23 Eylül 2022 21:04

Okul servis ücretleri tarifesi el yakıyor

İzmir’de UKOME’de servis ücretlerine zam kararı çıkmazken esnaflar servis ücretlerine yüzde 25 zam yaptı. Özel okul servisleri ise yüzde 70’e varan zamlara imza attı.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması öğrenci ve velilerin sorunlarına her gün bir yenisi ekliyor. Okul masraflarının önemli kalemlerinden olan servis ücretleri ise el yakıyor. İzmir’de servis ücretlerinin belirlenmesinde İzmir Ulaştırma Koordinasyon Kurulu’nda (UKOME) yaşanan ret olayının yarattığı boşluğun faturası yine velilere kesildi.

Okulların açıldığı günlerde özel okullarda UKOME’de reddedilen tarifenin ardından servis ücretlerine yüzde 70’in üzerinde zam yapıldı. Yapılan zam sonrası servis ücretleri 15-20 bin liraları aştı. Bazı özel okullarda uygulanan 10 km için onaylanmadan yürürlüğe konulan tarifeye göre 12 bin 350 lira yerine 20 bin 750 lira talep edilerek, farkın nedeni velilere açıklanmadı. Özel okul servislerinde yaşanan sorunları konuştuğumuz adını vermek istemeyen veliler, yapılan fahiş zamlara tepki gösterdi.

PARAYI ÖDEMEZSENİZ SERVİSE BİNEMEZSİNİZ DENİLDİ” 

Ek ödemeyi yapmak istemediğini zaten okul masraflarının bütçesini çok zorladığını belirten adının açıklamasını istemeyen öğrenci velisi, “Fark ödemek istemediğimi söylediğimde öğrencimin servis kaydını kesinlikle yapmayacaklarını söylediler. Ödeme gücümü aşan binlerce liralık farkın nedenini sorduğumuzda ne okul yönetiminden ne de servis firmasından cevap alamadık” dedi.

GİRİŞİMLERİMİZDEN SONUÇ ALAMADIK”  

Bir başka özel okul öğrenci velisi ise benzer konumda olan velilerle birlikte özel okulun bağlı olduğu şirketle temasa geçerek duruma müdahale edilmesini istediklerini söyledi. Fakat ellerinin boş döndüğünü anlatan öğrenci velisi, “Okul yönetimiyle, servis firması anlaşmış oldukları için binlerce liralık tarife dışı fazladan vazgeçmek istemediler. Bugüne kadar farkın ödenmesi yönünde hiçbir olumlu yanıt alamadık. Bu ilgisizlik tarife dışı fazladan ücret talebinin okul yönetimlerinin bilgisi dâhilinde yapıldığını ya da talep edilen fazladan ödemenin okullara aktarıldığı düşüncesini aklımıza getiriyor” diye konuştu.

FAHİŞ FİYAT UYGULAMASININ SORUMLUSU KİM? 

UKOME’de reddedilen tarifeyi basından öğrendiğini belirten başka bir özel okul öğrenci velisi de okulların seçtiği servis firmalarına yıllık ücretlerini ödemek üzere başvurduklarında farklı bir tarifeyle karşılaştığını söyledi. Öğrenci velisi, “İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası’nın yayımladığı servis ücretini internet ve basından öğrenmiştim. Firmanın bulundurmak zorunda oldukları tarifeyi görmek istedim. Fakat bu isteğimi ‘liste burada yok’ denilerek göstermediler. Bunun üzerine yayımlanan tarifeyi biz biliyoruz. Bizden mesajla istenen ücretin tarifeye göre rehberlik hizmeti dâhil olarak hesapladıkları ücretin çok üzerinde olduğunu söyledik. Aradaki farkın yüzde 70’leri bulduğunu söyleyerek itiraz ettik” diyerek yaşadıkları süreci anlattı.

Bir başka veli ise yaşadıklarının “yasal dayanaktan yoksun” olduğunu iddia etti. Servis ücret tarifesi UKOME’de onaylanmış olsaydı bile çok fazla bir şeyin değişmeyeceğini düşündüğünü söyleyen veli, “UKOME tarafından onaylanan tarifede yer alan ücretler KDV dâhil olarak azami hadleri gösterdiğinden, bizden alınan ücret hadlerinin üzerinde bir ücret talep edilemeyecekti. Gerekçesiz olarak fazladan istenen ücretin mutlaka ödenmesi için servis firmasının okul yönetimiyle uzlaşma içinde yaptığı zorlama ise suç oluşturacaktı. Bu suç oluşturma durumunu ise listenin UKOME’ce onaylanmamış bir liste olmasıyla değişmeyecekti” dedi.

TEK TARİFE UYGULANMALIDIR” 

Yaşadıkları “yasa dışı” uygulamaya çözüm bulmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlükleri ve Servisçiler Odası gibi ilgili kurumların  kapısını aşındırdıklarını belirten veliler, devlet okullarına ve özel okullara iki ayrı fiyat tarifesi uygulanmasına tepkili. Bu durumun anayasanın “eşitlik ilkesine” aykırı olduğunu söyleyen veliler, “Okullar arasında yapılan devlet okulu özel okul ayrımı kaldırılıp, anaokulları da dahi tüm okullar için geçerli olan tek bir tarife hazırlanmalıdır” dedi.

Yaşadıkları mağduriyetin bir an önce çözülmesini isteyen veliler, ilgili esnaf kuruluşu ve Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle UKOME’deki üye çoğunluğunun üzerinde uzlaştığı bir tarifenin acilen belirlenip UKOME genel kurulunda onaylanmasının sağlanmasını istedi. Veliler, acil bir çözüm üretilmediği takdirde mağduriyetlerine neden olan tüm resmi ve özel kuruluş ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.

Reklam