02 Ekim 2022 15:44
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2022 16:12

Türkiyeli kadınlardan İranlı kadınlara destek: Hayatları ve hakları için direnen kadınlara selam olsun

İran'da katledilen Mahsa Amini ve direnen İranlı kadınlar için bugün pek çok kentte kadınlar dayanışma eylemi düzenliyor.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jina Mahsa Amini için bugün Türkiye'nin pek çok kentinde kadınlar eylem düzenliyor.

İSTANBUL

Kadınlar, Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi'nde bir araya geldi. Kadınlar "Gidiyor, gidiyor mollalar gidiyor", "Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz", "Jin Jiyan Azadi" sloganları attı.

Alanın etrafı polis çemberine alındı, yalnızca tek kapıdan eylem alanına arama yapılarak giriş yapılabildi. Alana Farsça dövizle girilmesine izin vermeyen polisler dövizlere el koydu. 

(İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA

Ankara Kadın Platformu’nun, Mahsa Amini ve İran’daki direnişe destek için yapmak istediği eylem polis tarafından engellendi.

Kadınların Sakarya Caddesi’de bir araya gelmesine izin vermeyen polis, Çankaya Belediyiesi önünden kadınları zorla uzaklaştırdı. Polis ve kadınların arasında süren tartışmanın ardından polis müdahale ederek birçok kadını gözaltına aldı. Gazetecilerin görüntü almasını ve çevredekilerin destek vermesini engeleyen polis 7 kişiyi gözaltına aldı.

ODTÜ’DE İRANLI ÖĞRENCİLER MAHSA İÇİN BULUŞTU

ODTÜ ‘de İranlı öğrenciler Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da başlayan protestolara destek vermek üzere Devrim Standyumu’nda bir araya geldi. Mumlarla Mahsa yazıldı, sloganlar eşliğinde eylem gerçekleştirildi. Farsça, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olmak üzere farklı dillerde  “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Mahsa için adalet”, “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı. 

Gazetemize konuşan İranlı ODTÜ öğrencisi, “İran’da internet kesik. Sadece VPN ile girilebiliyor. Zahedan gibi kentlerde tamamen kesik. Dün (30 Eylül) Zahedan’da bir savaş yaşandı. Cami imamı güvenlik güçlerine cami cemaatine saldırmalarını söyledi ve Güneydoğu İran’da internet tamamen kesildi. Tüm kentlerde halk sokakta. Dünya geneli 200 şehirde güney Kore’den ABD’ ye kadar bugün 1 Ekim’de halk sokakta İran halkına destek veriyor. Bu çok önemli. Her yerde öğrenciler hocalar grev yaptı. Ama bazı insanlar hala maalesef henüz grev yapmıyor. İşe gidiyorlar. İranda kimya ve petrol işçilerinin grev yapması çok önemli. Rejimin iktisadi çarklarının çökmesi için çok önemli bu. Onlardan grev bekliyoruz” dedi. 

Bir başka ODTÜ öğrencisi ise şöyle konuştu: “Burada bir araya gelip ve Mahsa’nın yâdını bir kere daha Devrim’de tekrar etmeye çalıştık. Bir taraftan da Mahsa’nın yanında kaybettiğimiz birçok insan var, onları andırmak istedik. Bu vesileye muhalif olan insanlar, protesto eden insanlara mesaj göndermek istedik. Yalnız değiller, biz de burada onları düşünüyoruz ve onları desteklemeye çalışıyoruz. Elimizden ne geliyorsa sadece slogan ve mum yakmak değil daha çok fikir ve görüşü onlarla paylaşmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi orada internet kesintisi var. Bir taraftan da yabancı arkadaşlara anlatmak istediklerimiz var. Onlar da bir şeyler yapmak istiyorlarsa yapabilecekleri çok basit işler var. Birincisi bizim kullandığımız her şeyi kullanabilirler.  İkincisi yerel haber merkezlerine bizden çıkan haberleri tercüme edip gönderebilirler.  Devletleriyle ve İran elçileriyle konuşabilirler. Türkiyelilerden  desteklerini bekliyoruz, burayı tam kendi evimiz olmasa da onun gibi düşünüyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)


