04 Ekim 2022 12:33

6'lı masada 'cepten ara' çözümü

Altılı masada hiçbir partinin tek başına seçim kazanma iddiasında olmadığını belirten Ali Babacan, "Altı partinin genel başkanının birlikte çalışma iradesi çok güçlü" dedi.

Fotoğraf: DEVA basın bürosu

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki tartışmaların ardından yapılan son 6'lı masa toplantısını değerlendirdi. Masada hiçbir partinin tek başına seçim kazanma iddiasında olmadığını belirten Babacan, seçimlerden sonra yapılacaklar konusunda bir çalışmanın başladığını söyledi. Babacan tartışma ve yanlış anlamalar konusunda ise "Bir sıkıntı olduğu zaman birbirimizi telefonla arayalım, yanlış anlamaya yol açıcı gelişmeler olduğunda hemen iletişime geçelim anlayışı oldu" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara'da gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Buluşmanın en önemli gündemi bir gün önceki 6'lı masa toplantısıydı. Son toplantıda yeni bir çalışma grubu oluşturduklarını belirten Babacan, "İki önemli kararı almış olduk. Bunlar da geçiş sürecinin yol haritasının hazırlanması ve temel politika alanlarında ortak bir çalışma ve ortak bir politika dokümanı oluşturmak. Bu bir bakıma seçime giderken ortak taahhüt ve aynı zamanda da seçimlerden sonra ortak uygulanacak program anlamına da geliyor. Bunun kararını almış olmanız önemli bir aşamaydı" dedi.

6'lı masanın uzlaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem yürürlüğe girene kadar  ülkenin nasıl yönetileceği sorusunun gündemde olduğunu ifade eden Babacan, "O süreçte ülkenin güçlendirilmiş parlamenter sistem ruhuna uygun bir şekilde yönetilmesi gerektiğini başından beri söylüyorum. Dünkü toplantıyla beraber partiler bu konudaki görüşleri hazırlıyorlar" dedi. Babacan, böylece cumhurbaşkanı adayı ve partilerin ortak dili oluşturacak iradeyi ortaya koymuş olacaklarını söyledi.

"HASSAS VE DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR"

6'lı masadaki son tartışmalar ve gerilimler sorulduğunda Babacan, 6 partinin beraber yol yürümesinin yakın tarihte ilk defa olduğunu söyleyerek şöyle yanıt verdi: "Bu da hassasiyet ve dikkat gerektiriyor. O nedenle toplantıda, bir sıkıntı olduğu zaman birbirimizi telefonla arayalım, yanlış anlamaya yol açıcı gelişmeler olduğunda hemen iletişime geçelim anlayışı oldu. Şunu da yeniden teyit ettik; altı partinin altı genel başkanının da birlikte çalışma iradesi çok güçlü. Bundan sonra da daha sık bir araya gelme kararı aldık ama bunu belirli bir takvim aralığına da bağlamadık."

"MASADA TEK BAŞINA KAZANACAK PARTİ YOK"

Ayrıca masadaki hiçbir partinin cumhurbaşkanlığı seçimini  tek başına birinci turda kazanma ya da tek başıma 360 milletvekili çıkarma iddiasında olmadığını belirten Babacan, "Çünkü mevcut sistem partiler ancak bir araya geldiğinde bu nitelikli çoğunluğu sağlamasını ve ortak adaylık modeliyle ilk turda seçimin kazanılmasını olası gösteriyor" dedi. 

"FİYAT SIKILAŞTIRMA VAR AMA MİKTAR SIKILAŞTIRMA HENÜZ YOK"

Pandemi sürecinde fazla para basılmasının ardından makro ekonomik dengelerin oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Babacan, parlamenter sistemi hayata geçirirken bu kriz ortamını geride bırakacak gayreti göstermek zorunda olduklarını ifade etti. "Zor bir dönem olacak. Seçimden sonra bir sene iki sene bekleyin, değiştirelim diyemeyiz" diyen Babacan'a seçimden sonra başta enflasyon olmak üzere ekonomideki krizin aşılması konusu soruldu. Seçimden önce acı reçete açıklayacak mısınız diye sorulduğunda Babacan, "Enflasyonla mücadele dönemi tabi zor olacak. Bir sene önce iktidarı almış olsak farklı olurdu. Para politikalarının sıkılaştığı dönemde daha farklı olacak. Fiyat sıkılaştırma var ama miktar sıkılaştırılması henüz yok" dedi.

"TEMERRÜDE DÜŞERSEK DURUM ZORLAŞIR"

Bu durumla ilk defa karşılaşmadıklarını ve bugünkü koşulların Kasım 2002'den daha iyi olduğunu belirten Babacan, geçtiğimiz günlerde parti genel merkezinde finans kuruluşlarını ağırladıklarını ve istikrarlı yönetim olduğunda Türkiye'ye yatırım yapmaya hazır bir hava olduğunu söyledi. Ancak seçimlere kadar bir iflas ya da tam koyu bir sermaye kontrolü olursa işin zorlaşacağını belirten Babacan, "Seçime kadar ülke temerrüt çukuruna düşerse durum zorlaşır. Uyardık ama dinlemediler. Her gün arka kapıdan döviz işlemi yapıyorlar. 65 milyar dolar borçlandılar. Kur yükseliyor. Ne kadar satıyorlar? Ne yapıyorlar? Kime satıyorlar? O da belli değil. Para politikasını yanlış bir yerde tutup eldeki zaten borç aldıkları dövizi sata sata bu bir yere kadar. Türkiye modeli bu. Enflasyon tırmandıkça tırmanıyor" dedi.

"RÖVANŞİST BİR YAKLAŞIMIMIZ OLMAYACAK"

Babacan ekonomi yönetimine talip olduğu veya bu konuda anlaşma olduğu konusunda ise özetle "Bunların tamamı asılsız dedikodu. Biz ülkenin yönetiminin tümüne talibiz. Ekonomiyi, ülkeyi bu hale getirenlerden de hukuk çerçevesinde hesap sorulacak. Rövanşist bir yaklaşımımız olmayacak" 

ÖNCEKİ HABER

Ender İmrek'in yeni romanı "Zamanı Gelince"

SONRAKİ HABER

DERİTEKS’ten ETF işçileri için Twitter'da dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...