30 Eylül 2022 14:26

Bir öğrencinin aylık bir öğün masrafı 924 TL

Ankara’da MEB’e bağlı bir anaokulu ve ilkokulda çocuklar güne ekmeğin üzerine sürülmüş reçel ve bitki çayı ile başlarken; ilkokul öğrencilerinin bir öğün tabldot ücreti ise 42 TL’yi buluyor.

Arşiv | İzmir'de 3 okulun eğitim verdiği bina | Fotoğraf: MA

Paylaş

Kübra KIRIMLI

Vatandaşın “okullarda her güne bir öğün ücretsiz yemek” talebi devam ediyor. Ankara’da MEB’e bağlı bir anaokulu ve bir ilkokulda öğrencilerin beslenme menüsünü inceledik. Henüz 4-5 yaşındaki anaokulu çağındaki çocuklar güne ekmeğin üzerine sürülmüş reçel ve bitki çayı ile başlarken; ilkokul öğrencilerinin bir öğün tabldot ücreti ise 42 TL’yi buluyor. Yani bir öğrencinin sadece aylık beslenme ücreti 924 TL. Konuya dair görüştüğümüz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, “Okulların hızlı bir içimde denetlenmesi gerekiyor. Mümkün olan en düşük maliyetle çocuklar beslenebilmeli. Ama en düşük maliyet derken en kötü yemek demek istemiyorum” diye konuştu.

Uzun bir süre önce Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin başlattığı “Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı her çocuğun hakkı” kampanyası devam ediyor. Kampanyaya dair ilk somut adım Ankara’dan gelmiş, Çankaya Belediyesi yine Çankaya İlçesinde yer alan, yoksul vatandaşların çocuklarının gittiği ilkokullarda 3 bin çocuğa sıcak yemek vereceklerini duyurmuştu.

"EĞİTİM PARASIZSA ÜCRETSİZ YEMEK VERİLSİN"

Biz de 2022-2023 yılını kapsayan eğitim ve öğretim yılının başlaması ardından MEB’e bağlı bir anaokulu ve bir ilkokulun menülerini inceledik. Menülerini incelediğimiz anaokulu Eryaman’da, ilkokulu ise Batıkent’te yer alıyor. 

Baştan söylenebilir ki; incelediğimiz ilkokula ait menüde dengeli bir beslenme düzeni gözetilmiş. Günlük menüde çorba, protein ve bakliyata yer verilmiş. Meyve ve tatlı da öğrencilerin yemek menüsünde yer alıyor. Ancak fiyatı oldukça yüksek. Bir öğün tabldotun maliyeti 42 TL. İki çocuğunu da bu okula gönderen devlet memuru bir veli verilen menü ile çocuklarının rahatça doyduğunu ifade ediyor. “Ancak!” diyerek söze devam eden veli şunları söylüyor: “Eğer eğitim parasızsa çocukların yemek ücreti de parasız olacak. Bugün bu okulda benim 2 öğrencim var. Tek çocuğuma 924 TL, iki çocuğuma toplam da bin 848 TL yemek ücreti ödüyorum. Neden? Benim daha önce yurtdışında yaşama deneyimim de oldu. Orada böyle bir şey yok. Ben bu parayı ödeyebiliyorum. Peki asgari ücretli ne yapsın? Asla bu parayı ödeyemezler.” diyor.

İncelediğimiz anaokulunda 4 ve 5 yaş grubu çocuklar eğitim alıyor. Anaokuluna öğlen 12:00’a kadar ödenen ücret 230 TL. Sabah saat 07:50’de okulun bahçesinde gözünü açmakta zorlanan çocukların kimi önden kahvaltı yapıyor, kimi öğrenciler de okulda yapıyor. Okulda katıldığı toplantının içeriğini paylaşan bir veli; öğretmenlerin velileri uyardığını, muhakkak evlerde kahvaltı yaptırarak öğrencilerin okula gönderilmesi gerektiğini söyledi. Çünkü okulun verdiği kahvaltı çocukların dengeli beslenmesini karşılamaktan oldukça uzak. Zaten liste incelendiğinde sabah kahvaltısı öğretmenin altını çizdiği tabloyu oldukça net özetliyor. 

