03 Ekim 2022 12:34

2022 Nobel Tıp Ödülü'nü insanın evrimi konusundaki çalışmalarıyla paleogenetikçi Svante Pääbo kazandı

2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, "soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimine ilişkin keşifleri nedeniyle" Svante Pääbo'ya verildi.

Svante Pääbo | İllüstrasyon: Niklas Elmehed

Paylaş

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nün kazananları İsveç'in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü'nde açıklandı.2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, "soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimine ilişkin keşifleri nedeniyle"  Svante Pääbo'ya verildi.

Nobel Komitesinin yaptığı açıklamada Pääbo'nun paleogenomik alanın kurulmasındaki rolüne vurgu yapılarak "Yaşayan tüm insanları soyu tükenmiş homininlerden ayıran genetik farklılıkları ortaya çıkararak, bizi keşifleri benzersiz bir şekilde insan yapan şeyin keşfedilmesi için temel oluşturuyor." dendi.

Pääbo, 40 bin yıllık bir kemik parçasından modern insanın soyu tükenmiş akrabası Neanderthallerin DNA dizilimini ortaya çıkartmış ve daha önce bilinmeeyen bir hominin olan Denisovan'ı keşfetmişti. Pääbo'nun çalışmaları insanın yaklaşık 70 bin yıl önce gerçekleşen Afrika'dan göçünün ardından günümüzde soyu tükenmiş bu homininler ile Homo sapiens arasında gen transferi olduğunu ortaya koydu.

Halen Max Planck Enstitüsü'nde Evrimsel Antropoloji Bölümü Direktörlüğünü sürdürmekte olan Pääbo'nun babası Sune Bergström da 1982'de "prostaglandinler ve ilgili biyolojik olarak aktif maddelerle ilgili keşifleri" nedeniyle Bengt I. Samuelsson ve John R. Vane ile birlikte Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştı. Fizyoloji veya Tıp ödülü geçen yıl ise insan vücudunun sıcaklık ve dokunmayı nasıl algıladığına ilişkin keşifleri nedeniyle David Julius ve Ardem Patapoutian’a verilmişti.

Tıp ödülü, Nobel Ödülleri'nin açıklanacağı haftanın başlangıcını oluşturuyor. Salı günü fizik ödülü, çarşamba günü kimya ve perşembe günü edebiyat ödülü ile devam edecek. 2022 Nobel Barış Ödülü cuma günü, ekonomi ödülü ise 10 Ekim'de açıklanacak.

Ödüller 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16,5 milyon lira) nakit para ödülü taşıyor ve 10 Aralık'ta dağıtılacak. Para, ödülün yaratıcısı olan ve 1895 yılında ölen İsveçli mucit Alfred Nobel'in bıraktığı vasiyetten geliyor.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'daki meslek odaları temsilcilerinden Evrensel'le dayanışma mesajları

SONRAKİ HABER

SES yöneticilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...