03 Ekim 2022 22:02

Sabiha Gökçen Metrosu tartışması | İmamoğlu: 36 kat fazla para ödeyeceğiz

İmamoğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı metrosu açılışına davet edilmemesine tepki gösterdi "2019 öncesine göre 36 kat fazla ödeme yapacağız" dedi.

Ekrem İmamoğlu | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, Gaziosmanpaşa Erkek Öğrenci Yurdu ve Gaziosmanpaşa Barbaros Hayrettin Paşa Enstitü İstanbul İSMEK’in açılışını yaptı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yurt açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'nun açılışında başlattığı "yatırımın bedelini kim karşılıyor" polemiğine de yanıt verdi.

İmamoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

“Çok tartışılan, sabahtan beri de benim basından aranmama neden olan hususa bir cevap vermek istiyorum. Dün bir paylaşım yaptım. Paylaşımımın sebebi şu: Benim, açılan metroyla ilgili, ‘Bunu da kendi hizmetimiz olarak anlatacağımızı veya söyleyeceğimizi’ ifade eden konuşmalar yapıldı. Birincisi şu; elbette ben de orada olmak isterdim. Oraya davet edilmek isterdim. Çünkü, her yerde söyledim, bu ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız. Bu ülkenin İstanbul'da seçilmiş belediye başkanı, belediye başkanımız. Gaziosmanpaşa'da seçilmiş belediye başkanı, belediye başkanımız. Bunun karşısında durmak, Anayasa’ya karşı durmak demektir. Hiçbir bireyin böyle bir hakkı olmaz, olamaz. O bakımdan, elbette orada olmayı isterdim. Ancak bu şekilde bir açıklamadan sonra, ister istemez bir beyanda bulunduk. Çünkü biz, oraya davet edilmeliydik. Çünkü o yapılan metroların maliyetleri bizim bütçemizden kesiliyor. İstanbul halkı, yapılan bu metronun parasını geriye ödüyor bakanlığa.”

"KOCA İSTANBUL'DA İKİ DEFA AÇILIŞA DAVET EDİLDİM"

“Bakanlık da bizim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bizim” diyen İmamoğlu, “Birbirinden farkı yok. Her biri 86 milyon insanımızın. Ben, bugüne kadar 3,5 yıl içerisinde iki açılışa davet edildim. İkisine de icabet ettim. Koca İstanbul'da iki açılışa davet edildim. Bunu ben, alınganlık olarak söylemiyorum. Sadece sorumluluklarını hatırlatıyorum. Ama ben, her gittiğim yere herkesi davet etmeye devam ediyorum. Niçin biliyor musunuz? Bu bir lütuf değil. Etmeliyim, etmek zorundayım. Ahlaki olarak da etmeliyim, aynı zamanda centilmenlik olarak da etmeliyim” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, “Şu anda bakanlığın, bildiğim kadarıyla bu metroya ayırdığı bütçe yaklaşık 4,5 milyar lira. Bu parayı da biz, Büyükşehir Belediyesi olarak ödemeye başlıyoruz an itibariyle. Ve daha öncekine göre aylık kesintisi, 2019 öncesine göre tam 36 kat daha fazla. 2019 yılı içerisinde, biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan yönetmelik değişikliğiyle beraber biz, 36 kat daha fazla bir bedelle geri ödemesini yapıyor olacağız. Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Yaklaşık 3 yıl içerisinde, harcanan bu para, bizim bütçemizden geriye ödenecek. Dolayısıyla bunu da haksız buluyoruz. Bunun da belediyeler tarafından geri ödenmesinin güç bir maliyet olduğunun altını çiziyoruz. O bakımdan, bu konuda da bir düzenlemeyi, merkezi idareden ve hükümetten diliyor ve istiyoruz. Her ne kadar geç olduysa da 2015’ten bu yana, yaklaşık 7 yılda bitmiş olsa da Sabiha Gökçen’e İstanbul'un Kadıköy-Tavşantepe hattının bağlanmasıyla bir havalimanımıza daha metroyla ulaşabilme fırsatının yakalanmasından ötürü, geçmişten bugüne emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazprom'un doğal gaz ihracatı yüzde 40’tan fazla düştü

SONRAKİ HABER

Gebze'de metal işçileri futbol turnuvasında buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...