Bu liste menüsünü incelediğimiz okulun bir haftalık sabah kahvaltısı; Sarelleli ekmek-Bitki Çayı, Poaça- Bitki Çayı, Kakaolu kek-Süt, Yayla Çorbası-Ekmek, Reçelli Ekmek-Süt.

OKUL YÖNETİMİ: ÇOCUKLARINIZI NASIL BESLEYELİM?

Menüsünü incelediğimiz anaokulu velilerin talebi üzerine okulun kapısına “Çocuklarınızı nasıl besleyelim?​” masası kurmuş. Bir veli, okulun yönetiminin değiştiğini, velilerin menüyü eleştirmesi doğrultusunda yeni yönetimin tavsiyelerini aldığını söyledi. Masanın üzerinde yer alan kağıtta velilerin isim yazmadığı, tutulan notların birbirinin benzeri olduğu görülüyor:

  • Kahvaltıda şekerden uzak durulsun. 
  • Yumurta ve süt verin çocuklarımıza.
  • Karbonhidrat vermeyin. 
  • Sebze ve protein ağırlılık menü olsun.
  • Reçel vermeyin! Bal verin. 

“ESKİDEN ÇOCUKLAR TATİLDEN BOYLARI UZAMIŞ DÖNERDİ”

Konuya dair görüştüğümüz Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul’a anaokulu öğrencilerine verilen reçelli ekmek ve bitki çayı menüsünü hatırlatıyoruz. Kurul bunun üzerine şunları söyledi: “Bir hikayeyi anımsadım. Bir öğretmen arkadaşımız ‘Eskiden yaz tatilinde öğrenciler okula döndüklerinde onların boyları uzamış, kilo almış olarak dönerlerdi. Oysa şimdi çocuklar daha zayıf, daha sıska olarak geri dönüyorlar’ demişti. Şimdi bu hikayeyi anlatan öğretmenimizin sayısının 1 milyon olduğunu düşündüğümüzde bu gözlemin daha yaygın olduğunu ifade edebilirim” dedi.

“Çocukların daha iyi beslenmesi demek; onların boylarının daha iyi uzaması, daha iyi duyması ve daha iyi görmesi demek. Zihinsel faaliyetlerinin daha iyi olması demek. Ama bunlar olmuyorsa bir çocuk 50 TL’yi bulan fiyatla bir öğle yemeği yiyorsa, hele o evde 2 ya da daha fazla çocuk varsa bunu karşılamak oldukça zor” diyen Kurul; okulların hızlı bir içimde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.. 

“ÇOCUKLARINA İYİ BAKAN ÜLKELER DEMOKRATİK VE MERHAMETLİ ÜLKELERDİR”

Kurul, “Mümkün olan en düşük maliyetle çocuklar beslensin. Ama en düşük maliyet derken en kötü yemek demek istemiyorum. Çünkü biz yurtlarda bunu gördük. Ekmekler bayat, sular musluktan dolduruluyordu. Tüm bunlar yetersiz bir beslenme ile karşı karşıya kalan bir nesilin büyümesine yol açacaktır. Bu nedenle çocuklarına iyi bakan bir ülke merhametli, şefkatli, demokratik bir ülkedir. Çocuklarına kötü bakan ülkeler ise demokratik ve popülist ülkelerdir. Bu yüzden önümüzdeki günlerde bütçe süreci oldukça önemli. Bu anlamda emek ve meslek örgütlerinin ciddi bir çalışma süreci içerisinde olacağını tahmine diyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Şehir Tiyatrosu Oyuncusu Nazlı Benan Özkaya: Sahne bizim, tiyatro seyircimizin

SONRAKİ HABER

Fransa'da enerji, eğitim ve demiryolu çalışanları greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...