12 Ekim 2022 05:10

Suriyeli işçinin ölümünde ihmal üstüne ihmal

Sigortasız şekilde çalıştırıldığı fabrikada hayatını kaybeden 62 yaşındaki Suriyeli Şerif Elcebeli’nin mesai arkadaşının polise verdiği ifade ihmaller zincirini ortaya koydu.

Şerif Elcebeli | Kaynak: Elcebeli Ailesi

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

62 yaşındaki Suriyeli Şerif Elcebeli sigortasız şekilde çalıştırıldığı fabrikada asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. Elcebeli’nin mesai arkadaşının polise verdiği ifade ihmaller zincirini ortaya koydu: Gündüz bozulan asansörün önüne uyarı levhası konulmadı. Şerif Elcebeli asansör boşluğuna düştüğünde sağlık ekipleri değil asansör firması arandı. Düştüğünde bacağına demir saplanan Elcebeli 1 saat boyunca yardım istedi ama artık kan durdurulamayınca ambulans çağrıldı. Elcebeli kan kaybından yaşamını yitirdi. Ertesi gün ise Elcebeli’nin yerine başka bir işçi alındı.

İstanbul Başakşehir’de bulunan Lid Plastik adlı firmada yaklaşık 4 aydır sigortasız bir şekilde çalıştırılan Şerif Elcebeli makineden çıkan hatalı ürünleri bir üst kata çıkarmakla görevliydi. Elcebeli’nin iş arkadaşı Suriyeli Ahmed Tünbi polise verdiği ifadede gece vardiyasında Elcebeli’nin yine hatalı poşetleri yukarıya çıkarmak için asansöre doğru gittiğini, geri dönmeyince kendisinin de asansöre gittiğini ve Şerif Elcebeli’yi asansör boşluğunda yaralı bir şekilde gördüğünü anlattı. Elcebeli’nin o esnada acı içinde bağırdığını ve yardım istediğini anlatan Ahmed Tünbi vakit kaybetmeden diğer işçilere haber verdiğini fakat firma yöneticilerinin ambulansı aramak yerine asansör servisini aradığını söyledi.

‘ÇOK KAN KAYBETTİ ARTIK KONUŞAMIYORDU’

1 saat sonra gelen asansör servisinin önce bozuk olan asansörü birinci kata çıkardığını, ardından Elcebeli’nin bacağına saplanan demir parçasını kesmeye çalıştıklarını anlattı. Bu esnada Şerif Elcebeli’nin “Millet nerede, neden kimse yardım etmiyor, kötü haldeyim” diye bağırdığını söyledi. Demir parçası kesildikten sonra kanı durduramadıklarını, bu süreçten sonra ambulansın arandığını anlatan Tünbi, ambulansın da yarım saat sonra geldiğini, o sırada Elcebeli’nin çok kan kaybettiğini ve artık konuşamadığını söyledi. Elcebeli’nin kalp masajı yapılarak ambulansa alındığını söyleyen Tünbi, Elcebeli’nin hastanede hayatını kaybettiğini öğrendiğini anlattı.

‘İŞ KAZASININ ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTILAR BABAMI ÖLDÜRDÜLER’

Elcebeli’nin fabrikadaki diğer işçilerle konuştuklarını ifade eden oğlu Mahmud Elcebeli, “O asansör gündüz vardiyasında bozulmuş ancak hiçbir uyarı tabelası bırakmamışlar. Gece asansörün bulunduğu yerde hiçbir aydınlatma yok, asansör kabininde de aydınlatma yok. Babam malları yukarıya taşımak için girdiği asansörde aşağıya düşüyor. Demir bacağına saplanıyor. Israrla ambulansı aramıyorlar, ilk iş olarak ambulans aransaydı babam kurtulurdu” dedi.

İki küçük kardeşinin olduğunu, 62 yaşındaki babasının onların geçimini sağlamak için çalıştığını dile getiren Elcebeli, “Babam öldükten sonra patron bir kez olsun aramadı, ertesi gün babamın yerine başka birini alıp çalışmaya devam etmişler. Ölen bir hayvan değil. Babam öldü, insan öldü” dedi. Ambulansın bilinçli olarak çağırılmadığını iddia eden Elcebeli, “Babam sigortasız çalışıyordu. 4 ay boyunca bugün yarın diye oyaladılar. Sigortasız işçi çalıştırdıkları ortaya çıkmasın istediler. İş kazasının üstünü örtmeye çalıştılar. Bu hesaplarla babamı öldürdüler. Davanın peşini bırakmayacağız. Tüm yasal yollara başvuracağız” diye konuştu.

Konuyla ilgili Lid Plastik firmasını aradığımızda ise telefon çalmasına rağmen cevap verilmedi.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal konut projeleri ve barınma hakkı - Dr. Murat Özveri | Adaletin İş Yüzü

SONRAKİ HABER

Müzisyen Şener cinayetinde tutuklu sanık için akıl sağlığı raporu istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...