Tokat’ta sendikalar promosyon eylemi yaptı
Tokat’ta farklı konfederasyonlara bağlı sendikalar ortak promosyon eylemi gerçekleştirdi. “Promosyon hakkımıza sahip çıkıyoruz takipçisiyiz” pankartı açıldı.

Fotoğraf:Evrensel
Tokat’ta farklı konfederasyonlara bağlı sendikalar ortak promosyon eylemi gerçekleştirdi. “Promosyon hakkımıza sahip çıkıyoruz takipçisiyiz” pankartı açılan eylemde sık sık “Promosyon hakkımız söke söke alırız” sloganı atıldı.
October 12, 2022
Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hekim Birliği Sendikası, Hürriyetçi Eğitim Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Öz Sağlık-İş, Öz Büro-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Şehit Gazi Birlik Sen, Türk Eğitim Sen, Türk Sağlık Sen ve Türkiye Sağlık- İş’in çağrısıyla yapılan eylemde açıklamayı Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilcisi Harun Kaplan yaptı.
Ülkenin enflasyon ve döviz kurlarındaki yükselme nedeniyle ekonomik kriz sarmalına girdiğini belirten Kaplan, “Kamu emekçileri, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gelirlerindeki erimenin telafi edilmesini istemektedirler. Kamu emekçilerinin kısıtlı gelirlerinden biri de üç dört yılda bir alınan banka promosyonlarıdır. Haziran 2021 öncesinde birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile üniversite çalışanlarının eline 2-5 bin TL arası ek gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 40-50 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde promosyon anlaşması yapılan iş yerlerinde çalışan memur ve işçiler ciddi hak kaybına uğramıştır” dedi.
“İŞÇİ VE MEMURLAR KURUŞ HESABI YAPIYOR”
Enflasyonla faiz arasında açılan makas sonucunda bankaların kâr rekorların kırdığını söyleyen Kaplan, “İşçi ve memurlar aldıkları ücretlerle günü nasıl kurtarabilirim diye kuruş hesabı yapıyor, çocuklarını yeterli ve dengeli besleyemiyor, elektrik, su faturalarını ödeyemiyor. TÜİK, nisan-haziran ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yüzde 7,6 büyümüştür. Bu büyümeden emeğiyle geçinen memur ve işçilerin yararlanamadığı açıkça ortadadır. Bu büyümede iktisadi faaliyet kolları incelendiğinde, başı çeken yüzde 26,6 büyüme oranı ile finans ve sigorta faaliyetleri olurken GSYH içinde işgücü ödemelerinin payı 2021 ikinci çeyreğinde 32,6 iken; 2022 ikinci çeyreğinde bu oran 25,4’e gerilemiştir. Finans sektörünün büyüme hızı artarken, hasılanın içindeki işgücü ödemelerinin payı ise giderek düşmüştür. Yani emeğiyle geçinenlerin evlerine götürdükleri ekmek küçülmeye devam etmiştir” diye konuştu.
“ÜCRETLERİN MUM GİBİ ERİMESİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”
Ücretlerinin enflasyon karşısında mum gibi erimesine seyirci kalmayacaklarını da ekleyen Kaplan şöyle devam etti: Bizler; Üniversitemizin çalışanlarını temsil eden işçi ve memur sendikalarının temsilcileri olarak 2019 yılında Türk Ekonomi Bankasıyla o günkü maaş üzerinden imzalanan ve son süreçte yaşanan enflasyondaki yüksek artış karşısında çok çok yetersiz kalan bu promosyon ücretinin revize edilmesini ilgili bankadan talep ettik. Memur ve işçi sendikaları temsilcileri olarak ilgili bankaya sözlü ve yazılı olarak haklı taleplerimizi ilettik. Rektörlüğümüz de aynı talepleri iletmesine rağmen ne yazık ki Türk Ekonomi Bankası biz üniversite çalışanları üzerinden son süreçte elde etmiş olduğu devasa kârlara rağmen tek taraflı olarak fesih yetkisinin olduğu sözleşmenin arkasına sığınarak, vicdani sorumluluktan kaçmış ve karlarının küçük bir kısmını bile bizimle paylaşmak istememiştir. Bu nedenle bugün burada toplandık ve Türk Ekonomi Bankasının Tokat Şubesine son çağrımızı yapıyoruz. Biz emekçilerin maaşları üzerinden son dönemlerde sağladığınız devasa kârâ rağmen promosyonların güncellenmemesi konusunda kararınızın devam etmesi halinde tüketimden gelen gücümüzü de kullanarak boykotlar örgütleyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et