ÇORUM

Çorum Kadın Platformu çağrısıyla Kadeş Barış Meydanı'nda buluşan kadınlar İran'da katledilen Mahsa Amini ve şu anda direnen İranlı kadınlar için dayanışma açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Günlük hayatın dini kurallarla düzenlenmesi demek, dini baskı aracı olarak kullananların kadınlara ataerkil bir yaşam dayatması demektir. Kadınlar, kıyafet özgürlüğü için, eğitim hakkı için, miras hakkı için, boşanma hakkı için, sevdiği ile evlenme ve eşini seçme hakkı için mücadele ediyorlar. Hayatları, hakları, yaşam tarzları için direnen tüm kadınlara selam olsun" denildi. (HABER MERKEZİ)


VAN

Van’da bir araya gelen kadınlar “‘Jin, jiyan, azadî’ mücadelesini zafere ulaştıracağız” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Star Kadın Derneği ile çok sayıda kadın, Van Xaçort (Hacibekir) Mahallesi’nde açıklama yaptı. “Kadınların zafere yürüdüğü yüzyılda dikta rejimlerine boyun eğmeyeceğiz”, “Vina ma cuwîyena ma şên kena” yazılı pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde, kadınlar “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı.

Eylemde konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Gülderen Varlı, “Erkek aklı Mahsa Amini’yi katletti. Bedenimizle, özümüzle ve yediğimizle ilgili kimse karar veremez. Buna izin vermiyoruz. İnanç bizimdir, kimse üzerimizde tahakküm kurmaya kalkışmasın. Bunun için katledilen kadınlara söz veriyoruz, ‘Jin jîyan azadî’ mücadelesini zafere ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

Kadınlar, baş örgütlerini çıkararak Jîna’nın katledilmesini protesto etti.

Mezopotamya Ajansı muhabiri Hakan Yalçın, eylemi takip ederken polis tarafından darbedilerek alandan uzaklaştırıldı. Kolları arkadan geçirilerek polis şiddetine uğrayan Yalçın, alandan uzaklaştırıldı. (Van/MA)


DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Dicle Amed Kadın Platformunun (DAKP) çağrısıyla kadınlar Dünya Kavşağı’nda bir araya geldi.

Yürüyüş yapılması bir önceki gün valiliğin “Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak” gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Yasakları protesto ederek basın metnini okumayark yırtan kadınlar, Farsça ve Kürtçe şarkılar söylenerek "Jin, jiyan, azadi", "Biji berxwedana jina", "Kadınlara değil katiilere barikat" sloganlarını attı.

(Diyarbakır/EKMEK VE GÜL)


ADANA | "İRAN'DA, TÜRKİYE'DE, HER YERDE ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ"

Adana’da sokağa çıkan kadınlar, İran hükümetinin halka uyguladığı baskı ve cinayetleri protesto ederek kadınlar için özgürlük istedi. Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile Heykelli Park’ta yapılan eylemde kadınlar Mahsa Amini'nin fotoğraflarını taşıyarak adalet istedi. Eyleme İranlı kadınlar da katıldı. "Biz İran İslam Cumhuriyeti Değiliz, İranız" "Zen Zendegi Azadi" dövizleri taşıyan İranlı kadınlar Farsça konuşmalar yaparak İran İslam Rejimine yönelik öfkelerini dile getirdiler.

Basın metnini okuyan Derya Çiçek, dini propagandalar ile İstanbul Sözlşemesi’nnden bir gecede çıkılan, LGBTİ+’ların hedef gösterildiği, nafaka hakkının hedefe konulduğu Türkiye’de kadın düşmanı politikaları İran molla rejiminden bilen kadınlar olarak İran, Türkiye ve her yerde özgürlük istediğini ifade etti.

“KURTULUŞ ORTAK MÜCADELEDE”

Mahsa’nın katledilmesinin tüm dünyada, aynı erkek egemenliğin şiddetini yaşayan kadınların öfkesini arttırdığını dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

“Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBT+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor. Bir grup erkeğin kendini mağdur baba ilan etmesiyle nafaka hakkının gaspı gündeme geliyor. ‘Toplum ve aile düzeni’ kisvesiyle farklılıklar reddediliyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler, kadın aktivistler tutuklanıyor. Maç izlediği için yargılanan ve yargı önünde kendisini yakan Seher Hüdayari, ‘Kuran-ı Kerim’i yaktığı yalanı yayıldığı için linç edilen Ferhunde Melikzade, İzmir’de polis tarafından katledilen trans kadın Hande Buse Şeker, Siirt’te uzman çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğrayan İpek Er ve saçları gözüktüğü için İran’da ahlak polislerinin işkence etmesiyle katledilen Mahsa Amini. Biz kadınlar kadın olduğumuz için şiddet görüyor, katlediliyoruz. Ve biliyoruz; örgütlenen bu şiddete karşı tek çözüm sınır tanımayan kadın dayanışmasında, kurtuluş ortak mücadelemizde.”

Siyasal İslam’ın kadın düşmanı politikalarını İran molla rejiminden tanıdıklarını dile getiren Çiçek, "Hep birlikte sesleniyoruz: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!” dedi. (Adana/EVRENSEL)


ANTEP

Gaziantep Demokratik Kadın platformu yeşilsu parkında, Mahsa Amini için basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Elif Söyleyici, "İran’da Masa Amin’inin katledilmesine karşı başta İran olmak üzere bir çok ülkede kadınların isyanını sokaklara taşıdı. İran’da 43 yıldır devam eden baskıcı, dinci kadın düşman ve nefret politikaları üreten şeriat rejimi, yıllardan beri İranlı kadınların, yaşamlarına, yaşam tarzlarına müdahale ederek, erkek egemenliğini çok şiddetli bir şekilde sürdürüyor. Kadınların başörtülerinden tutun kıyafetlerine ve dahası her türlü davranışlarına kadar kadınları İslam kurallara uymadıkları gerekçesi ile darbediyor hatta öldürüyorlar" dedi.

Söyleyici,  "Tüm bunlara karşı İranlı kadınlar mücadele ediyor. Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından, başta İran olmak üzere, dünyanın her yerinde kadınlar protesto eylemleriyle Mahsa Amini ve isyanlarda kadınların katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ediyor. İran İslam Cumhuriyeti'nin gerçek mermiler kullanarak gösterileri bastırmaya çalışması sonucu resmi rakamlara göre 50'nin üzerinde, resmi olmayan ve diş basının haberlerine göre ise 80'nin üzerinde kadın katledildi, binlerce insan gözaltına alındı. Biz Türkiyeli kadınlar olarak, İranlı kız kardeşlerimizin İslami kurallar bahane edilerek haklarının ve hayatlarının gasp edilmesine karşı başlattıkları isyanın destekleyicileriyiz" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasında, "Her yer kadın, her yer direniş", "Öldürülen kadınlar isyanımızdır" ve "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı. (Antep/EVRENSEL)


BURSA

Bursa'da İranlı ve Türkiyeli kadınlar, Fomara Meydanı’nda "İran’da Türkiye’de ve her yerde özgürlük" demek için bir araya geldi.

Kadınlar eylemde sık sık, “Kadın yaşam özgürlük, Jin, Jiyan, Azadi, Nan, Kar, Azadi, Zen, Zedengi, Azadi, Diktatöre ölüm” sloganları attı.

Fomara Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Direniş başladığından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 5 bin kişi İran rejimi tarafından tutuklandı. Hukuksuzluğun, şiddetin sembolü haline gelen Evin Cezaevi direnişçiler ile doldurulurken; kadınlar, faşist rejim tarafından cinsel şiddetle tehdit edilmekte. Direniş ise kadınların öncülüğünde ülkedeki tüm illere yayılmış bulunmakta” ifadeleri kullanıldı.

"BİAT ETMEYEN KADINLAR DAİMA VAR OLMUŞTUR"

"Dinci faşist İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir" ifadelerine yer verilen açıklamada, “Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. İran’da kadın düşmanı politikalara bir yenisi daha 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' denilen sansür yasasıyla ekleniyor. İran rejiminin ülkenin her yerinde süren direnişi dünyadan gizlemek için kullandığı yasanın bir benzeri bugün Türkiye’de de oluşturulmak isteniyor. Siyasal islamın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını İran dinci faşist molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz. Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile; çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar. Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran’da yarın her yerde; dünyayı yerinden oynatacağız” denildi.

