanladı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, sansür yasasını eleştirerek, AKP'li Milletvekili Ahmet Özdemir'in "Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29'uncu maddeyi konuştuk" açıklamasını yalanladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı bir yetkilinin "Bizim dezenformasyon yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor” dediğini ileri süren AKP Milletvekili Ahmet Özdemir'e yanıt verdi. ABD'de "benzer yasalar olmadığı" belirtildi.

AKP Maraş Milletvekili Ahmet Özdemir, kanun teklifine ilişkin görüşmeler sürerken yaptığı konuşmada, "Biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde, bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi. Onlar bizimle bu yasayı görüşmek istediler” demişti. Özdemir, “Ben de bu yasayı nereden aldı Mahir Bey diyordum meğer Amerikalılardan almış. Kutlarım sizi bravo. Arayıp soruyordum bunu nereden alabilirler? Meğer Amerikalı gelmiş demiş ki, ‘bizdekinin aynısını almışsınız.’ Meğerse yasa Amerika’daki yasanın aynısıymış. Kutlarım sizi… Çalışmışlar, birlikte hazırlamışlar. Mutlulukla karşıladım, hiç şaşırtmadınız teşekkür ederim." ifadelerini kullanmıştı.

VOA Türkçe’den Begüm Dönmez Ersöz’ün sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, yasadaki maddelerin, Türkiye’de sektöre girişe engel yaratarak, dijital ve online bilgi ve eğlence hizmet sağlayıcılarını ciddi şekilde etkileyebileceğini, bu durumun Türkiye’nin ekonomisinde önemli miktarda özel ticari yatırım kaybıyla sonuçlanabileceğini belirtti. Yasanın dezenformasyon terimini muğlak ve son derece geniş şekilde tanımlayarak dezenformasyonu suç haline getireceği, böyle bir yasanın ifade özgürlüğü üzerinde ürpertici bir etkisinin olabileceği; özgür ve açık tartışma ortamını kısıtlayabileceği; sansür ve otosansürü arttırabileceği ve internet kullanıcılarının gizliliğini tehlikeye atabileceği kaydedildi.

Sözcü bir Büyükelçilik yetkilisinin ABD’de benzer bir yasanın olduğunu söylediği yönündeki iddiaları da yalanladı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TYS: Amasra’daki facia öngörülebilen ancak önlenemeyen bir cinayettir

SONRAKİ HABER

Dersim KYK yurdunda gıda zehirlenmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa