24 Eylül 2022 20:09

Van'da halk ekmek üretimi durdurdu, konu Meclis'e taşındı

Van’da İpekyolu, Edremit ve Tuşba belediyeleri için ekmek üretip dağıtan halk ekmek fabrikası artan maliyetleri gerekçe göstererek ekmek üretimini durdurdu. HDP Milletvekili konuyu TBMM'ye taşıdı.

Fotoğraf: Gülseli Kenarlı/DHA

Paylaş

Maliyet artışları nedeniyle Van’da halk ekmek üretimi ve dağıtımı durduruldu. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan konuyu soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

Orhan soru önergesinde şunlara değindi: “Türkiye'de yaşanan derin ekonomik krizin her alandaki etkileri yurttaşları ve işletmeleri olumsuz etkilemektedir.  Maliyet artışları nedeniyle Van'da halk ekmek üretimi ve dağıtımı durmuştur. Özellikle kent merkezine uzak ve fırın bulunmayan mahallelerde ekmek temininde yurttaşlar büyük sorun yaşamaktadır.  Van'da tüm ilçelerde ve mahallelerde halk ekmek üretimi ve dağıtımı yapılmalıdır.”

Orhan, Tarım ve Orman Bakanlığına ise şu soruları yöneltti:

  1. Van’nın Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçelerinde halk ekmek üretimi ve dağıtımının durdurulma gerekçeleri nelerdir? Ekmeğini bu yolla alan halka ne zaman alternatif bir girişim başlatılacaktır?
  2. İpekyolu ve Edremit’e bağlı uzak mahallelerde ve Tuşba’ya bağlı “Dağönü, Göllü, Güveçli, Yabalıköy, Halkalı, Döşeme, Ayanıs ve Amik mahallelerinde halk ekmek dağıtımının durdurulması nedeniyle ve yakın fırın olmaması nedeniyle ortaya çıkan ekmek temini sorununu nasıl çözeceksiniz?
  3. Van’da tüm ilçelerde ve mahallelerde halk ekmek dağıtımı ne zaman yapılacaktır?
  4. Van’da ve birçok ilde son bir yıl içerisinde ekmeğe 3 kez zam gelmesinin gerekçeleri nedir? Bu zamlar nedeniyle halkın günlük ekmeğe erişiminde ortaya çıkan sorunlara dair bakanlığınız yaptığı bir araştırma mevcut mudur?
  5. 2022-2023 yılında ekmeğe ve unlu mamullere kaç kere daha zam gelecektir? Yeni zamların halkın beslenme ve açlık sorununa etkilerinin azaltılması amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?
  6. Fırın ve unlu mamuller alanında işletmelerin elektrik, un ve diğer sabit giderlerindeki artış son bir yıl içerisinde ne kadar olmuştur? Bu maliyetlerin azaltılması amacıyla hangi önlemleri alacaksınız?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emekçinin Kitaplığı | Faşizm kapıyı çalmadan önce…

SONRAKİ HABER

ÖSYM'den "KPSS'de poşeti açılmış soru kitapçığı verildi" açıklaması: Sorun olmadığı tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...