(Bursa/EVRENSEL)


SİNOP

Sinop Kadın Platformu'nun çağrısıyla Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar "Mahsa Amini ve katledilen kadınlar isyanımızdır!" dedi.

Burada yapılan basın açıklamasında "İran'da dinci faşizme karşı mücadele eden kadınlar yalnız değildir!" denilirken "Bu faşizmi Türkiye'de her gün artan kadın katliamlarından ve korunan faillerden tanıyoruz! Hâlâ bulunamayan Gülistan Doku'dan ve kaybettirilen kadınlardan tanıyoruz! Zindanda katledilen Garibe Gezer'den, failleri aklanan Şule Çet'ten tanıyoruz!" ifadelerin kullanıldı.

"Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir!" diyen kadınlar, "Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz.Katledilen tüm kadınlar isyanımızdır. Özgürlükleri için direnirken öldürülen kadınlar her zaman mücadelemizde yaşayacaktır. Birlikte güçlüyüz ve başaracağız." vurgusu yaptı. (Sinop/EVRENSEL)


AYDIN

Aydın’ın Didim ilçe Akbük mahallesinde kadınlar Mahsa Amini için bir araya geldi.

Akbük Kadın İnisiyatifi çağrısıyla mahallede toplanan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları eşliğinde İran’da direnenlere selam gönderdi.

(Aydın/EVRENSEL)


ORDU

Ordu'da Türkiyeli ve İranlı kadınlar, Ceren Özdemir Meydanı'nda açıklama yaptı.

Burada konuşan İranlı Negar Tarakemehpour, “Biz İranlı kadınlar hayatlarımızın her anında kendi seçme özgürlüğümüzü istiyoruz” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ordu Şube Başkanı Hikmet Pala ise İran halkının yanında olduklarını kaydederek, “Din adına hareket ettiklerini iddia ederek İran uygarlığının gelişimini durduran ve İran halkının özgürlüklerini elinden alan mevcut rejimin karşısındayız” diye konuştu. (Ordu/DHA)


BALIKESİR | ALTINOLUK

Altınoluk'ta Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, Mahsa Amini'nin öldürülmesini protesto etti.

Yapılan açıklamada "İran’da, Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışan molla rejimi, kadını ve onları mücadelelerinde yalnız bırakmayanları gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. Kadınlar yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor ve dünyanın her yerinde kadınlar 'Kadın, Yaşam, Özgürlük' sloganlarıyla saçlarını keserek, başörtülerini yakarak ve görüntülerini sosyal medya üzerinden yayınlayarak İranlı kardeşlerine uluslar arası destek veriyor. Şu bilinmelidir ki; hiçbirimiz özgürlüğümüzden, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Laik ve daha eşit, daha adil bir ülkede, özgür saçlarımızla yaşayacağız inadına. Ve inadına, savaşa karşı barışı savunmak, sevgiyi ve umudu çoğaltmak için yaşayacağız. Sevgili Mahsa, sevgili kız kardeşim Jina, bir gün baharı yaşarsak sözümüz olsun, en güzel çiçekleri biz açacağız. Saçlarını bayrak yapan kadınlara selam olsun." denildi.

(Balıkesir/EVRENSEL)


SAMSUN

Samsun'da Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla yapılan yürüyüş ve basın açıklaması polis tarafından engellenmek istendi. Polis 13 kadını gözaltına alırken kadınlar ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Kadınlar, Atakum Yeşilyurt AVM önünden sahil yolunda yürüyüş yaparak Çoban İskelesi'nde basın açıklaması yapmak istedi fakat polis ekipleri Valilik izni olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe ve basın açıklamasına izin vermedi. Polis kadınları gözaltına alırken basın mensuplarının görüntü almasını da engelledi.

Samsun Kadın Dayanışmasının yazılı olarak gerçekleştirdiği açıklamada "İran’da, Türkiye’de ve her yerde Özgürlük! Hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık. Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız!" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Altı partinin genel başkanları 9 başlık için ortak çalışma grubu kurulması kararı aldı

SONRAKİ HABER

Ulusal Forum 2022 son gün Milli Eğitim Müdürlüğünce iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...