03 Ekim 2022 12:30

HDP milletvekilleri hasta tutuklular ve tecride karşı Adalet Bakanlığına yürüdü

HDP milletvekilleri, hasta tutukluların durumu, infaz yakmalar ve tecride karşı Adalet Bakanlığına yürüyerek açıklama yaptı. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cezaevlerinde yaşanan infaz yakmalar, hak ihlalleri ve İmralı’da uygulanan tecride dikkat çekmek isteyen HDP’li vekiller Adalet Bakanlığına yürüdü. Yürüyüşe Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk de katıldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada “Türkiye’de işkence ve tecrit var. İnsanlık suçu işleniyor” dedi.

Dikmen Kapısı önünde polisler tarafından HDP’li milletvekillerinin önü 3 kez kesilse de DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un da yer aldığı HDP parlamento grubu Adalet Bakanlığı önüne kadar yürüdü. 

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Tülay Hatimoğulları ile milletvekili Ali Kenanoğlu, Adalet Bakanlığı’ndan randevu talep etmek için içeri girdi. Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşme ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

“KISA SÜREDE ADALET BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞECEĞİZ”

Açıklamada konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bakanlıkla iletişim kurduk, en kısa zamanda Adalet Bakanı ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bugün başka bir programlar sebebiyle Ankara’da ve makamında değiller. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, işkence tecrit sürgün ve daha birçok hak ihlali artık Türkiye’nin her tarafından çığlıklar yükseltir bir hale geldi” dedi.

“Bizzat yaptığımız ziyaretlerde, avukatların yaptığı görüşmelerde, hak örgütlerinin, hukuk kurumlarının, baroların hapishanelerde yaptığı araştırmalarda Türkiye tarihinin en ağır tablosunun dolduğunu, üzülerek paylaşmak istiyoruz” diyen Beştaş, hemen her konuda Adalet Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na, Ombudsmana, bütün mekanizmalara ayrı ayrı başvurular yaptıklarını ancak bu tablonun değişmediğinin altını çizdi.

İMRALI CEVAEVİNDEN HABER ALINAMIYOR

İmralı’da devam eden tecride dair de kamuoyunu bilgilendiren Beştaş, “25 Mart 2021’den bu yana İmralı’da tutulan mahpuslarla başta Sayın Öcalan olmak olmaz üzere Halil Konar ve diğer mahpuslarla görüşme sağlanamadı. Haber yok. Ailesi, kardeşleri, avukatları yaşayıp yaşamadıklarını dahi bilmiyorlar. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir totaliter rejimde yaşanmadı. Bunun savaş politikasının gereği yapıldığını tabi ki biliyoruz, bu nedenle biz HDP olarak bir barış mücadelesi de veriyoruz” dedi. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair de konuşan Beştaş cezaevlerinden 9 ayda  62 cenaze çıktığını, yakında Adalet Bakanlığı ile görüşme sağlanacağını açıkladı.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES yöneticilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı

SONRAKİ HABER

Mersin saldırısında adı açıklanan Dilşah Ercan'ın videosu yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...