03 Ekim 2022 08:05

Brando'nun oscarı ret konuşmasını gerçekleştiren Amerikan yerlisi oyuncu Sacheen Littlefeather yaşamını yitirdi

Marlon Brando'nun oscarını almayı reddeden konuşmasını yapan Amerikan yerlisi oyuncu Sacheen Littlefeather 75 yaşında yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: UCLA Library Special Collections CC BY 2.0 / Wikipedia

Paylaş

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 1973 yılında Marlon Brando'nun ödülünü reddetmek için Oscar sahnesine çıkan Amerikan yerlisi aktris Sacheen Littlefeather'ın Pazar günü yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Akademi, "Marlon Brando'nun 1973 En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü reddeden Kızılderili sivil haklar aktivisti Sacheen Littlefeather 75 yaşında öldü" şeklinde bir tweet paylaştı.

Littlefeather 1973 yılında Brando'nun The Godfather filmiyle kazandığı ödülü reddetmek üzere sahneye çıkmış ve şunları söylemişti: "Bu çok cömert ödülü çok üzülerek kabul edemiyor. Bunun nedeni de günümüzde film endüstrisi tarafından Amerikan yerlilerine yapılan muamele... ve televizyonda filmlerin tekrar gösterimleri ve ayrıca Wounded Knee'de yaşanan son olaylardır."

Bu yılın başlarında yayımlanan "Sacheen: Breaking The Silence (Sacheen: Sessizliği Bozmak)" başlıklı bir belgeselde Littlefeather, açıklamanın ardından Hollywood tarafından "kara listeye" alındığını açıklamıştı. Belgeselde "İlk kez biri Oscar töreninde siyasi bir açıklama yapıyordu" diyen Littlefeather, "Tüm dünyada uydudan yayınlanan ilk Oscar töreniydi, Marlon da bu yüzden bu töreni seçti. Gece elbisem yoktu, bu yüzden Marlon bana geyik derimi giymemi söyledi." ifadelerini kullanmıştı.

Bu yılın Ağustos ayında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi bir bildiri yayınlayarak Littlefeather'dan resmen özür dilemişti.

Littlefeather, özürle ilgili olarak, “Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu” demişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitelerde yeni dönem ve varoluş mücadelemiz

SONRAKİ HABER

Brezilya'da devlet başkanlığı seçimi 2. tura kaldı: Lula ilk turu aldı, Bolsonaro hâlâ güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...