26 Eylül 2022 15:59

Lübnan'da banka hesapları dondurulan yurttaşlar Meclis önünde eylem yaptı

Lübnan'da 3 yıldır hükümet tarafından banka hesapları dondurulan yurttaşlar, Meclis binası önünde gösteri düzenledi.

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnan'da 3 yıldır hükümet tarafından banka hesapları dondurulan yurttaşlar, bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis binası önünde eylem düzenledi. Lübnanlılar vergilerin yükseltilmesini öngören bütçe onaylanmadan paralarının ödenmesi istiyor.

Protestocular, Meclis binasını çevreleyen güvenlikli bölgeye uzun yıllardan sonra ilk defa girebildi. Güvenlik güçleri, göstericilerin aşamalı bir şekilde Meclis binasının önüne gelmesine izin verdi. Lübnan bayrakları taşınan eylemde, 2022 Ulusal Bütçesi'nin onaylanması için düzenlenen Meclisteki olağan oturumu protesto etti.

Banka mağdurlarının tepki gösterdiği bütçe yasa tasarısına göre, ülkenin gelirlerini artırmak için tüm vergilerin yükseltilmesi öngörülüyor. Hükümet tarafından 3 yıldır mevduatları dondurulan Lübnanlı mudiler, birikimlerini kaybetme riski nedeniyle vergilerin artırılmasından önce paralarının geri ödenmesini istiyor.

Ancak Mecliste bu yıl içerisinde yapılan birçok oturuma rağmen bütçe tasarısı yeterli oyu alamamıştı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önleme gerekçesiyle 2019'dan itibaren ülkedeki tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu. Ardından Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle zaman zaman eylemlerin olduğu ülkede, başkent Beyrut'ta 11 Ağustos’ta bir kişi, bankadaki parasını çekemediği için silahla banka çalışanlarını tüm gün rehin almış, daha sonra teslim olmuştu.  

Yine 14 Eylül'de Beyrut'ta Sali Hafız isimli kadın, parasını çekmek için bankayı basmış ve hesabındaki 13 bin dolarlık meblağı aldıktan sonra şubeden ayrılmıştı. Hafız'ın ardından 16 Eylül'de ülkenin farklı bölgelerinde en az 7 banka baskını gerçekleşmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Emek Gençliği’nden Euroserve işçilere destek

SONRAKİ HABER

Emek Partisi'den Ece Seramik işçisine ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...