23 Ocak 2013 04:48

GSÜ'de hasar gün ışığıyla ortaya çıktı

Galatasaray Üniversitesi Beşiktaş kampüsündeki tarihi ahşap binada yangın çıktı. Yanan tarihi binanın çatısı çöktü. Hasarın boyutu gün ışığıyla birlikte gözler önüne serildi.Üniversitenin Ortaköy'deki kampüsünde bulunan 1871 yılında inşa edilen tarihi ahşap binanın 3. katında yang

GSÜ'de hasar gün ışığıyla ortaya çıktı
Paylaş

Üniversitenin Ortaköy'deki kampüsünde bulunan 1871 yılında inşa edilen tarihi ahşap binanın 3. katında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın ahşap binayı sardı. Çatıya sıçrayan yangına itfaiye ekipleri denizden ve karadan müdahale etti. Yangının büyümesi üzerine olay yerine Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu itfaiyesi ekipleri geldi. Ayrıca denizden de 3 söndürme aracı ile yangına müdahale edilmeye başlandı.

Binanın yanan çatısında çökme meydana geldi. Yangının çevredeki binalara sirayetini önlemeye çalışan itfaiye ekiplerinin binada öğrenci olması ihtimaline karşı arama yaptığı görüldü. Yangın alanına giren polis ekipleri ise anonslarla içerideki öğrencilerin ve çalışanların dışarı çıkması için uyarıda bulundu. İtfaiyenin çalışması sırasında, polis de Çırağan Caddesi'ndeki trafiği durdurdu. Yangın nedeniyle polis ekipleri Beşiktaş-Ortaköy yolunu tamamen trafiğe kapattı. Binandan çıkan dumanlar ise yer yer trafiğe kapanan yolu kapladı. Çıkan yangın nedeniyle dumanlardan etkilenenler ise ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik çalışması sonucu kontrol altına alınan yangından geriye kül olmuş ve büyük hasar görmüş tarihi binanın kalıntıları kaldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

REKTÖR KONUŞTU

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, yangının çıkış nedenine ilişkin verdiği bilgilerde, yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ettiklerini dile getirdi. İhbar üzerine gelen itfaiye ekiplerinin yangın durumunun söz konusu olmadığı yönünde zabıt tuttuğu esnada çatıdan dumanlar yükselmeye başladığını aktaran Tolga, binanın büyük ölçüde ahşaptan olmasından dolayı alevlerin bir anda tüm binayı sardığını söyledi.

Asırlık binada ne kadar zararın meydana geldiğinin tespitinin iki ayı bulabileceği öğrenilirken, binanın ikinci katındaki Hukuk Fakültesi'nde yer alan kütüphanede binlerce kitap olduğu ve bunların birçoğunun, bulunması zor kaynaklar olduğu belirtiliyor.

Galatasaray Üniversitesi'nin yangın çıkması üzerine öğrenciler rektörü suçlayan bir açıklama yaptı. Öğrenciler, "Rektörümüz ODTÜ'lü öğrencileri suçlayacağına, kendi okulun binasına sahip çıksın" dedi. Öğrenciler, "Okulumuzun tarihini yansıtan, içinde tüm akademik çalışmaların yapıldığı tarihi bir binanın yanmış olmasından üzüntü duyuyoruz. Ancak bunun ötesinde başta Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerini suçlarken, kendi okulunun binasına sahip çıkamayan rektörün ve diğer yetkililerin hesap vermesini istiyoruz. Haydarpaşa senaryosunu tekrar yazmak istiyorlarsa buna izin vermeyeceğiz. Yanan binanın tadilatı bir an önce yapılmalı ve üniversiteye bırakılmalı. Bu gibi olayların yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınmalı" şeklinde basın açıklaması yaptı.


BİNANIN TARİHİ

Bugün Galatasaray Üniversitesine ev sahipliği yapan bina, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı' nın müştemilatı olan bir binadır. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen (1871) ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi' nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilmiş ve 1992 yılında da üniversiteye devredilmiştir. İ (İSTANBUL)



'ECDAT YADİGARLARI' NEDEN ALEV ALEV? http://www.evrensel.net/news.php?id=44575

EYÜP MUHCU: YAKILAN KÜLTÜRLERİMİZ VE KENTSEL KİMLİĞİMİZ... http://www.evrensel.net/news.php?id=46830

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler cepheye!

SONRAKİ HABER

Ada Tersanesi patronu işçilerin üzerine araç sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...