13 Ekim 2022 00:19

9 uluslararası meslek örgütü Türkiye’de: Amaç bağımsız gazeteciliğe yönelik ciddi tehditleri araştırmak

Sansür yasasının Meclis görüşmeleri devam ederken, uluslararası basın meslek ve insan hakları örgütleri yasa tasarısı üzerine Türkiye’ye gelerek çeşitli temaslarda bulacak.

9 uluslararası meslek örgütü Türkiye’de: Amaç bağımsız gazeteciliğe yönelik ciddi tehditleri araştırmak

Fotoğraf: Evrensel

Uluslararası gazetecilik, basın özgürlüğü ve insan hakları örgütleri Türkiye’de “Bağımsız gazeteciliğe yönelik ciddi ve devam eden tehditleri araştırmak için” 12-14 Ekim tarihleri arasında görüşmeler gerçekleştiriyor.

Örgütler yaptığı açıklamada 2023 seçimlerine kadar medya özgürlüğü krizinin inceleneceğini aktardı. Görüşmelerin özellikle “Hükümetin haber ve bilgileri sansürleme yetkisini parlamentodan önce daha da artıracak yeni bir ‘dezenformasyon’ tasarısı” üzerine düzenlendiğini belirtti.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Af Örgütü Türkiye, ARTICLE 19, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), Uluslararası PEN, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) temsilcileri, Mecliste dezenformasyon yasası görüşmeleri devam ederken, 2023 seçimleri öncesi artan basın özgürlüğü sorunlarını incelemek için Türkiye’ye geldi.

‘CEZAİ YAPTIRIMA SÜRÜKLEYEBİLİR’

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) yaptığı açıklamada sansür yasasına dair “Yasa tasarısı, belirsiz bir şekilde formüle edilmiş dezenformasyon tanımı ve aynı derecede belirsiz ‘niyet’ referansıyla ve Türkiye’nin son derece politize edilmiş yargısı tarafından denetlenen uygulanmasıyla, milyonlarca internet kullanıcısını cezai yaptırım riskine sokup genel sansüre ve otosansüre yol açabilir” ifadelerini kullandı.

12-14 Ekim tarihleri arasında misyon delegeleri, editörler, gazeteciler, yerel sivil toplum grupları, çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri, hükümet yetkilileri, yabancı diplomatlar ile Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da bir araya gelecek.

Dezenformasyon yasasına ek olarak, koalisyonun gündeme getirmeyi planladığı diğer konular arasında gazetecilere yönelik kovuşturma ve yasal taciz, gazetecilerin güvenliği, özellikle gelecek yılki seçimlere doğru basın akreditasyonu ve yargı bağımsızlığının basın özgürlüğü üzerindeki etkileri yer alıyor.

Heyet daha sonra 14 Ekim Cuma günü İstanbul’da bir basın açıklaması gerçekleştirecek. (MEDYA SERVİSİ)

İLGİLİ HABERLER

Evrensel'i Takip Et